Εκτέθηκε στη Βουλή η “σαμαρική” πτέρυγα
Σε κοινοβουλευτικό διάλογο σε κλίμα συν-αντίληψης με τις ξενοφοβικές απόψεις της Ελληνικής Λύσης, επιδόθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και η βουλευτής Ζωή Ράπτη.
- 06 Ιουνίου 2020 07:06
Προβληματισμό δημιουργεί το κλίμα αλληλοκατανόησης, το οποίο επικράτησε στην συζήτηση επερώτησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που προκάλεσε το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή. Εκεί όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και η βουλευτής Ζωή Ράπτη, δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θεωρείται ότι κινούνται στην σφαίρα επιρροής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο προβληματισμός εντείνεται από τις ακραίες απόψεις και προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.
“Έχει νησάκια έτοιμα, η Μακρόνησος, η Γιάρος”
Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης παράθεσε στην Βουλή, τις γνωστές ξενοφοβικές προτάσεις του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός του Κυριάκος Βελόπουλος “εγώ θα το πω ευθέως: όλοι πρέπει να φύγουν από την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας πεινάει, πτώχευσε, δεν μπορεί να ταΐσει τα παιδιά της. Θα κοιτάξουμε πρώτα τους Έλληνες”. Μεταξύ άλλων ζήτησε την τοποθέτηση των προσφύγων σε πλοία αναφέροντας πως “έχουμε πάρα πολλά πλοία άδεια, που δεν χρησιμοποιούνται. Βάλτε τους εκεί μέσα”.
Επιπρόσθετα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χητάς το πήγε …ακόμη παραπέρα προτείνοντας ακατοίκητα νησιά – πρώην τόπους εξορίας, όπου θα μπορούσαν να πάνε οι πρόσφυγες: “Εχει νησάκια έτοιμα, κύριε Μηταράκη, η Μακρόνησος, η Γιάρος. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι οι Αριστεροί είναι και πολύ ανθρωπιστές, ουμανιστές, θα το δεχτούν, να πάνε να ζουν εκεί για έναν μήνα, ενάμισι, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία και να τους στείλουμε πίσω”. Μάλιστα ο Κ.Χήτας σχολίασε πως “οι ιδέες μας έχουν πέραση. Περνάνε στη Νέα Δημοκρατία”. Αναφερόμενος -προφανώς- στις απόψεις που έχει εκφράσει ο “σαμαρικός” Χαράλαμπος Αθανασίου, για τα νησιά Τουκμάκια.
“Αντιλαμβάνομαι το πάθος σας”
Αν όμως αυτές οι απόψεις ήταν αναμενόμενες από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης δεν ισχύει το ίδιο για τον σχολιασμό που έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Παρά το γεγονός ότι δεν έκανε αποδεκτές αυτές τις προτάσεις, επισήμανε πως “αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το πάθος σας”, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία συμφωνίας με τις ιεραρχήσεις της Ελληνικής Λύσης. Όπως ανέφερε “συμφωνούμε στην ανάγκη μείωσης των ροών. Συμφωνούμε στην ανάγκη απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης πολύ πριν από τις εκλογές. Ελπίζω ότι συμφωνούμε στη δημιουργία κλειστών δομών για την προστασία και των διαμενόντων και της τοπικής κοινωνίας». Μάλιστα αναφέρθηκε στην Ελληνική Λύση λέγοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσετε ότι γίνεται δουλειά στα σύνορα και αυτή η δουλειά κάπου οφείλεται”.
Δεκτική στους προβληματισμούς της Ελληνικής Λύσης εμφανίστηκε και η βουλευτής Ζωή Ράπτη που “επιστρατεύθηκε” για τη συζήτηση της επερώτησης. Όπως σημείωσε “ακούσαμε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι τάχα μετατρέπουμε βιαίως την κοινωνία μας σε πολυπολιτισμική και εξαιτίας μας δεν θα υπάρχει σε λίγο ελληνικό έθνος. Όμως, είναι έτσι;” αναρωτήθηκε. Για να επισημάνει στη συνέχεια ότι “είναι γνωστό για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το διογκούμενο πρόβλημα της αθρόας έλευσης μεταναστών στη χώρα, το οποίο έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά δεσμευτήκαμε να αναθεωρήσουμε ριζικά την πολιτική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”. Μάλιστα σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε πως “δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Δεν είμαστε ρατσιστές. Δεν ξέρω αν εσείς είστε…”. Απορία που δύσκολα δικαιολογείται από την οξύτητα των ξενοφοβικών απόψεων του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου.
Πολιτική Σαμαρά
Όσον αφορά την ουσία των απαντήσεων που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, εστίασε στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό. Δίνοντας όμως έμφαση στα ζητήματα των επιστροφών (push backs), των μειωμένων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και του περιορισμού των ΜΚΟ. Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε ότι με την εφαρμογή του μητρώου για τις οργανώσεις αυτές, που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι αιτήσεις για ένταξη έχουν μειωθεί αισθητά.
Ουσιαστικά οι δυο βουλευτές της Ν.Δ που ανέλαβαν να διεξάγουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο με τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, εξέφρασαν τις πάγιες θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου, ο Νότης Μηταράκης, αναζητά συχνά την συμβουλή του πρώην πρωθυπουργού για τα ζητήματα του υπουργείου του. Έτσι δεν θεωρείται παράξενο που εστίασε στα ζητήματα που είχε ως προτεραιότητα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 2012-2015.
Ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται αν θυμηθεί κανείς τις αναφορές που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στο μεταναστευτικό, στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχαν κερδηθεί οι εκλογές του Ιουλίου. Μια ομιλία που εκτιμήθηκε ως ιδεολογική πλατφόρμα εντός του κυβερνητικού κόμματος. Όπως είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς “την τριετία 2012-14, όταν ήμασταν στη κυβέρνηση, είχαμε κι εμείς αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Αλλά τότε, ελέγχαμε πλήρως τα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Έμπαιναν ελάχιστοι. Και έβγαιναν – για επαναπατρισμό – πολύ περισσότεροι”. Είχε δώσει έμφαση στις απελάσεις προσφύγων λέοντας πως “τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα. Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας – όχι μέσω Τουρκίας”.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε από τότε θέσει μέτωπο εναντίον των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων λέγοντας πως “το σημαντικότερο: τότε δεν είχαμε αφήσει διάφορες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ να κάνουν κουμάντο. Από την ώρα, όμως, που ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και ανέλαβαν οι ΜΚΟ ως κράτος εν κράτει”.
Μάλιστα είχε επισημάνει ότι “δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες. Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι. Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον, που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες”. Μια θέση που σαφώς ταιριάζει με την προαναφερόμενη δήλωση της Ζωής Ράπτη.