Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη: Σε επιφυλακή για το φυσικό αέριο μετά το νέο “χτύπημα” της Ρωσίας
Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Βουλγαρία απέναντι στο ρωσικό εμπάργκο. Ορόσημο και για την Ελλάδα η 20η Μαϊου, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πληρώσει σε ρούβλια
- 27 Απριλίου 2022 10:40
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται από τις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.
Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Η χώρα μας αναμένεται ειδικότερα να καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπως έχει κάνει και πριν από ένα μήνα. Το θέμα είναι βεβαίως ότι η Ελλάδα προμηθευόταν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας..
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει παγώσει από χθες τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρια. Η απόφαση αυτή επηρεάζει συνεπώς και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει στενή ενεργειακή συνεργασία με το βόρειο γείτονα μας.
Στις 22 Φεβρουαρίου άλλωστε υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησε για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου IGB και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2021 ο κ.Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με το Βούλγαρο ομόλογο του, Κιρίλ Πέτκοφ, με τον οποίο είχε επίσης συζητήσει κυρίως την ενεργειακή συνεργασία.
Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom. Ο IGB θα συνδεθεί στη χώρα μας με τον TAP, μέσω του οποίου οι Βούλγαροι θα προμηθεύονται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο η κατασκευή του έχει καθυστερήσει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Αυτό σημαίνει ότι η 20η Μαϊου αποτελεί ορόσημο και για τη χώρα μας, καθώς οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει τότε να πληρωσουν την επόμενη δόση σε ρούβλια σύμφωνα με το ρωσικό τελεσίγραφο.
Αυτό προφανώς δεν μπορεί να το δεχθεί η Αθήνα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΕΕ, απο την άλλη όμως θα βρεθεί και η χώρα μας σε δύσκολη ενεργειακά θέση.
Ο πρωθυπουργός έχει πάντως διαβεβαιώσει τους πολίτες για την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση έχει ειδικότερα εξετάσει σχέδιο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, με κινήσεις όπως η προσθήκη μίας πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, τη μετατροπή τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔΕΗ ώστε αντί για φυσικό αέριο να λειτουργούν με πετρέλαιο, τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ιταλία, καθώς και την αύξηση της προμήθειας αζέρικου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP. Μπαίνουν επίσης ξανά σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις