Δημοσκοπικές ελπίδες και παγίδες για τη Ν.Δ
Φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ελπίδες εν όψει της 25ης Μαΐου. Ελπίδες όμως που κρύβουν και πολλούς κινδύνους για τη Νέα Δημοκρατία
- 17 Μαρτίου 2014 08:57
Η δημοσκοπική εικόνα σε σχέση με ένα μήνα πριν έχει σαφώς αλλάξει, μετά την είσοδο του Ποταμιού στην πολιτική σκηνή.
Της Βίκυς Σαμαρά
Ενώ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει τις τρεις μονάδες, πάνω δηλαδή από τα όρια του στατιστικού σφάλματος, η διαφορά επανήλθε στη μιάμιση μονάδα, σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιούνται διαρκώς για λογαριασμό της Ν.Δ. Το γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, που δίνει προβάδισμα 1,1% στο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει την τάση αυτή. Πλην όμως, παραδέχονται γαλάζια στελέχη, το κλείσιμο της ψαλίδας οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ τα ποσοστά και των δύο κομμάτων έχουν μειωθεί, η αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει περισσότερο, κάτι που αποδίδεται στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Ενώ επικοινωνιακά το στοιχείο αυτό αποτελεί ισχυρό όπλο για τη Ν.Δ, επί της ουσίας οι πιο ψύχραιμοι στο κόμμα και την κυβέρνηση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ισχυρή τάση ψήφου διαμαρτυρίας παραμένει. Το Ποτάμι κυμαίνεται στο 10% και παρόλο που απειλεί κυρίως ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχεί πλέον και τη Ν.Δ. Στην πραγματικότητα, το μόνο “καλό χαρτί” για τη Ν.Δ είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Για το λόγο αυτό, η ευρωεκλογική καμπάνια της Ν.Δ θα βασίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με στοχευμένες κινήσεις. Οι λεπτομέρειες της εκστρατείας, όπως και η ομάδα που θα τη διαχειριστεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, πιθανόν και εντός της εβδομάδας, εφόσον έχει πρώτα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.
Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι τα νέα μικρά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο της απογοητευμένης λαϊκής δεξιάς και των δυσαρεστημένων φιλελεύθερων, δηλαδή η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό των Βύρωνα Πολύδωρα- Χρήστου Ζώη και η Δράση του Θοδωρή Σκυλακάκη, δεν ανιχνεύονται δημοσκοπικά, ανακουφίζει το Μαξίμου. Η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, η οποία έπεσε σχεδόν στο μισό μετά την εμφάνιση του Ποταμιού στην πολιτική σκηνή, επίσης σημειώνεται με ενδιαφέρον, καθώς ένα μήνα πριν το νεοναζιστικό κόμμα είχε πάψει μεν να έχει ανοδική τάση, εμφανιζόταν όμως να έχει παγιωθεί στο 10%. Μετά δε και την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Λάρισας της ΧΑ Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως θα υπάρξουν διαλυτικές τάσεις.
Όλα αυτά επαναφέρουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο παρασκήνιο τη συζήτηση περί μετεξέλιξης της Ν.Δ σε ένα νέο σχηματισμό με σαμαρική σφραγίδα, ο οποιος θα συγκέντρωνε όλες τις δυνάμεις της διασπασμένης λόγω μνημονίου κεντροδεξιάς και θα έφτανε μέχρι τις παρυφές του ΠΑΣΟΚ,που καταρρέει. Το κυριότερο όμως πρόβλημα για τη Ν.Δ παραμένει πως τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν καταφέρνει να ενισχύσει τις δυνάμεις της και να ανακτήσει απώλειες. Αντίθετα η αποσυσπείρωση της συνεχίζεται, τη στιγμή που το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αποτελεί τον “τζόκερ” των ευρωεκλογών.