Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η πρωτιά Ανδρουλάκη και το αινιγματικό τοπίο του 2ου γύρου
Διαβάζεται σε 5'Το «θρίλερ» της δεύτερης θέσης με τη νίκη Δούκα «στο νήμα», οι νέοι ψηφοφόροι, η διασπορά και το «χάσμα» κέντρου-περιφέρειας
- 07 Οκτωβρίου 2024 06:09
Ένα αινιγματικό τοπίο διαμορφώνεται μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, που έστειλε στην τελική ευθεία για την ηγεσία τον Νίκο Ανδρουλάκη που πρώτευσε καθαρά και τον Χάρη Δούκα που κέρδισε «στο νήμα» τον Παύλο Γερουλάνο.
Αποτέλεσμα υψηλής διασποράς
Αν και στο αποτέλεσμα εκφράστηκε η βούληση περισσότερων από 300.000 ψηφοφόρων στις «πράσινες» κάλπες, η διασπορά των ψήφων είναι τόσο μεγάλη. Διαμοιράζεται στους 4 πρώτους υποψήφιους με τέτοιον τρόπο που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα της επερχόμενης Κυριακής.
Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 29,7% των ψήφων, ο Χάρης Δούκας το 21,3%, ο Παύλος Γερουλάνος το 21,1%, η Άννα Διαμαντοπούλου του 19,5%, ο Μιχάλης Κατρίνης το 5,9% και η Νάντια Γιαννακοπούλου το 2,3%.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αναμφισβήτητο. Πάνω από ένας στους 3 ψηφοφόρους επιβράβευσε την έως τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του, παρά το γεγονός ότι αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τους εσωκομματικούς επικριτές του. Στοιχείο που σαφώς είναι η πολιτική βάση στην οποία θα στηριχθεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία.
Από την άλλη, βέβαια, το ποσοστό με το οποίο προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης του δεύτερου, Χάρη Δούκα, είναι λίγο μικρότερο από το 10% και αποτελεί μονοψήφιο νούμερο. Την ίδια στιγμή που ποσοστά πέριξ του 20% συγκεντρώνουν τόσο ο Παύλος Γερουλάνος, όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Πράγμα που σημαίνει ότι η στάση που αυτοί οι υποψήφιοι θα τηρήσουν στον επαναληπτικό γύρο μπορεί να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια αν θεωρήσει κανείς πως η άποψη που θα εκφράσουν δημόσια (εάν τελικά την εκφράσουν) θα εισακουστεί από τους ψηφοφόρους που τους προτίμησαν.
Το εκλογικό σώμα
Αυτά ενώ ήδη έχουν διαφανεί δύο χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ ενώ πιθανότατα θα «εμφανιστεί» άλλο ένα:
Το πρώτο είναι πως η «βάση» του κόμματος φαίνεται σε έναν σημαντικό βαθμό να έχει μεγαλώσει (αύξηση 9% σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές του 2021) αλλά και σε έναν ακόμη μεγαλύτερο βαθμο ανανεωθεί. Αυτό προκύπτει από το ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανωτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ περίπου 70.000 ψηφοφόροι ήταν «καινούργιοι» σε αυτές τις εκλογές. Δίχως μάλιστα να μπορεί να προσδιοριστεί η πολιτική τους προέλευση ή οι προσλαμβάνουσες με βάση τις οποίες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
Το δεύτερο είναι πως οι «πράσινοι» ψηφοφόροι της Αττικής συνεχίζουν να έχουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τους ψηφοφόρους της περιφέρειας. Κάτι που καταγράφθηκε για το ΠΑΣΟΚ και στις εθνικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές. Είναι ενδεικτικό πώς το «δίδυμο» Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα που κατέλαβε τις δύο πρώτες θέσεις πανελλαδικά στον νομό Αττικής κατέλαβε την 3η και 4η θέση αντίστοιχα, ενώ πρώτευσε ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ενόψει του 2ου γύρου πλέον δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το χαρακτηριστικό που καταγράφθηκε στην αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2021. Εκεί στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει λίγο πάνω από 270.000 ψηφοφόροι όμως στον δεύτερο γύρο ο αριθμός αυτός έπεσε στους 207.000. Δηλαδή υπήρξε ένα αισθητά μικρότερο εκλογικό σώμα, που η κοινή λογική θέλει να αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από «σταθερούς» η «παλιούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Το θρίλερ
Φυσικά στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση το ενδιαφέρον δεν εστιάστηκε στην πρώτη που θέση που εξαρχής «καταλήφθηκε» από τον Νίκο Ανδρουλάκη με ποσοστό μεγαλύτερο του 30% που σταδιακά υποχώρησε στα πέριξ του 29%. Την «παράσταση» έκλεψε η «κούρσα της δεύτερης θέσης» ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο.
Η διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο ανάμεσα στους δύο έφθασε ακόμη και στους 473 ψήφους ενώ σταδιακά ενσωματώνονταν τελευταία τα μεγάλα εκλογικά τμήματα της Αττικής. Στον νομό που ο βουλευτής Α’ Αθήνας επικράτησε – για πολλούς απρόσμενα- του Δημάρχου Αθηναίων. Αντίθετα ο Χάρης Δούκας φάνηκε να επικρατεί του Παύλου Γερουλάνου στην περιφέρεια και σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα. Δείγμα του ότι το πολιτικό του μήνυμα «ξεπέρασε» την αυτοδιοικητική του ιδιότητα.
Από την άλλη το δυναμικό «πλασάρισμα» του Παύλου Γερουλάνου φαίνεται να οφείλεται σε δύο λόγους: Ο ένας σχετίζεται με τον πολιτικό του λόγο που φαίνεται να απέκτησε δυναμική μετά το debate των υποψηφίων. Ο άλλος με την ύπαρξη – όπως αποδείχθηκε- ιδιαίτερα ικανού μηχανισμού κυρίως στο νομό της πρωτεύουσας. Ενδιαφέρον αποτελεί το ποια ήταν η επίδραση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου στα ποσοστά του Παύλου Γερουλάνου. Ιδίως από την στιγμή που η πρώην υπουργός κατέγραψε τις μεγαλύτερες επιδόσεις της επίσης στην Αττική.