Δουζίνας: Λύση με τα Σκόπια θα δώσει στην Ελλάδα ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για τις διεργασίες στο Σκοπιανό και τόνισε πως πρέπει να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση προς όφελος όλων
- 24 Ιανουαρίου 2018 12:54
“Η αρχή της αυτοδιάθεσης αποτελεί την πρώτη αρχή, ένα αξιωματικό θεμέλιο του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η ιστορία περί- μακεδονικού έθνους, τον 19ο αιώνα ξεκίνησε από Έλληνες, οι οποίοι ήθελαν στη διαδικασία που οδήγησε στους βαλκανικούς πολέμους να προσεταιρισθούν τους σλαβόφωνους που ζούσαν στην περιοχή” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Κουζίνας, απαντώντας στο αν οι Σκοπιανοί μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν ως Μακεδόνες.
Σημείωσε, σε ο,τι αφορά τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν με τη συνάντηση Ζάεφ -Τσίπρα, πως“η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την Ελλάδα. Εμείς είμαστε μια σταθερή χώρα, έχουμε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, έχει γίνει μια πλήρης αποδοχή των επιτυχιών της κυβέρνησης αυτής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει μια βαλκανιοποίηση του 21ου αιώνα, δηλαδή ένας διαμερισμός ανάμεσα στους σλαβόφωνους, στους Αλβανούς και Μουσουλμάνους, στις άλλες μειονότητες και επομένως μια δυσκολία για να δημιουργηθεί ένα εθνικό αφήγημα. Είναι ένα κράτος και ένα λαός, ο οποίος περνάει μια υπαρξιακή κρίση. Αλλά σε σχέση με το πρόβλημα το οποίο συζητάμε, το ενδιαφέρον των δύο κρατών και των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών, να βρεθεί μια λύση συναινετική, η οποία θα κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας είναι το ίδιο ακριβώς και για τους δύο, διότι για εμάς τους Έλληνες, οι οποίοι επιδιώκουμε ως κράτος, ως κυβέρνηση, ως λαός να παίξουμε το σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε αυτό που μας ανήκει και το οποίο δεν το έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή τον ηγετικό και ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια. Η υποχρέωση μας είναι να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια και μετά με οικονομικές πρωτοβουλίες και ανοίγματα, να βοηθήσουμε τους βαλκάνιους γείτονές μας να αναπτυχθούν οικονομικά έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους όρους, οικονομικούς και κοινωνικούς, να ξεπεραστούν τα εθνοτικά προβλήματα και η βαλκανιοποίηση που υπάρχει”.
Ο κ. Δουζίνας πρόσθεσε, εν συνεχεία, ότι “με το θέμα του αλυτρωτισμού, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και προχθές ακούσαμε και διάφορα πράγματα από το συλλαλητήριο που δείχνουν ότι και από εδώ υπάρχει μια λογική αλυτρωτισμού. Ακούγαμε πιο παλιά ότι πρέπει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας να είναι με τη Σερβία, δηλαδή να διαλυθεί το κρατίδιο και να πάρει κάποιο κομμάτι η Ελλάδα και κάποιο η Σερβία. Όταν μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση εθνικισμών, προφανώς και ο αλυτρωτισμός είναι κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί στον 20ο αιώνα, ακριβώς για να μπορείς να προωθείς την άποψή σου”.
Εν κατακλείδι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη ότι είναι δύσκολο να ζητήσεις από κάποιον να αλλάξει το σύνταγμά του, εξάλλου σε αυτό δεν υπάρχουν βασικές αλυτρωτικές βλέψεις και απαιτήσεις για τον ελληνικό εδαφικό χώρο. “Κάποιο μίνιμουμ που κάποιος θα μπορούσε να δεχθεί, θα ήταν το απαραβίαστο των συνόρων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τα σύνορα των κρατών. Επομένως μια τέτοια δήλωση θα ήταν πλεοναστική, αλλά αν αυτό θα απάλυνε τις ανησυχίες ορισμένων στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να γίνει” είπε χαρακτηριστικά.