Ελεύθερος ο Φρέντι Μπελέρης

Διαβάζεται σε 5'
Ελεύθερος ο Φρέντι Μπελέρης
Ο Φρέντι Μπελέρης Associated Press

Ελεύθερος μετά από 16 μήνες στη φυλακή ο Έλληνας ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Φρέντι Μπελέρης, μετά από 16 μήνες στη φυλακή.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικό όρο να διατηρεί τηλεφωνική επαφή με το αστυνομικό τμήμα, αναφέρει η ΕΡΤ. Μετά την απόφαση του πρωτοδικείου στο Φίερι, ο Φρέντι Μπελέρης θα μπορεί να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του στην Ευρωβουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα αποφυλάκισής του θα εξεταζόταν σήμερα Δευτέρα (2/9) από τις αλβανικές Αρχές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει το σχετικό αίτημα από τον περασμένο Ιούλιο όπως δικαιούται σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία εφόσον έχει εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Οι δικαστές τότε είχαν δώσει νέα αναβολή επικαλούμενοι τις καλοκαιρινές άδειες. Ο Φρέντι Μπελέρης μετά την απόφαση των Αλβανών δικαστών για αναβολή της δίκης του, μεταφέρθηκε ξανά στη φυλακή ενώ είχε προηγηθεί ολιγοήμερη άδεια προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής.

Ο Μπελέρης, εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας το 2023, πλην όμως δεν του επιτράπηκε να ορκιστεί καθότι προφυλακισμένος για απόπειρα εξαγοράς ψήφων. Η κατηγορία αμφισβητήθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από την Αθήνα.

Μετά τη σημερινή απόφαση του πρωτοδικείου στο Φίερι, ο Φρέντι Μπελέρης μεταφέρθηκε για τα διαδικαστικά στη φυλακή και αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδος).

Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την απόφαση: Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει

Στην πρώτη δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης ο Φρέντι Μπελέρης δηλώνει πως είναι ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά όχι χαρούμενος.

Όπως λέει, «η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει», ενώ συμπληρώνει πως «ήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμαρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι».

Ξεκαθαρίζει δε πως «είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς».

Δηλώνει τέλος, μεταξύ άλλων, πως θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής ασχολούμενος με τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Ολόκληρη η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη:

«Μετά από 16 μήνες συνεχόμενης κράτησης, είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος, αλλά σίγουρα όχι χαρούμενος. Γιατί το κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στην Αλβανία δεν αποκαταστάθηκαν, οι θεσμοί δεν λειτούργησαν, η Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε με τον τρόπο που έπρεπε.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της δικαίωσης που περιμένει μπροστά μας. Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει. Είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όσα με πραξικοπηματικό τρόπο μου αρνήθηκε το αλβανικό καθεστώς.

Αλλά και πλέον, ασκώντας τα καθήκοντα του Έλληνα Ευρωβουλευτή, θα μπορώ να εστιάσω στα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κράτους Δικαίου, χωρίς φόβο παρά μόνο με πάθος. Σήμερα, θα βρεθώ ανάμεσα στα αδέρφια μου στη Χιμαρα. Εκεί όπου ξεκίνησε η περιπέτεια μου και θεωρώ μόνο σωστό να βρίσκομαι.

Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που με την θαρραλέα απόφαση του να με συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ άλλαξε την πορεία της ιστορίας μου. Και φυσικά τους στενούς μου φίλους, Άγγελο Συρίγο και Σταύρο Παπασταύρου για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ήταν πάντα εκεί, δε θα το ξεχάσω.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες που όλον αυτόν τον καιρό μου έδωσαν τη δύναμη να μη λυγίσω, να αντέξω και να συνεχίσω να μάχομαι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος, έκανε λόγο για «ένα ευχάριστο γεγονός». «Βέβαία η δικαίωση θα είναι όταν θα δικαιωθεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου θα αποδειχθεί η αθωότητά του (…) Ήταν τόσο πασιφανής η σκευωρία που στήθηκε από το καθεστώς Ράμα με μόνο στόχο να αρπάξουν το δημαρχείο Χειμάρρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το γλέντι θα το κάνει ο λαός της Χειμάρρας. Πίστεψε στον Φρέντι Μπελέρη, στην αθωότητά του», συμπλήρωσε ο αδελφός του ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Παύλος Μαρινάκης: Χαιρετίζουμε την αποφυλάκιση Μπελέρη

Την αποφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη από την αλβανική δικαιοσύνη χαιρέτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως η Αθήνα δεν ξεχνά όσα συνέβησαν για «πάνω από 17 μήνες».

 «Στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη, η κυβέρνηση βλέπει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, συνολικά την εθνική μειονότητα της Αλβανίας, την οποία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, θα βρισκόμαστε δίπλα της και πλέον η εθνική μειονότητα της Αλβανίας, συνολικά η Ελλάδα, οι Έλληνες, έχουν έναν εκ των εκπροσώπων τους στην ευρωβουλή, εκλεγμένο, ο οποίος θα είναι εκεί, θα μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δώσει ακόμα περισσότερες μάχες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα