Εκλογές ΠΑΣΟΚ – Παύλος Γερουλάνος: “Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο”
Διαβάζεται σε 4'Ψήφισε λίγο πριν τις 12:30 το πρωί στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος. Το μήνυμά του.
- 06 Οκτωβρίου 2024 12:54
Το εκλογικό του δικαίωμα στη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ άσκησε, το πρωί της Κυριακής, ο Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος έφτασε λίγο μετά τις 12:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), όπου νωρίτερα είχαν ψηφίσει ο Χάρης Δούκας και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Στις σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε: «Μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για τη Δημοκρατία, το κόμμα, την παράταξη. Συνιστώ σε όλο τον κόσμο που περιμένει υπομονή και επιμονή. Πραγματικά αξίζει τον κόπο αυτή η διαδικασία. Οι μεγάλες ουρές μάς δίνουν μεγάλη δύναμη. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκινά μια διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα σήμερα. Να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στις εφορευτικές επιτροπές και να ευχηθώ αυτή η διαδικασία να είναι μια καινούρια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ».
Η διαδικασία των εκλογών του ΠΑΣΟΚ
Όπως αναφέραμε, η ψηφοφορία για την εκλογή ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα διαρκέσει έως τις 7:00 μμ, τόσο για τον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024 εφόσον προκύψει.
Στην ψηφοφορία μπορούν να συμμετάσχουν οι Ελληνες πολίτες, αλλά και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών (γεννηθέντες το αργότερο το έτος 2008).
Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στη εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης (νέου τύπου).
Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, η ταυτοποίηση γίνεται, για τους μεν Ελληνες με ταυτότητα/διαβατήριο και ΑΜΚΑ, για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής και AMKA και για τους Κύπριους με κυπριακή ταυτότητα και ΑΜΚΑ. Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.
Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο.
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό του δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Δικαίωμα ψήφου στον β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον α’ γύρο.
Οι εκλογείς του β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο.
- Αναλυτικά τα εκλογικά κέντρα εδώ
Πώς θα γίνει η ψηφοφορία
Ο εκλογέας:
Α. Προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι «υποδοχής» με εθελοντές, που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.
Β. Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή του tablet και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από τον γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο των εκλογών) και υπογράφει. Μετά, ο πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.
Γ. Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.
Δ. Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο Πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το Ε.Τ.