Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι ψηφοφόροι αναζητούν πειστική “κυβερνητική συνταγή”

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Οι ψηφοφόροι αναζητούν πειστική “κυβερνητική συνταγή”
EUROKINISSI

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου οι υποψήφιοι. Στο επίκεντρο ο τρόπος που το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Κορυφώνεται η πολιτική συζήτηση (κι ενίοτε αντιπαράθεση) ανάμεσα στους 6 υποψηφίους για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ μία εβδομάδα πριν την κάλπη της  ερχόμενης Κυριακής. Θυμίζουμε ότι οι επαναληπτικές εκλογές ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν ολοκληρώνονται οι περιοδείες που πραγματοποιούν τους τελευταίους 3 μήνες οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιήσουν και ομιλίες- συγκεντρώσεις στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο πάντως της πολιτικής συζήτησης που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το πλάνο του κάθε υποψηφίου ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπει σε πορεία διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζοντας την Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο «πλάνο» αυτό άλλωστε φαίνεται να είναι πλέον προσανατολισμένες όλες οι καμπάνιες των υποψηφίων επιχειρώντας πέρα και πριν από όλα να δώσουν μία πειστική απάντηση.

Όσον αφορά την συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επιτελεία επικρατεί αισιοδοξία και γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. Πρόβλεψη που ενισχύεται από την αύξηση των ποσοστών του κόμματος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις και το «καπάρωμα» της δεύτερης θέσης.

Ο Ν.Ανδρουλάκης

Για «θεωρίες δίχως σχέδιο» μίλησε από την Κρήτη που περιοδεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας πώς παρότι οι συνυποψήφιοι του μιλούν γενικά για άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν εξηγούν το πώς αυτό θα γίνει.

«Δεν μπορώ να ακούω θεωρίες δίχως σχέδιο» ανέφερε «έρχονται σήμερα κάποιοι, -που τυγχάνει να είναι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου πήραμε το τρίτο χειρότερο ποσοστό σε σύνολο 60 περιφερειών πανελλαδικά-, και λένε ότι θα πάνε το ΠΑΣΟΚ στο 30%. Μα αν στην περιφέρειά σας σε τρεις συνεχείς εκλογικές μάχες και έχοντας κερδίσει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το ΠΑΣΟΚ είναι στο 8%, με ποιο σχέδιο θα το πάτε στο 30%; Αυτά τα ευχολόγια άκουσαν και πέρυσι στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διαλύονται. Δεν είμαι Πρόεδρος ούτε τέσσερα ούτε δεκατέσσερα χρόνια. Σε δυόμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δίνοντας ελπίδα και προοπτική. Είμαστε δεύτερο κόμμα αθροιστικά σε όλη την ελληνική περιφέρεια μαζί με τη Θεσσαλονίκη, αλλά τέταρτο κόμμα στην Αθήνα».

Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της προεδρίας του αναρωτήθηκε ρητορικά: «Με τον αυτόματο πιλότο το ΠΑΣΟΚ είναι πια πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους περνώντας 10 μονάδες τη Νέα Δημοκρατία; Μετά από 14 χρόνια το χρώμα μας μπήκε στον εκλογικό χάρτη, κάτι που δεν έχει καταφέρει άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Και αυτό στον αυτόματο πιλότο έγινε;».

Ο Χ.Δούκας

Την δική του αντίληψη για ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θα είναι «μικρό και φοβικό» αντι-προβάλλει ο Χάρης Δούκας: «Το δίλημμα είναι καθαρό. Θέλουμε, ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη και της Δεξιάς ή θέλουμε ένα μεγάλο, δυνατό ΠΑΣΟΚ, μία δημοκρατική παράταξη που θα τους νικήσει; Αυτό είναι το δίλημμα στις 6 του Οκτώβρη». Αυτό επισήμανε στην τελευταία ομιλία του.

Εξηγώντας πως «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο κύριος εκφραστής του δημοκρατικού χώρου και να αναδειχθεί σε κυρίαρχο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό προϋποθέτει να έχει ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα μιλά για τα πραγματικά προβλήματα και θα προτείνει καθαρές, τολμηρές, σύγχρονες πολιτικές και θα προωθεί τις τομές που χρειάζεται η χώρα».

Μάλιστα σε κείμενο στήριξης 105 προσωπικοτήτων από τον νομό Λάρισας υπέρ του Δημάρχου Αθηναίων αναφέρεται πως «ο Χάρης Δούκας είναι ο μόνος που πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφράσει και να ενισχύσει τις μεγάλες προσδοκίες του χώρου της κεντροαριστεράς, τις οποίες  αναγεννούν οι  διαδικασίες  εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.Με τη νέα δυναμική που θα επιφέρει η αλλαγή ηγεσίας, θα διαμορφώσουμε την αποτελεσματική προοδευτική αντιπολίτευση, αυτή που θα φέρει σύντομα την πολιτική και κυβερνητική αλλαγή.

Ο Π.Γερουλάνος

Στην νίκη επί της Ν.Δ ομνύει ο Παύλος Γερουλάνος. Σημειώνοντας- σε συνέντευξή του- πως απευθύνεται στους ψηφοφόρους που «πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, για να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και τους ζητάω να κάνουν επιλογή νίκης για το ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου».

Αναφερόμενος στο διακριτό του στοιχείο είπε πως «αυτά που βάζω στο τραπέζι με την υποψηφιότητά μου, είναι σχέδιο, εμπειρία και ενότητα. Το σχέδιό μου για τη χώρα το έχω ήδη καταθέσει και ονομάζεται “Αναγέννηση”, αφορά στη διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα μας. Έχω εμπειρία στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην αγορά, στα διεθνή, απαραίτητα εφόδια για να ηγείσαι».

Η Α.Διαμαντοπούλου

Έμφαση στο επικοινωνιακό στοιχείο έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου που πόνταρε σε μία δημόσια εμφάνισή της με τους πρωταγωνιστές της δημοφιλούς σειράς των ‘90ς «Οι Απαράδεκτοι». Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται να συνομιλεί με τους γνωστούς ηθοποιούς Δ.Παπαδοπούλου, Σπ.Παπαδόπουλο και Γ. Μπέζο παρουσία του γνωστού επίσης ηθοποιού Σταμάτη Φασουλή.

Ο Μ.Κατρίνης

Τρία ζητήματα για τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έθεσε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κατρίνης. Τόνισε σε ομιλία του πως αυτά που απαιτούνται είναι «να ανοίξει το κόμμα, να γίνει κόμμα μελών, ενεργού συμμετοχής των πολιτών, να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με τους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία. Να γίνει το ΠΑΣΟΚ η αντιπολίτευση που δεν έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η αντιπολίτευση ασκείται τεκμηριωμένα, ανυποχώρητα, με τόλμη, να λες τα πράγματα με το όνομα τους» και τέλος «να αναλάβει ανοιχτές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Μεγάλης Παράταξης. Το 13% δεν θα γίνει 40% μόνο και μόνο επειδή κάποιος λέει ότι θα νικήσει το Μητσοτάκη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα