Εκλογές ΝΔ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Εκλογές ΝΔ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015. Το στιγμιότυπο από το εκλογικό τμήμα στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κηφισιάς. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Αυξημένη σε σχέση με τις προσδοκίες η συμμετοχή. Η κατανομή δυνάμεων στη Β΄ Αθηνών και τη Μακεδονία, αλλά και η διαφορά πρώτου- δεύτερου και δεύτερου- τρίτου καθορίζουν την έκβαση της βραδιάς

Αυξημένη σε σχέση με τις προσδοκίες -όχι πάντως και σε σχέση με τα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί το 2009- ήταν η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, που αυτή τη φορά διεξήχθησαν χωρίς παρατράγουδα.

Οι εκτιμήσεις της Συγγρού κάνουν λόγο για συμμετοχή 400.000 ψηφοφόρων στην εκλογή προέδρου της ΝΔ, τη δεύτερη που γίνεται με ανοιχτή διαδικασία.

Καθώς οι κάλπες κλείνουν σταδιακά σε όλα τα τμήματα, τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν και φτάνουν στα κεντρικά του κόμματος στη Συγγρού, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη σαφής και αξιόπιστη εικόνα.

Δύο όμως θα είναι ο παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα:

Η κατανομή δυνάμεων στην Β’ Αθηνών και στη Μακεδονία, καθώς η πρώτη είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και η περιφέρεια όπου εκλέγονται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στη δεύτερη στοχεύει κυρίως ως περιφερειάρχης ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, καθώς και μεταξύ δεύτερου και τρίτου. Το στοιχείο αυτό θα καθορίσει τυχόν ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Εάν φυσικά ο πρώτος καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% συν ένα, η μάχη θα έχει κριθεί από τον πρώτο γύρο.

Από το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθούν πολλά τόσο σε ότι αφορά την ύπαρξη ή μη του δεύτερου γύρου που έχει οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και το αν η πορεία της σημερινής εκλογικής διαδικασίας θα δώσει ή όχι αφορμή για να εκδηλωθούν κινήσεις που υπακούουν σε σενάρια διάσπασης.

 H μάχη διεξήχθη σε βαρύ κλίμα με φόβους διάσπασης και με το ερώτημα της στάσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να καθορίζει τη συζήτηση, αλλά και με την αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων να έχει εξελιχθεί σε αντιπαράθεση μεταξύ των καραμανλικών του μεσαίου χώρου και των σαμαρικών της σκληρής δεξιάς, υπό τη σκιά του Κώστα Καραμανλή. Με την καραμανλική γραμμή είχε συνταχθεί ο κ.Μεϊμαράκης, με τη δεύτερη λογική Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης, αλλά και ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα