Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε “μέτωπο” κατά της Ν.Δ. ποντάρουν οι περισσότεροι υποψήφιοι

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε “μέτωπο” κατά της Ν.Δ. ποντάρουν οι περισσότεροι υποψήφιοι
Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ INTIME

Διαχωριστικές γραμμές και αντι-δεξιός λόγος κυριαρχούν στην προεκλογική ρητορική 6 μέρες πριν την πρώτη κάλπη στο ΠΑΣΟΚ.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα να εστιάζουν στα πολιτικά «τεκμήρια» για το ότι αποτελούν το αντίπαλο δέος στη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά, και τον Παύλο Γερουλάνο να προσπαθεί να «διαβολίσει» το δίπολο που φαίνεται να συνιστούν οι δύο αυτοί υποψήφιοι «κυλά ο χρόνος» προς την εσωκομματική κάλπη της ερχόμενης Κυριακής για το ΠΑΣΟΚ.

Οι αιχμές των υποψηφίων για τους ανταγωνιστές τους παραμένουν στην «ημερήσια διάταξη» για το ΠΑΣΟΚ που όμως φαίνεται να διατηρεί την αντιπαράθεση σε ένα καθαρά πολιτικό πλαίσιο. Παρά το ότι τα προηγούμενα 24ωρα «φάνηκε στον ορίζοντα» το ενδεχόμενο η κόντρα να «ξεφύγει».

Στη διαχωριστική γραμμή ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας πως «εμείς αγωνιζόμαστε από τον λαό για τον λαό, και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απ’ τα συμφέροντα για τα συμφέροντα. Εγώ απολογούμαι σε εσάς και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτούς. Αυτή είναι η αξιακή και πολιτική μας διαφορά» όρισε το μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σημείωσε παράλληλα πως «η αναμέτρηση μας με τη Νέα Δημοκρατία και το περίκλειστο σύστημα του Μαξίμου δεν είναι μόνο η μάχη της προόδου απέναντι στη συντήρηση. Είναι η μάχη  του ήθους απέναντι στη διαφθορά και την αναξιοκρατία».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στόχος της προεδρίας του θα είναι «να κάνουμε ξανά τη Δημοκρατική Παράταξη κυβέρνηση και την κεντροαριστερά τον ισχυρότερο πολιτικό πόλο της χώρας». Την ίδια στιγμή όμως αποσαφήνισε ότι αυτό δεν θα γίνει «αγκαλιάζοντας “πρωταγωνιστές” που έκαναν ζημιά και στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ» ούτε «τυχοδιώκτες και στελέχη που κινούνται με μόνη πυξίδα τη βουλευτική ή την υπουργική καρέκλα». Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά που έλαβε στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ επί της δικής του προεδρίας δηλώνοντας πως «από την Κρήτη των ανατροπών, στείλαμε το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στο προσκήνιο της πολιτικής ιστορίας».

Να αναδείξει την «συνταγή νίκης» απέναντι στην Νέα Δημοκρατία επιδίωξε ο Χάρης Δούκας. Θυμίζοντας -από την Πάτρα όπου μίλησε- την επικράτησή του έναντι του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας.

Όπως είπε «το μεγάλο αμάρτημα που έκανα, και από τότε με κυνηγούν σαν τρελό, είναι ότι έστειλα τον κ. Μπακογιάννη για έναν πολύ “Μεγάλο Περίπατο”. Και αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Όμως, αυτή ήταν μόνο η αρχή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό θα αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης και θα νικήσει ξανά». Μάλιστα σημείωσε πως «για να πέσει η Δεξιά πρέπει να παλέψουμε πολύ, όλοι μαζί. Ένας μόνος του δε γίνεται. Πρέπει να ξαναγίνουμε Κίνημα με Κ κεφαλαίο. Και όλοι εσείς, που είστε σήμερα εδώ, και δίνετε μάχες όλα αυτά τα χρόνια, να έχετε όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη. Και η φωνή σας να ακούγεται». Ασκώντας έτσι έμμεση κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Διμέτωπες αιχμές από τον Παύλο Γερουλάνο που σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπογράμμισε αναφορικά με τον Χάρη Δούκα πως «οι πιθανότητες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ μειώνονται αν απομακρυνθεί από το πολιτικό κέντρο» προσθέτοντας πως «είναι δύσκολο να ηγηθείς ενός κόμματος αν δεν είσαι στη Βουλή». Στην συνέχεια έστρεψε την κριτική του και στον Νίκο Ανδρουλάκη επισημαίνοντας πως «χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εμένα. Ο Ανδρουλάκης ξέρει ότι μόνο εγώ μπορώ να φέρω αλλαγή ηγεσίας στον δεύτερο γύρο κι ότι αν περάσω η θέση του θα είναι δύσκολη. Ξέρει ότι είμαι ο μόνος που μπορώ να τον κερδίσω».

Στη λογική της διαμόρφωσης προφίλ συνεχίζει να κινείται η Άννα Διαμαντοπούλου που χθες μίλησε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κοζάνη. Εκεί όπου είχε την στήριξη του τοπικού βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλου. Η πρώην υπουργός θέλησε να ενισχύσει την «πρωθυπουργίσιμη» όπως εκτιμά εικόνα της. Αναφέρθηκε στην πολιτική της ανέλιξη επισημαίνοντας πως βρέθηκε «από τη Γιτιά στις Βρυξέλλες και από τη Σκ’ρκα στην Ουάσιγκτον». Έκανε μάλιστα λόγο για «μια κινηματογραφική ταινία που ξετυλίχθηκε μπροστά της όταν εισήλθε στο χώρο βλέποντας τη διαδρομή της: Τους ανθρώπους της νεολαίας, τις γυναίκες που έκαναν συνεταιρισμούς, συντρόφους και φίλους».

Σε πολιτική κριτική του συνόλου των υπόλοιπων υποψηφίων προχώρησε ο Μιχάλης Κατρίνης που πραγματοποίησε συγκέντρωση στον νομό Ηλείας όπου εκλέγεται με συμμετοχή περίπου 2000 πολιτών. Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προβάλει την θέση πως «αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συντηρητικές αντιλήψεις που μικρή διαφορά έχουν από αυτές τους κ.Μητσοτάκη.Αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν όσοι ήταν απόντες και είχαν εξαφανιστεί. Αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν όσοι σιωπούν αλλά και όσοι είχαν αυτή την ευκαιρία, αλλά δεν έκαναν πραγματική αντιπολίτευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα