Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος πατάνε γκάζι για οριοθέτηση της ΑΟΖ
Εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αποφάσισαν Τσίπρας, Αναστασιάδης και Σίσι, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στην Αθήνα. Δεσμεύτηκαν ότι οι επόμενες συναντήσεις θα αποτελούν επιστέγασμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός. Για "κοινά έργα" μίλησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου
- 09 Δεκεμβρίου 2015 13:29
Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο.
Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν οτι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα που αφορούν σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.
Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επομενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».
Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».
“Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην από κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή”, είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.
Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».
Πρόσθεσε οτι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση των Αθηνών που υιοθέτησαν Ελλάδας-Αίγυπτος-Κύπρος.
Για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου:
-Τόνισαν τη σημασία που έχει (τόσο για τον λαό της Κύπρου όσο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας) η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
-Παράλληλα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πρσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση για την ανοικοδόμηση της χώρας.
-Εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησευτικό φονταμενταλισμό όπως ο ISIS.
-Υπό το φως των περιφερειακών προκλήσεων υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, μια προσέγγιση που στοχεύει τόσο στην αποτελεσματική ανθρώπινη διαχείριση του φαινομένου, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών όσο όμως και την αντιμετώπιση των αιτιών του, δηλαδή των συγκρούσεων των πολέμων και της φτώχειας.
-Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόνισαν τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει και τόνισαν την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ενίσχυση συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους είτε συμμετέχουν όλοι μαζί είτε χωριστά. Υπογράμμισαμε ειδικότερα, είπε, τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ -Αιγύπτου και την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο, ώστε αυτή η τόσο σημαντική χώρα για την περιφερειακή σταθερότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τεράστιες προκλήσεις που αναδύονται και να βοηθηθεί για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο εσωτερικό της.
Ενέργεια
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συμφώνησαν ότι η περιοχή μας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται και αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες «που αν αξιοποιήσουμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατέυθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας».
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP του ΙGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, τόνισε ότι συμφώνησαν παράλληλα «στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεργασία μας αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών». «Κάθε άλλο», συνέχισε, «αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλλάσιων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για προώθηση συνεργειών προς όφελος των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή».
Αμοιβαίες επενδύσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι συμφώνησαν στην ανάτπυξη της διαλιμενικής συνεργασίας των τριών χωρών, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών τους ανταλλαγών και των θαλάσσιων μεταφορών. Συζήτησαν για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας διώρυγας στο Σουέζ, η ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών αλλά και η ενίσχυση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα. «Αναπτύξαμε τις δυνατότητες που διανοίγονται στις τρεις χώρες μας για αμοιβαίες επενδύσεις», τόνισε.
Μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που καλύπτει κι άλλους τομείς όπως οι παράκτιος τουρισμός, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος. «Όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», υπογράμμισε.
Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών αλλά και επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επιτυχής συνεργασία μας και τα αποτελέσματα που φέρνει αναδεικνύουν τη σημασία της ουσιαστικής Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και αποδεικνύουν ότι η εύθραυστη περιοχή μας μπορεί να καταπολεμήσει φαινόμενα εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού, φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και μισαλλοδοξίας και να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου».
«Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο», τόνισε, «μια θάλασσα συγκρούσεων, αλλά ειρήνης σταθερότητας, διαπολιτισμικής ανταλλαγής, συνεργασίας, και σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια προκειμένου πετύχουμε αυτό το όραμα».