Ευκλείδης Τσακαλώτος για ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση
Διαβάζεται σε 5'Ασφυκτικές συνθήκες για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά περιέγραψε σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, έξι μέρες πριν την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
- 06 Νοεμβρίου 2023 21:55
Σημαντικές ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία βούλησης για πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος καταλόγισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» για τις προκλήσεις της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Προδιαγράφοντας ως «εξαιρετικά δύσκολη» τη δυνατότητα παραμονής του χώρου της «Ομπρέλλας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά μόλις μερικά 24ωρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που πρόκειται να συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε αρκετές φορές στην ομιλία του το ερώτημα του «αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ» διαβλέποντας μάλλον ως αρνητική την απάντηση. Αφού ξεκαθάρισε ότι είναι «μακριά από εμάς σκέψη ότι δεν μας αρέσει αυτό το κόμμα επειδή δεν έχει τις δικές μας ιδέες» σημειώνοντας ότι διαχρονικά στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές απόψεις ο πρώην υπουργός περιέγραψε μια κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος όπου δεν είναι αποδεκτή η πολιτική συζήτηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δημιουργεί ένα πρόβλημα αν έχει ουσία η πολιτική συζήτηση».
Σημειώνοντας αναφορικά με την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πως «στην Π.Γ 17 μέλη έκαναν καλές ομιλίες για κριτική στον πρόεδρο. Ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». Πρόσθεσε αναφερόμενος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως «η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά», προσθέτοντας πως «το πρόγραμμα του Συνέδριου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που να έχει πλειοψηφία» συμπεραίνοντας πως στο συνέδριο«δεν θα έχουμε μια σοβαρή συζήτηση».
Έκλεισε μάλιστα την ομιλία του με την εξής αναφορά: «Κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την περηφάνια της αριστεράς», όμως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».
Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε ευρύτερη κριτική μιλώντας για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα είπε για μία «σταδιακή μετάλλαξη που κυριάρχησαν δύο φαινόμενα: Ο κυβερνητισμός και ο αρχηγισμός». Ανέλυσε πως «ο κυβερνητισμός είναι να λες ότι νομίζεις ότι ο κόσμος θέλει να ακούσεις γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα φτιάσεις πιο γρήγορα στην εξουσία» τονίζοντας πως «είναι κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού».
Επισήμανε πως «το 2023 διαπιστώθηκε ότι δεν κερδίζεις τις εκλογές έτσι. Γιατί ο λαϊκισμός είναι αναξιόπιστος. Εμείς είχαμε ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας». Ανέφερε ως παράδειγμα πως «στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες στην Παιδεία στο 5% και οι δαπάνες στην Υγεία στον 7,5% σε βάθος χρόνου» και επίσης «είπε ότι θα μειώσουμε κάποιους φόρους όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση» σημειώνοντας ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα οι χρονικοί προσδιορισμοί αυτοί απαλείφθηκαν.
Με βάση αυτό επισήμανε ότι «ένα κόμμα που δεν συζητά καν για την φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο αριστερό κόμμα». Αντίστοιχο παράδειγμα έφερε και για το θέμα των δικαιωμάτων λέγοντας πως «έχουμε τον τομέα δικαιωμάτων που επιτρέπεται να μιλάει για το δικαίωμα στο άσυλο αλλά ταυτόχρονα στο αμυντικό κόμμάτι να λέμε ότι είναι σημαντικό κομμάτι ο τοίχος (σ.σ του Έβρου)». Επισήμανε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για τα σκάνδαλα δίχως να λέμε πως θα θωρακίσουμε την χώρα».
Σχολιάζοντας τον αρχηγισμό σημείωσε πως «η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η ρευστοποίηση του κόμματος» με «όργανα που δεν συνεδριάζουν» και «έλλειψη πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης σε όλα τα επίπεδα». Διαφώνησε ευθέως με την εκλογή πρόεδρου από την βάση αναφέροντας πως είναι μετατράπηκε σε «βάση του κόμματος το ότι όποιος περάσει από το εκλογικό κέντρο και δώσει 2 ευρώ είναι μέλος του κόμματος» κι αυτό «ήταν ένα τεράστιο λάθος».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην τακτική των συμμαχιών. Σημειώνοντας πως «μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι έχεις ένα κόμμα που ψάχνει συμμαχίες» και «μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις την μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί θα είναι μέσα», όμως είπε «δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο».
Στην ίδια εκδήλωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου έκανε δημόσια αυτοκριτική επειδή υποστήριξε στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος την εκλογή προέδρου από την βάση. Παράλληλα, άσκησε κριτική για τις θέσεις του κόμματος για τη θέσεις που πήρε στο Παλαιστινιακό.
Όπως ανέφερε, έπρεπε να «τεθούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα με το όνομα τους», σημειώνοντας την αντίθεσή της στην επίθεση της Χαμάς λέγοντας όμως παράλληλα ότι «η κατοχή σημαίνει έγκλημα και γεννά εγκλήματα».
Σημείωσε πως δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ «να μην έχει τα αντακλαστικά αμέσως να αντιδράσει σε ότι γίνεται στο Παλαιστινιακό. Η πρώτη δήλωση μονομερής και στα όρια του φόβου». Προσθέτοντας πως «έχουμε απεμπολήσει την Ειρήνη, όχι ως έναν βερμπαλισμό αλλά μια σκληρή πολιτική θέση που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ασφάλειας».
Η Σία Αναγνωστοπούλου συνέχισε λέγοντας πως «παγιδευόμαστε προσπαθούμε να απαντήσουμε σε προκλήσεις σύγχρονες με έναν τρόπο που δανείζεται πράγματα από την δεξιά προκειμένου να είμαστε τι; Πατριωτική αριστερά. Λες και η αριστερά ήταν ποτέ μη πατριωτική». Κατέληξε λέγοντας πως «η εξωτερίκευση της δεξιάς ατζέντας περί πατριωτισμού παγιδεύει την αριστερά».