Δούρου για Γεραπετρίτη – Φιντάν: “Κατώτερη των περιστάσεων η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ”

Διαβάζεται σε 2'
Η Ρένα Δούρου
Η Ρένα Δούρου EUROKINISSI

Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζει ως «καταφανώς ανεπαρκή» και «κατώτερη των περιστάσεων» την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Τουρκίας.

Στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου, ρωτώντας «τι πρόσφερε επί της ουσίας;».

Στην ανακοίνωση της αναφέρει η κυρία Δούρου: «Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης “έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου”. Μια καταφανώς ανεπαρκής, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίου, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτά στην Κάσο, που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, παραβιάζοντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο».

Συνεχίζοντας την κριτική υποστηρίζει ότι «είναι εμφανές ότι ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να θέσει ευθέως στον συνομιλητή του την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο, συνδέοντας τις ευρωτουρκικές σχέσεις με την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στη γείτονα όσο αυτή επιλέγει τον δρόμο των προκλήσεων. Αντ’ αυτού ο κ. υπουργός περιορίστηκε σε ευχολόγιο για την ευρωπροοπτική της Τουρκίας».

Γενικεύοντας υπογραμμίζει: «Αυτό λοιπόν που προσέφερε η σημερινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν είναι η επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει την απαιτούμενη σαφή, συνεκτική στρατηγική για την προώθηση του απαραίτητου ελληνοτουρκικού διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές προς όφελος των συμφερόντων της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή. Κρίσιμο έλλειμμα ενόψει της επικείμενης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνάντησης των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, “όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου”. Κρίσιμο έλλειμμα που αποτυπώνει τους κινδύνους της σημερινής στρατηγικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρα μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα