Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι οδήγησε τον κόσμο στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
Διαβάζεται σε 3'
Το Κράτος Δικαίου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους Έλληνες πολίτες. Τι απαντούν σχετικά με την μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη.
- 16 Μαρτίου 2025 19:05
Τις σκέψεις των πολιτών για τις μαζικές κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου για τα Τέμπη αποτυπώνει μεταξύ άλλων η έρευνα της Metron Analysis με τίτλο “Πριν και Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2025: ο Καταιγισμός των Εξελίξεων. Ελλάδα, Ευρώπη, Δύση σε σημείο καμπής”, που παρουσιάστηκε στο 8ο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών.
Τα κύρια προβλήματα της Ελλάδας του σήμερα αφορούν, σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, την Οικονομία-Ακρίβεια (63% στις συνολικές αναφορές) και το Κράτος Δικαίου (46%). Όσον αφορά τις μαζικές κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, το 76% θεωρεί ότι έγιναν με κυρίαρχο αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση από το πόσο δημοκρατικά κυβερνάται η χώρα κινείται κάτω από τη βάση (μέση τιμή 4,1 σε μια κλίμακα 1-10).
Επιπλέον, οι 2 στους 3 διαφωνούν με την άποψη ότι πέραν του σημερινού Πρωθυπουργού η χώρα δεν διαθέτει πολιτικό προσωπικό ικανό για αυτόν τον ρόλο.
Καταγράφεται όμως και ένα αίτημα αλλαγών καθώς η πλειοψηφία δηλώνει πως προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας (57%).
Σημειώνεται δε πως μεταξύ Δεκεμβρίου 2024 και Μαρτίου 20215 το κοινό επιρροής (potentiality) της ΝΔ έχει μειωθεί κατά 15 μονάδες (από 44 σε 29) και τώρα καταγράφεται στην τρίτη θέση, ενώ του ΠΑΣΟΚ που καταγράφεται στην πρώτη θέση έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες (από 47 σε 44).
Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης:
s29028_kyklos_presentation_final_[16.3.2025]-NEW