Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ: Την ερχόμενη Πέμπτη “κλείνουν” οι υποψηφιότητες
Διατηρούνται τα σενάρια για εμπλοκή του Γιώργου Παπανδρέου. Μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας με διαφωνίες και εντάσεις.
- 15 Οκτωβρίου 2021 17:10
Παράταση έως και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου για την κατάθεση υπογραφών προκειμένου να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε μετά από πολύωρη και σε κάποιες στιγμές έντονη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως επισημαίνει η επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου να διευκολυνθεί κάθε υποψήφιος να καταθέσει τα απαραίτητα (5000 υπογραφές η 15 υπογραφές μελών της Κ.Ε) αλλά και να υπάρξει μία «ζωντανή δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στην κοινωνία» αποφάσισε: «Την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας και υπογραφών, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Καταστατικού του Κινήματος, μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 μ.μ». Διευκρινίζει ότι «η ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για όλους μετά τον έλεγχο των υπογραφών. Σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ, η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 για τον πρώτο γύρο και εφόσον χρειαστεί, η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 για τον δεύτερο γύρο».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε περίπου 5 ώρες με μία μικρή διακοπή, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκλογική διαδικασία μετά τον διπλασιασμό των υποψηφίων. Θυμίζουμε ότι μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα της διαδοχής διεκδικητές ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης. Την Πέμπτη προστέθηκαν ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Παύλος Γερουλάνος ενώ την Παρασκευή το πρωί ανακοίνωσε την απόφασή του να είναι υποψήφιος και ο Παύλος Χρηστίδης.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλλειψαν οι διαφωνίες, οι ερμηνείες του καταστατικού ακόμη και το αίτημα για να επιλύσει τα τρέχοντα ζητήματα σε ειδική συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛ που κατέθεσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η μαραθώνια όσο και επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, κατέδειξε κάτι που είχε ήδη διαφανεί το προηγούμενο διάστημα: Ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε χαμηλών τόνων διαδικασία.
Αντιθέτως οι 6 υποψηφιότητες που έχουν έως στιγμή κατατεθεί (και που ίσως πληθύνουν μια και υπάρχει το χρονικό περιθώριο) προδιαθέτουν για μην σύγκρουση μηχανισμών με έντονα τα χαρακτηριστικά του «εμφυλίου πολέμου».
Η εικόνα αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι πλέον σίγουρο ότι θα υπάρξουν δύο εκλογικοί γύροι. Έτσι πολλά θα κριθούν από την στάση που θα κρατήσουν οι 4 υποψήφιοι απέναντι στο «δίδυμο» που θα διεκδικήσει την προεδρία την δεύτερη Κυριακή του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Όπως είναι σαφές σε μία τέτοια συνθήκη χωρούν πολλές παρασκηνιακές συμφωνίες. Άλλωστε όπως πολλοί σχολιάζουν στο Κίνημα Αλλαγής κάποιες από τις υποψηφιότητες δεν έχουν στόχο στην πραγματικότητα την διεκδίκηση της προεδρίας, αλλά ένα καλύτερο “πλασάρισμα” στις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην περίοδο του νέου προέδρου που θα προκύψει.
Πάντως σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εκτιμάται ότι είναι ίσως η πιο «ισχυρή» υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε την ύπαρξη πολλών υποψηφίων με ψύχραιμο όσο κα θετικό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας, ο οποίος θα βασίζεται σε μία συζήτηση ιδεών. Εγώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα αξιολογήσω κανένα συνυποψήφιό μου, θα μας αξιολογήσει όλους ο λαός της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ θέλω να κάνω ένα πολιτικό γεγονός μαζικό και όχι μία μίζερη εσωστρεφή διαδικασία. Το επίδικο των εκλογών που έρχονται δεν είναι απλά ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιος μπορεί να ξανακάνει μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη και να ξαναδημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος που σήμερα κατέθεσε τις απαραίτητες υπογραφές για την υποψηφιότητά του, σημείωσε ότι επιθυμεί οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛ να «αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναγέννηση της παράταξης και μια μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας. Προσωπικά θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη σφυρηλάτηση αρραγούς ενότητας και στην ολική επαναφορά με το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, με τη Δημοκρατική Παράταξη του 21ου αιώνα»
Καθοριστική πάντως για την εξέλιξη της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι η θέση που θα πάρει στην εκλογική διαδικασία η Φώφη Γεννηματά. Ιδίως από την στιγμή που παρά την περιπέτεια της υγείας της θα διατηρήσει τις ευθύνες του προέδρου του κόμματος έως την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Η Φώφη Γεννηματά για την ώρα τηρεί αποστάσεις από όλους τους υποψήφιους, ακόμη και από όσους ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτες της. Μάλιστα φαίνεται να έχει θέσει και ψηλά τον πήχη, αφού από το περιβάλλον της έχει γίνει γνωστό ότι για την υποψηφιότητά της συγκεντρώθηκαν 20.000 υπογραφές μελών του μητρώου φίλων του Κινήματος Αλλαγής, ενώ οι υπογραφές που κατέθεσε για την δική του υποψηφιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι 5.200. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόκειται να καταθέσει τις δικές του υπογραφές σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η παράταση της προθεσμίας για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων πάντως κρατά «ζωντανό» και το σενάριο της εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου. Παρότι από πουθενά δεν προκύπτει κάποια νύξη η κίνηση που να προδιαθέτει για το ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Όμως και μία τυχόν δική του δημόσια τοποθέτηση επίσης θα παίξει ρόλο στην εκλογική διαδικασία, αφού σε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της βάσης του ΚΙΝ.ΑΛ «μετράει» η γνώμη που θα εκφέρει ο γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις