Δημήτρης Σπυράκος: Το “πάγωμα” επιτοκίων και η αδράνεια της κυβέρνησης

Δημήτρης Σπυράκος: Το “πάγωμα” επιτοκίων και η αδράνεια της κυβέρνησης
Δημήτρης Σπυράκος EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Ο Δημήτρης Σπυράκος, Διδάκτωρ Νομικής, Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γράφει στο NEWS 24/7 για τα κόκκινα δάνεια, τη στάση των τραπεζών και την ευθύνη της κυβέρνησης.

Αν δάνεια θα κοκκινίσουν δεν είναι μόνο ευθύνη των δανειοληπτών αλλά και ευθύνη των ίδιων των τραπεζών. Αυτό ισχύει, κατ’ εξοχήν, όταν οι συνθήκες επιδεινώνονται για τους δανειολήπτες και οι τράπεζες συμπεριφέρονται κατά τρόπο που το αγνοούν. Γι’ αυτό και οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες δεν δικαιολογείται να μην απασχολούν και την εμπορική πολιτική των τραπεζών.

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική. Οι τράπεζες παραβλέπουν τις δυσχέρειες που οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων τους. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται τη συγκυρία μεταβολής του κόστους του χρήματος όχι για να συγκρατήσουν αλλά, στην πραγματικότητα, για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια κέρδους τους.

Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη διαφορά στην Ευρώπη μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι πόσο περισσότερο πια θα μπορούσε να αποκλίνει. Έτσι από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο, με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να έχει συντελεστείστις 2,50 ποσοστιαίες μονάδες, είδαμε τη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, από 3,96 σε 5,24 μονάδες.

Αυτό όταν στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες η διαφορά κυμαίνεται από 1,5 έως τρείς μονάδες και σε πολλές ευρωπαϊκές σχεδόν στη μονάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο χορηγήσεων και καταθέσεων, τα πρόσθετα κέρδη των τραπεζών σε ετήσια βάση, μόνο από την εκμετάλλευση κατά τον παραπάνω τρόπο της τρέχουσας συγκυρίας, προσεγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια.

Η Κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές διαθέτουν μέσα και εργαλεία ώστε να επηρεάζουν, σε όφελος των πολιτών, τη γενικότερη εμπορική πολιτική των τραπεζών, προάγοντας τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια, δίκαιους όρους και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού. Η Κυβέρνησηδιαθέτει, εξάλλου, ένα καίριο μέτρο για να προάγει άμεσα κατάλληλα κίνητρα,όταν οι ανισορροπίες και στρεβλώσεις δεν αποκαθίστανται διαφορετικά, την έκτακτη φορολόγηση των υπέρμετρων για τη συγκυρία κερδών.

Αντί όμως της ανάληψης στοιχειώδους ευθύνης και δράσης, η Κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το άγχος και την αγωνία των δανειοληπτών. Με κυρίαρχη την εκτίμησηότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ολοκληρώνει κατά βάση τον κύκλο της, οι τράπεζες ανακοινώνουν ως παροχή καιη Κυβέρνηση εμφανίζει ως επίτευγμα το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων. Έτσι, για τις τράπεζες εδραιώνονται τα αθέμιτα κέρδη τους και για τους δανειολήπτες τα ψηλά επιτόκια. Αυτό που τελικά η Κυβέρνηση βάζει στον πάγο είναι η πολιτική αντιμετώπισης των δυσχερειών και αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

*Ο Δημήτρης Σπυράκος είναι Διδάκτωρ Νομικής, Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους και Προστασίας Δανειοληπτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα