Διπλωματική αντεπίθεση με στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Διπλωματική αντεπίθεση με στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία
To Oruc Reis συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού ναυτικού AP

Το υπουργείο Εξωτερικών παρεμβαίνει σε ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μετά και τον χάρτη και ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τα παιχνίδια με τα ελληνικά νεύρα. Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο για την τριμερή με Αίγυπτο

Σταθερά στην οδό της διπλωματίας, η Αθήνα προχωρά σε αντεπίθεση με σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να καταγγείλουν τις προκλήσεις της Τουρκίας σε εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έτσι να αποτραπεί ένα θερμό επεισόδιο.

Μετά και την τελευταία νέα τουρκική πρόκληση με το χάρτη επέκτασης των περιοχών έρευνας και διάσωσης που διεκδικεί στο Αιγαίο και κυρίως στην περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κρήτη και ενώ το Oruc Reis συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκωσία την Τετάρτη για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου– Αιγύπτου.

Ο χάρτης της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, αλλά και εφάπτεται των ΑΟΖ που έχουν ορίσει Ελλάδα και Αίγυπτος. Ενώ βέβαια Αθήνα και Λευκωσία κινούνται συντονισμένα και σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ.Μητσοτάκης σημειωτέον ότι την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η τουρκική NAVTEX θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους. Το ερώτημα που απασχολεί βέβαια την Αθήνα είναι εάν η Άγκυρα θα αποσύρει το Oruc Reis έστω και την ημέρα εκείνη ή εάν θα εκδώσει και νέα NAVTEX, παρά το μήνυμα Γερμανίας και Γαλλίας να μην συνεχίσει αυτό το παιχνίδι.

Εν τω μεταξύ βέβαια, εάν το Oruc Reis ακολουθήσει την πορεία που περιγράφει η NAVTEX, μέσα στο επόμενο διήμερο θα φτάσει στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Η Αθήνα πάντως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ήδη έχει κάνει έρευνες. Γεγονός είναι όμως ότι επιχειρεί να θεμελιώσει αμφισβητήσεις και να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων στις διερευνητικές, οι οποίες πάντως αυτή τη στιγμή φαίνονται πολύ μακριά. Σημειωτέον ότι αποστολή και γεωτρύπανου θα κλιμάκωνε φυσικά την ενταση, εξ ου και η Αθήνα κάλεσε την Τουρκία να το σκεφτεί πολύ καλά.

Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου επιτείνει και η σύγχυση που σκοπίμως δημιουργεί η Τουρκία με την ανακοίνωση επέκτασης της περιοχής της έρευνας και διάσωσης. Για αυτό και παρόλο που οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες δεν αφορούν μόνο στον παράνομο χάρτη, η Αθήνα προχωρά σε καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), αλλά και σε άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-FRONTEX, η οποία επιχειρεί σε μέρος της εν λόγω περιοχής εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε μετά την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει στο τραπέζι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία (κάτι που μπορεί να μην συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την Αθήνα όμως αποτελεί πλέον ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της ΕΕ όταν το Δεκέμβριο έρθει η ώρα των αποφάσεων), επικαλείται την υποχρέωση των εταίρων να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης.

Ειδικότερα με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης, που αναφέρει ότι: “Σε περίπτωση κατά την οποία κρατος- μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη οφείλουν να του παράσχουν κάθε βοήθεια και συνδρομή σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.”

Δηλαδή η Αθήνα όχι μόνο καλεί τους εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία (καρφί που αφορά ιδίως την Ισπανία και τη Γερμανία), αλλά υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, θα ζητήσει αμυντική συνδρομή.

Καθώς δε το άρθρο 42.7 αναφέρει επίσης ότι: “Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν, εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, όσον αφορά στα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”, η επίκληση του καθόλου δεν αποκλείει και την εμπλοκή της Συμμαχίας, τουναντίον.

Εξάλλου με επιστολή που θα στείλει στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο ο Νίκος Δένδιας θα τονίζει ότι η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Εμμέσως η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει και την αμερικανική ενόχληση για την ενεργοποίηση των S400.

Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας θα καταγγείλει η ελληνική πλευρά και στον ΟΗΕ, ενώ θα προβάλλει επίσης διεθνώς και την επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή η πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα θα πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, για το χάρτη και όχι μόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα