Έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου: Σε καθεστώς “υψηλού κινδύνου” η πολυφωνία στην Ελλάδα

Έκθεση Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου: Σε καθεστώς “υψηλού κινδύνου” η πολυφωνία στην Ελλάδα
Τα σημεία που αφορούν τον χώρο των ΜΜΕ στην έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, παράθεσε στην Βουλή η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα ενημέρωσης, Νατάσα Γκαρά. Eurokinissi

Το περιεχόμενο της έκθεσης που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μια ακόμη ευρωπαϊκή έκθεση μετά από αύτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα συμπεράσματα του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία στα ΜΜΕ που περιλαμβάνεται στην Έκθεση του 2020 για την Κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα (Rule of Law) η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα στοιχεία της έκθεσης αυτής παράθεσε σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσσα Γκαρά, Στην συνεδρίαση αυτή συζητήθηκε η Έκθεση Πεπραγμένων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στην έκθεση αυτή η κατάσταση στα ΜΜΕ στην Ελλάδα «ελέγχεται» με βάση συγκεκριμένες κατηγορίες αξιολόγησης. Το συνολικό συμπέρασμα είναι αρνητικό αφού η χώρα αποτιμάται στα ζητήματα της ενημέρωσης ως … «υψηλού κινδύνου».

Σημεία υψηλού κινδύνου

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για την Πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης (Media Pluralism Monitor) οι δείκτες «μεσαίου» και «υψηλού» κινδύνου για την κατάσταση στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αποτελούν σχεδόν το 95%. Πιο αναλυτικά μόνο σε 1 από τους 20 δείκτες που εξετάζει η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «χαμηλού» κινδύνου. Αντίθετα σε 11 δείκτες η χώρα χαρακτηρίζεται «μεσαίου κινδύνου» και σε 8 «υψηλού κινδύνου».

Ακόμη πιο αναλυτικά ως πολύ υψηλός θεωρείται ο κίνδυνος για την «επιρροή της ιδιοκτησίας και των εμπορικών συμφερόντων στη σύνταξη περιεχομένου» όπως και για την «ανεξαρτησία των μέσων από πολιτικές επιρροές» καθώς και για την «συντακτική ανεξαρτησία». Δεν εξαιρούνται για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα αφού αντίστοιχος κίνδυνος καταγράφεται για την ανεξαρτησία τους. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και πρόσβαση στα Μέσα Ενημέρωσης των γυναικών και των μειονοτήτων. Επίσης σύμφωνα με την έκθεση«ό κίνδυνος για τον δείκτη «συγκέντρωση διαδικτυακών πλατφόρμων και εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού είναι υψηλός» ενώ το ίδιο ισχύει και για την «βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης».

Προβληματισμοί

Η έκθεση για το κράτος δικαίου αναφέρεται εμμέσως και στην υπόθεση της Λίστας Πέτσα. Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εκφραστεί «ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη χρηματοδοτικής στήριξης από την κυβέρνηση για τους δημοσιογράφους και την έλλειψη διαφάνειας κατά την κατανομή της κρατικής διαφήμισης που συνδέεται με την πανδημία».

Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «η γνωστοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων μαζικής επικοινωνίας στο κοινό πραγματοποιείται μόνο εν μέρει, ιδίως όσον αφορά τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους . Το παρατηρητήριο για την πολυφωνία στα μέσα μαζικής επικοινωνίας 2020 αξιολόγησε το επίπεδο κινδύνου ως προς τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων μαζικής επικοινωνίας ως μεσαίου επιπέδου, αναφέροντας ότι «η εθνική νομοθεσία δεν διαθέτει σαφείς διατάξεις σχετικά με τη γνωστοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων μαζικής επικοινωνίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα