Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Οι νέες ισορροπίες μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά

Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Οι νέες ισορροπίες μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά
Την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, για λόγους υγείας,ανακοίνωσε η Φώφη Γεννηματά EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ποια είναι τα δεδομένα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και τι αναμένεται να συμβεί μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, για λόγους υγείας, από την διεκδίκηση της ηγεσίας

Η απρόσμενη εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά, που την οδήγησε στην απόφαση να μην διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής στην εκλογική διαδικασία που έχει οριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου, αλλάζει άρδην τις ισορροπίες. Τόσο στο εσωτερικό του κόμματος που βρίσκεται πλέον σε πορεία διαδοχής όσο και συνολικά στο πολιτικό σκηνικό.

Τα επόμενα 24ωρα τόσο η ηγεσία και τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής συλλογικά, όσο και οι εναπομείναντες υποψήφιοι για την ηγεσία του, αναμένεται να σταθμίσουν τα δεδομένα. Φυσικά για λόγους ηθικούς αλλά και πολιτικούς οι σχετικές διεργασίες και συζητήσεις αναμένεται να «παγώσουν» για το αμέσως επόμενο διάστημα. Πλην όμως – αντικειμενικά – θα επανέλθoυν σύντομα.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις υφίστανται κάποιες σταθερές για τις εξελίξεις που προδιαγράφονται:

Παρά την αιφνίδια υποτροπή στην υγεία της, η Φώφη Γεννηματά, θα συνεχίσει να διατηρεί τις ευθύνες που απορρέουν από το αξίωμα του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αντικατάστασή της. Αυτό απορρέει άλλωστε και από την γραπτή δήλωσή της στην οποία επισήμανε πως «ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας και με δεδομένο ότι δεν υφίσταται στο καταστατικό του ΚΙΝ.ΑΛ πρόβλεψη για υποκατάσταση αρμοδιοτήτων του/της προέδρου δύο όργανα φαίνεται να έχουν εφεξής αυξημένες ευθύνες: Το 21μελές Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο που σύμφωνα με το καταστατικό «έχει την ευθύνη της υλοποίησης και της διαχείρισης της πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής» όπως και ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου που «έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεών τους και των κατευθύνσεων του/της Προέδρου». Επίσης λόγω της έναρξης των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου ειδική ευθύνη έχει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) που οφείλει να οργανώσει την διαδικασία της εκλογής προέδρου από την βάση.

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκλογή πρόεδρου θα συνεχιστούν. Μάλιστα το ζήτημα αυτό παρότι ξεκίνησε ως επιλογή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά, πλέον αποτελεί αντικειμενικά μονόδρομο και αναγκαιότητα. Ακόμη και αν πρόσκαιρα οι διεκδικητές της προεδρίας αναστείλουν τις προεκλογικές τους δραστηριότητες, όπως δήλωσε ένας εξ αυτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι σαφές ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί.

Μάλιστα ίσως αποτελέσει ερώτημα των επόμενων ημερών αν το χρονοδιάγραμμα θα παραμείνει ίδιο ή θα υπάρξει επίσπευσή του. Με δεδομένο ότι υφίστανται τρείς υποψηφιότητες, αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδου και Χάρη Καστανίδη λογικά θα υπάρξουν δύο εκλογικοί γύροι.

Μόνον σε περίπτωση που αποσυρθεί μία υποψηφιότητα τότε διεξάγονται άμεσα οι εκλογές ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Θυμίζουμε ότι τυπικά η ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Υπάρχουν δηλαδή 3 ημέρες σε περίπτωση που στο ΚΙΝ.ΑΛ αποφασισθεί ότι θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στα νέα δεδομένα.

Στο επίπεδο των πολιτικών προβλέψεων, η δυάδα των επικρατέστερων υποψηφίων διαφαίνεται ότι είναι αυτή των Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου. Δίχως πάντως να μπορεί κανείς ακόμη να υπολογίσει το αν η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά ενισχύει την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη και μάλιστα σε σημείο που να ανατρέπει την έως τώρα εικόνα που υπήρχε.

Τέλος δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον και τις αλλαγές ισορροπιών που δημιουργούνται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει 22 βουλευτές και ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό της τάξης του 8%. Στοιχεία που του δίνουν έναν καθοριστικό ρόλο στην σημερινές κοινοβουλευτικές και πολιτικές ισορροπίες ενώ προδιέγραφαν την πιθανότητα ενός ανάλογου ρόλου και μελλοντικά, ιδίως εφόσον η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα