Εισηγήσεις για τριπλές εκλογές δέχεται ο Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει γίνει αποδέκτης της ιδέας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο εφόσον εκλεγεί με αυτοδυναμία και να προκαλέσει εκλογές με απλή αναλογική, που θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της "δεξιάς παρένθεσης".
- 04 Νοεμβρίου 2018 09:25
Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι βέβαιοι για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε “δεξιά παρένθεση” λόγω της προεδρικής εκλογής στις αρχές του 2020. Και ήδη επεξεργάζονται σενάρια προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Καταρχήν, η γαλάζια αγωνία είναι η αυτοδυναμία, καθώς το Κίνημα Αλλαγής έχει διαμηνύσει ότι δε θα μπει σε συγκυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ: Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσουν δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γίνει μάλιστα αποδέκτης εισηγήσεων βουλευτών για τριπλές εκλογές.
Τι προβλέπει αυτό το σενάριο; Εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, έστω και με 151 βουλευτές, ο κ.Μητσοτάκης πρώτα από όλα θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει δηλώσει ότι θα πράξει, επαναφέροντας την ενισχυμένη αναλογική. Στη συνέχεια θα προκηρύξει εκλογές οι οποίες όμως θα διεξαχθούν με απλή αναλογική (υπενθυμίζεται ότι νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός εάν έχει ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία). Από αυτές είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” με πρωθυπουργό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής (και όχι αρχηγό κάποιου κόμματος), η οποία θα αναλάβει μετά από ένα σχετικά σύντομο διάστημα να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε εκλογές- το αργότερο με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτές οι τρίτες σε μικρό χρονικό διάστημα εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα που θα έχει ψηφιστεί και άρα το πρώτο κόμμα θα ενισχύεται ξανά με μπόνους. Αλλά αυτή τη φορά ο νικητής των εκλογών δε θα έχει μπροστά του την απειλή μίας πιθανής νέας εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική (καθώς είτε θα έχει εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας είτε η εκλογή θα γίνει πολύ άμεσα), αλλά μία καθαρή τετραετία χωρίς κανενός είδους κάλπες (προεδρικές, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές) που θα μπορούσαν να σταθούν αφορμή και ορόσημο πολιτικής κατάρρευσης.
Οι θιασώτες αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι οι πολίτες θα συσπειρωθούν γύρω από τη ΝΔ σε αυτές τις διαδοχικές αναμετρήσεις, επιθυμώντας την πολιτική σταθερότητα. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα κάτι που σχεδίαζε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990. Ο Επίτιμος είχε αποκαλύψει ότι λίγο καιρό αφότου είχε καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός (μετά από τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις), είχε επισκεφθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που είχε επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του είχε προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, με στόχο την ενίσχυση της πλειοψηφίας του καθώς κυβερνούσε με 151 βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας “δανεικός”.
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αρνηθεί, επισημαίνοντας ότι η χώρα είχε ήδη ζήσει τρεις απανωτές σχεδόν εκλογές (λόγω του εκλογικού νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ για να δυσκολέψει τη ΝΔ, βλέποντας ότι θα έχανε) και τα πάντα είχαν παραλύσει. Ο τότε πρωθυπουργός πάντως δεν πίστεψε ότι ο Καραμανλής είχε αυτή την άποψη λόγω της αγωνίας του για τη σταθερότητα της χώρας. Ηταν βέβαιος ότι θα έβγαινε παντοδύναμος από νέες κάλπες (με έναν εκλογικό νόμο πλέον που θα ενίσχυε την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος) και θεωρούσε ότι ο Καραμανλής δεν το ήθελε αυτό. Και βέβαια ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είχε χρειαστεί τριπλές κάλπες για να εκλεγεί.
Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε όλα εξαρτώνται και από το πότε θα γίνουν τελικά οι επόμενες εκλογές. Στη ΝΔ δεν αποκλείουν οι κάλπες να στηθούν το Φεβρουάριο λόγω Σκοπιανού και όχι το Μάιο. Και πάντως ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.