Εκλογικός νόμος: Συναίνεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητά η Γεννηματά

Εκλογικός νόμος: Συναίνεση στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ζητά η Γεννηματά
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.,Ο ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ---ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Μεταξύ Βενιζέλου και Θεοχαρόπουλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την απλή αναλογική. Στη συνεδρίαση του ΕΠΚ του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του Κινήματος κάλεσε τον Τσίπρα να εξηγήσει γιατί βιάζεται και κατηγόρησε το Μητσοτάκη ότι νοιάζεται μόνο πως θα γίνει κυβέρνηση με το μπόνους.

Στις πέντε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ,  με στόχο την ευρύτατη συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επέμεινε η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγηση της στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μεταξύ Βενιζέλου και Θεοχαρόπουλου όσον αφορά στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πρόταση που σκοπίμως το Μαξίμου βάσισε στην περσινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο, η οποία έφερε την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως ήδη από την προηγούμενη βδομάδα τοποθετήθηκε σαφώς κατά της πρότασης νόμου της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει. Αλλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, γεγονός που σχολίασε σήμερα το πρωί στο Σκάι και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δείχνοντας ότι στο Μαξίμου επενδύουν στις διαφωνίες στο εσωτερικό της Δηιμοκρατικής Συμπαράταξης.

Η κ.Γεννηματά μιλώντας στο ΕΠΚ του ΠΑΣΟΚ και υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, είπε ότι:

“1. Για άλλη μια φορά ο  κ. Τσίπρας στο πλαίσιο μικροκομματικών τακτικισμών εξήγγειλε πομπωδώς ,   αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο και τα 5 σημεία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο κατέληξαν σε αποσπασματικές ρυθμίσεις.

2. Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες , αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο. Η  ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης  νοιάζονται αποκλειστικά για το πώς θα γίνουν κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών.

3. Εμείς και ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος  και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί  τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.

4. Είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.

5. Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, για αυτό και η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει πρωτοβουλία να παρουσιάσει άμεσα πρόταση διαλόγου στη βάση των εξής 5 σημείων:

Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

1) Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

2) Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

3) Ψήφο στα 17

4) Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck.

Τα διλλήματα είναι σαφή μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών.”

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι δε θα συνεργήσει στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, θέτοντας ως προτεραιότητα τη συζήτηση για τα εργασιακά.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της γιατί η πρωτοβουλία  για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς βρήκε ανταπόκριση, καθώς στο διάλογο συμμετέχουν τελικά με τον ένα ή άλλο τρόπο όλες οι δυνάμεις του κατακερματισμένου ευρύτερου χώρου. Η επιτροπή διαλόγου ολοκληρώνει το έργο της τις επόμενες ημέρες και η κ.Γεννηματά δήλωσε ότι “είναι ώρα  να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Οι προτάσεις που έχω καταθέσει για την “συνέχεια” ισχύουν απόλυτα.Είναι γνωστή η θέση μας ότι η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση.”

Τόνισε όμως, απευθυνόμενη εμμέσως στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ότι: “Προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ , όπως έχω επανειλημμένα τονίσει ,τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ” και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και την δική του αυτόνομη πολιτική πορεία, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα προχωρήσει στην αυτοδιάλυση του για τη δημιουργία ενός νέου φορέα εκ του μηδενός και με την διαδικασία που επιθυμεί ο κ.Θεοδωράκης.

Ο κ.Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση υποστήριξε επιμένοντας στην καταψήφιση της πρότασης νόμου της κυβέρνησης ότι: 
” Η σύγκριση συνεπώς της πρότασης νόμου που υπέβαλε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 2 Ιουνίου 2015 για την προστασία του εθνικού συμφέροντος μέσα στις τότε απειλητικές για τον τόπο  συνθήκες, με τα  τωρινά μικροκομματικά θεσμικά  παίγνια της κυβέρνησης είναι εξοργιστική. Η πρόταση μας του 2015 ήταν πρωτοβουλία κατά  του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης. Η στάση μας τώρα πρέπει να είναι και πάλι πρωτοβουλία κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης  που θέτει σε κίνδυνο το εθνικό συμφέρον για μικροκομματικούς λόγους.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα