Διπλό σήμα στην κοινωνία με αποζημιώσεις-μέρισμα
Αγώνα δρόμου για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων κάνει η κυβέρνηση. Μήνυμα ευαισθησίας και αναδιανομής στη σημερινή συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
- 20 Νοεμβρίου 2017 07:17
Έμφαση στην κοινωνία και δη στους πλέον «χτυπημένους» της κρίσης, αλλά και των πλημμυρών στη Δυτική Αττική δίνει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σχεδιάζει σήμερα διπλή παρέμβαση στη Βουλή: μία για να υπερασπιστεί την επιστροφή του «υπερπλεονάσματος» στην κοινωνία με το κοινωνικό μέρισμα και άλλη μία για να διαβεβαιώσει τους πληγέντες πλημμυροπαθείς στη Δυτική Αττική πως η Πολιτεία θα φροντίσει ώστε η ζωή τους να γίνει όπως πριν.
Η κρατική μηχανή και τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται ήδη από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης σε κατάσταση συναγερμού –αμέσως μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στη Μάνδρα ο Αλέξης Τσίπρας, πριν αναχωρήσει για την Σύνοδο Κορυφής με στόχο την «κοινωνική Ευρώπη» στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς όλους τους… ενδιαφερόμενους και, κυρίως, τους αρμοδίους, πως αυτή τη φορά θα πρέπει να γίνουν όλα στην εντέλεια σε δύο μέτωπα: αφενός, στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και φορέων για να αποκατασταθεί το σεληνιακό τοπίο στη Μάνδρα, την Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο. Αφετέρου προκειμένου η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία να μην κάνει πάλι το… θαύμα της και μείνουν οι πληγέντες κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής χωρίς αποζημιώσεις. «Να μην μείνει κανείς στον αέρα», φέρεται ειπών στους συναρμόδιους υπουργούς ο Αλέξης Τσίπρας μετά την σύσκεψη και την αυτοψία στη Δυτική Αττική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επεξεργάζεται όλα τα μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των πλημμυροπαθών ακόμη και κατά την διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου.
Σε κάθε περίπτωση, τα δύο στάδια αντιμετώπισης του θέματος περιέγραψε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, για να προσθέσει: «Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη βεβαίως η Περιφέρεια αλλά και η Κυβέρνηση έχουν κάνει βήματα και έχουν προϋπολογιστεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν».
Παράλληλα, για την ταχεία αποζημίωση των πληγέντων έκανε λόγο χθες, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης προανήγγειλε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο κ. Τζανακόπουλος αναμένεται να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις για το πλέγμα μέτρων που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και της ζωής τους. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται αυτό το πλέγμα μέτρων να παρουσιαστεί σήμερα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση του «κοινωνικού μερίσματος».
Αποκατάσταση αδικιών
Άλλωστε, αυτή η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί το δεύτερο «σήμα» του Μεγάρου Μαξίμου προς την κοινωνία και, κυρίως προς τους πλέον χτυπημένους από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να απαριθμήσει όλα τα θετικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, υπενθυμίζοντας ότι αυτά είναι που οδήγησαν σε διανομή υπερδιπλάσιου κοινωνικού μερίσματος από πέρυσι. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να τονίσει τον «ταξικό» χαρακτήρα του κοινωνικού μερίσματος και τον πολιτικό χαρακτήρα της απόφασης για το πού θα κατευθυνθεί κάθε ευρώ από το υπερπλεόνασμα. Αυτό τον πολιτικό χαρακτήρα, άλλωστε, τόνισε και χθες, με την συνέντευξή του, ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που επιδιώκει σταθερά η κυβέρνηση είναι, μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης». «Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενός ποσού που ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μια έμπρακτη απόδειξη της παραπάνω θέσης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας πως «βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που θα κρίνει την πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή».