Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απέναντι στην επικοινωνία

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η πολιτική απέναντι στην επικοινωνία
Οι 4 από τους 5 υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος Eurokinissi

Λίγο πριν την κάλπη που θα αναδείξει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποσαφηνίζεται περισσότερο το στίγμα των διεκδικητών. Οι δηλώσεις των υποψηφίων.

«Πολιτική η επικοινωνία;». Απέναντι (και) σε αυτό το δίπολο θα κληθούν να αποφασίσουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θα μετάσχουν την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγοντας ανάμεσα στους 5 διεκδικητές της προεδρίας: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Κασελάκη, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα. Λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη «αποσαφηνίζεται» όλο και περισσότερο το στίγμα των υποψηφίων, ως προς το εάν επιλέγουν να προτείνουν ένα πολιτικό σχέδιο σταδιακής επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κυβερνητικής εξουσίας ή εάν «ποντάρουν» σε μία λογική επικοινωνιακής δυναμικής με αβέβαιο ορίζοντα.

Οι υποψήφιοι

Σαφή θέση στο προαναφερθέν δίλλημα έλαβε η Έφη Αχτσιόγλου που σε ραδιοφωνική της συνέντευξη επισήμανε πως «η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική».

Παράλληλα η πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος αναφέρθηκε στην προοπτική που θα δώσει η προεδρίας της στον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εκλεγεί σημειώνοντας πως «μπορούμε και αξίζουμε να ζήσουμε καλύτερα. Πιστεύω ότι με εμένα στο τιμόνι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική στους πολίτες, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που έχει υποτάξει την κοινωνία σε μία καθημερινότητα εξαιρετικά χαμηλών προσδοκιών». Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να ισχυροποιήσει εκ νέου τους δεσμούς του με την κοινωνία.Το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουνε μία πορεία από τα κάτω και να βρεθούμε παντού, για να δημιουργήσουμε και πάλι πλειοψηφική δυναμική».

Επίσης η Έφη Αχτσιόγλου ήταν κατηγορηματική ως προς την φημολογία των τελευταίων ημερών περί ενδεχομένου διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ συναρτώμενη από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν τίθεται ζήτημα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επόμενη μέρα. Για εμένα το να είμαστε όλοι μαζί είναι το ελάχιστο, είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα και έναν περισσότερο. Όταν είσαι κυβερνητικό κόμμα επιδιώκεις να ασκήσεις τη μέγιστη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή στην κοινωνία». Ουσιαστικά η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την τελευταία αυτή αναφορά της εστίασε στο πολιτικό χαρακτηριστικό που διαθέτει φαίνεται να την διαφοροποιεί σημαντικά από τους υπόλοιπους υποψήφιους: Την ευρεία κοινωνική απήχηση, πέραν των ορίων του κόμματος της.

Στην «παραγωγή πολιτικής» συνεχίζει να εστιάζει την προεκλογική του προσπάθεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος μάλιστα συχνά στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί σε συνεργασία με ειδικούς αλλά και κινηματικούς φορείς το τελευταίο διάστημα. Επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει την λογική ενός διαφορετικού υποδείγματος που προϋποθέτει όπως αναφέρει την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό οργανισμό με σαφή ταυτότητα.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του «καλώ τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή και να μείνει και μετά μαζί μας, έτσι ώστε όλοι, όλες, όλα μαζί να δουλέψουμε για ένα κόμμα που παράγει πολιτική. Ένα κόμμα συγκροτημένο, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν, με συλλογική λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Ένα κόμμα με καθαρή ταυτότητα, υπερήφανο για τις ιδέες του».

Σε μία «μιντιακού χαρακτήρα» διένεξη με τους δικαστικούς λειτουργούς μπλέχθηκε ο Στέφανος Κασελάκης που συνεχίζει, όπως όλα δείχνουν, στην λογική του να «ταράζει τα νερά» επικοινωνιακά. Όπως κατέδειξε η επιλογή του να «γυρίσει» προεκλογικό βίντεο με φόντο την μαρτυρική Μακρόνησο. Αφορμή αποτέλεσε η θετική απόκρισή του σε πολίτη που μίλησε για δημοσιογραφικό και δικαστικό σύστηνα ζητώντας του να το «ξεδοντιάσει» με τον Στέφανο Κασελάκη να απαντά πως «εγώ γουστάρω» και καλώντας σε υπερψήφισή του την ερχόμενη Κυριακή. Αυτά ενώ σε αναρτήσεις του επισημαίνει πως «θέλουμε μια Ελλάδα όπου δε θα χρειάζεται να υποκύψεις στη λαμογιά για να πας μπροστά».

Το πολιτικό στοιχείο αυτών των δηλώσεων πάντως είναι η υιοθέτηση μιας φρασεολογίας και μίας πολιτικής λογικής που αυτόματα παραπέμπει σε ανάλογες επιλογές που έκανε στο παρελθόν ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολλάκης, οι οποίες μάλιστα τον οδήγησαν στο παρελθόν και σε ευθεία σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτά ενώ ο Κρητικός πολιτικός κάθε άλλο παρά κρύβει με τις αναρτήσεις του στα social media πως είναι ακραιφνής υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασελάκη.

Να διαμορφώσει την δική του πολιτική οριοθέτηση από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες επιχειρεί ο Νίκος Παππάς τονίζοντας σχετικά με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ πως «είμαστε το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς που εκτείνεται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» και πως«είναι πάρα πολύ καθαρό αυτό που έχει μπροστά του ο κόσμος». Τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «δεν πρέπει να αναδιπλωθούμε και να στείλουμε σήμαότι δεν επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε τους κεντρώους ψηφοφόρους» προσθέτοντας παράλληλα πως «υπάρχει και η θέση που λέει ότι η έννοιες αριστερά και δεξιά είναι αδειανά πουκάμισα» με την οποία επισημαίνει ότι διαφωνεί αφού «η δική μας παράταξη διαβάζει ιστοριά και μελετάει την πολιτική επιστήμη».

Η συμμετοχή

Αυτά ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ το επίπεδο στο οποίο θα φτάσει η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Αν και αντικειμενικό μέτρο αποτελεί η διαδικασία εκλογής του Αλέξη Τσίπρα την Άνοιξη του 2022, εκτιμάται ότι δύσκολα η συμμετοχή θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Στην βάση αυτή τα επιτελεία των περισσότερων υποψηφίων αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα και τις – λίγες συγκριτικά- δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου που θα διεξαχθούν από τις 8.00 το πρώϊ έως και τις 20.00 το βράδυ «έχουν δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα».

Αναφέρεται πως «έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας».

Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους «αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους».

 Τέλος «για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έκαναν εγγραφή στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα