Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα η απόφαση για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα η απόφαση για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη
INTIME

Το απόγευμα θα ανακοινωθεί στο Ειδικό Δικαστήριο η απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και την Ελένη Τουλουπάκη.

Μετά από 37 συνεδριάσεις σήμερα στις πέντε το απόγευμα το Ειδικό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση του για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου θα ανακοινώσει την κρίση των 13 μελών του, Δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τους δύο κατηγορούμενους .

Σύμφωνα με την κατηγορία, η κ. Ελένη Τουλουπάκη δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) που αφορά στην μη έγκαιρη διαβίβαση στη Βουλή των αναφορών τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων, το 2015, από τους τότε αρμόδιους υπουργούς.

Η κατηγορούμενη Εισαγγελέας Εφετών είχε παραπεμφθεί με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2.

Ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός της αξιόποινης πράξης που αποδίδεται στην κ. Τουλουπάκη και επιπλέον βαρύνεται και με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η πράξη αυτή αφορά στην -κατά το βούλευμα- παρέμβαση στο δικαιοδοτικό έργο τριών Εισαγγελέων για εκκρεμείς δικογραφίες με οικονομικό αντικείμενο και και πολιτικό πρόσημο.

Η παραπομπή τους δεν σχετίζεται με τους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη στην υπόθεση των πρακτικών της εταιρίας Novartis και τον έλεγχο δέκα πολιτικών προσώπων, που αποτέλεσαν το έναυσμα για την ποινική έρευνα σε βάρος των δύο κατηγορουμένων. Για την υπόθεση αυτή που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της έρευνας στην αποκαλούμενη “σκευωρία Novartis”, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παράνομη πράξη της κ. Τουλουπάκη και συνακόλουθα του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Το ειδικό δικαστήριο έχει λάβει απαλλακτική πρόταση από την Εισαγγελέα Έδρας Όλγα Σμυρλή η οποία έκρινε ότι η Εισαγγελέας Τουλουπάκη ενήργησε ως όφειλε με την επίμαχη αναφορά του ΚΙΝΑΛ την οποία είχε παραλάβει η προκάτοχος της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Επιπλέον κατά την κ. Σμυρλή οι τρεις Εισαγγελείς (Ελένη Ράικου, Παναγιώτης Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη) που ισχυρίστηκαν πως ο τότε αναπληρωτής υπουργός παρενέβη στο έργο τους δεν έδωσαν πειστικές και αξιόπιστες απαντήσεις για τις καταγγελίες τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα