Ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης

Ένα βήμα πιο κοντά στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης
Joint press conference by the Financial Minister Euclid Tsakalotos, Economy Minister Giorgos Stathakis and Labour Minister George Katrougalos about the negotiation of the Greek government with troika in Athens, Greece on April 12, 2016. / , , , 12 2016. SOOC

“Έχουμε σχεδόν κλείσει” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πληροφορίες συμπληρώνουν ότι στο ασφαλιστικό υπάρχει συμφωνία μένουν κάποια ζητήματα στο φορολογικό

Με τον “αέρα” των στοιχείων της Eurostat και την συμφωνία να έχει κλείσει τουλάχιστον στο ασφαλιστικό μεταβαίνει το οικονομικό επιτελείο στο Eurogroup.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει ήδη τεράστια σύγκλιση στο ασφαλιστικό και σχεδόν έχει “κλείσει”, ενώ στο φορολογικό υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα ανοιχτά. Το “αγκάθι” φαίνεται πως παραμένει το ύψος του αφορολόγητου, που και γιαυτό φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν απόψε, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το αυριανό Eurogroup αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, με τις πηγές της κυβέρνησης να προσθέτουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ενώ ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη βδομάδα θεωρείται ακόμη πιο πιθανό.

Νωρίτερα, σήμερα ο υπουργός εργασίας είχε δηλώσει πως υπάρχει συμφωνία, σημειώνοντας “η δική μας πρόταση καλύπτει απολύτως το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την λελογισμένη αύξηση των εισφορών την οποία έχουν δεχθεί όπως γνωρίζεται και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέρα από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στο νόμο και θεωρούμε πως το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο  στη Βουλή θα ψηφιστεί προωθώντας μια γενναία μεταρρύθμιση και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι στην κυριολεξία Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση, αφού η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν την έλευση του Μαΐου, όταν και θα αρχίσουν πράγματι να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα