Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συνάντηση με Νετανιάχου
Διαβάζεται σε 3'Στο Τελ Αβίβ έφτασε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με Νετανιάχου.
- 23 Οκτωβρίου 2023 10:26
Πραγματοποιήθηκε τελικά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Τελ Αβίβ το πρωί της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι το ταξίδι του είχε ακυρωθεί.
Μάλιστα, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση και διάχυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.
Υπενθυμίζεται πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη (19/10), ωστόσο οι συνθήκες ασφαλείας δεν το επέτρεψαν.
Χθες πληροφορίες από το Ισραήλ ανέφεραν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιείτο σήμερα, ωστόσο από το Μαξίμου δεν επιβεβαίωναν, θέλοντας να αποφύγουν το ενδεχόμενο μίας νέας αναβολής και για λόγους ασφαλείας.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει τη στήριξη της στο Ισραήλ, αλλά και ενστάσεις για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και τη διαφωνία της με το βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του το Σάββατο στη διάσκεψη του Καϊρου, που συγκάλεσε η Αίγυπτος με στόχο να βρεθεί καταρχήν ανθρωπιστική διέξοδος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο στο Κάιρο επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Τόνισε μάλιστα ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους.
Ο πρωθυπουργός διαχώρισε επίσης σαφώς τη Χαμάς από τους Παλαιστίνιους. “Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε μάλιστα την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της δημιουργίας κράτους Παλαιστίνης.
Ανθρωπιστική λύση και όχι πρόσφυγες
Η Αθήνα στέκεται δε αλληλέγγυα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, που ανησυχούν για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας. Ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε επισημάνει και στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας πως οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και διαφώνησε με τον εξαναγκασμό τους στο δρόμο της προσφυγιάς.
Άλλωστε εάν Παλαιστίνιοι αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, είναι αναμενόμενο να επιχειρήσουν στη συνέχεια να μετακινηθούν προς την Ευρώπη.