Ένα βήμα πριν την διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα μηνύματα Τσακαλώτου

Διαβάζεται σε 5'
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Menelaos Myrillas / SOOC

Πυκνώνουν τα σύννεφα ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. Η ηγετική ομάδα «σφυρίζει αδιάφορα», υπάρχει ευρύ μέτωπο διαφωνούντων, ενώ στην Ομπρέλλα συζητούν ανοιχτά για αποχώρηση.

Ολοένα και πιο κοντά στην διάσπαση φαίνεται πως πλησιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σάββατο θα θεωρείται «η στιγμή» των περεταίρω εξελίξεων.

Η χθεσινή εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» όπου παραβρέθηκαν δεκάδες επώνυμα στελέχη του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς και ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όπου μίλησε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.

Αυτά ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι διαγραφές των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα που έχει εισηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης και η Κ.Ε θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επ’ αυτών. Τα τρία πρώτα προαναφερόμενα στελέχη παραβρέθηκαν άλλωστε στην χθεσινή εκδήλωση, όπου μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Τα τρία μηνύματα του Τσακαλώτου

Στην παρέμβαση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε συγκεκριμένα μηνύματα σχετικά με την κατάσταση που υφίσταται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο ήταν πως η σημερινή ηγεσία του δεν επιθυμεί να υπάρξει στο εσωτερικό του μία πολιτική συζήτηση. Δηλαδή μία διαδικασία που θα μπορούσε δυνητικά είτε να οδηγήσει σε συνθέσεις, συμβιβασμούς ή να διαπιστώσει αγεφύρωτες αποκλίσεις. Οδηγώντας αντίστοιχα είτε σε υπερβάσεις που θα διαμόρφωναν μια νέα ισορροπία, είτε σε αδυναμία συνύπαρξη. Αντιθέτως ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η ηγετική ομάδα του κόμματος μετρά απλά συσχετισμούς και ψήφους «υπέρ και κατά» σε όργανα προκειμένου να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της. Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου – όπως είπε- ασκήθηκε έντονη κριτική από 17 μέλη της δίχως ο Στέφανος Κασσελάκης να επιχειρήσει μια απάντηση σε αυτή την κριτική.

Το δεύτερο αφορούσε τις αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Εδώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στην προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας πως υπήρχε μία σταδιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ που συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Κυβερνητισμός και αρχηγισμός. Στοιχεία που είχαν επιπτώσεις τόσο στις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον τρόπο λειτουργίας του. Σε αυτά τα δεδομένα ο πρώην υπουργός φαίνεται να εκτιμά ότι στηρίχθηκε η εξέλιξη που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια κατάσταση που έδειξε να θεωρεί ως «επόμενο στάδιο» των βημάτων που είχαν προηγηθεί.

Το τρίτο – και ίσως σημαντικότερο- μήνυμα ήταν πως τα δύο προηγούμενα στοιχεία έχουν δημιουργήσει μία συνθήκη «μη-αναστρέψιμη». Ενδεικτική ήταν η αναφορά σύμφωνα με την οποία κατήλθε στις εσωκομματικές εκλογές προκειμένου να επιστρέψει η περηφάνια της αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ όμως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα». Επίσης εκτίμησε ότι δεν μπορεί να απαντηθεί θετικά το ερώτημα του αν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική – ριζοσπαστική αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, ενώ αντιθέτως μπορεί να απαντηθεί θετικά το ερώτημα του αν υπάρχει πολιτικός χώρος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Προκεχωρημένο φυλάκιο

Από τα παραπάνω προκύπτει – εμφατικά όμως πλέον- αυτό που ήταν ήδη γνωστό. Πως ο χώρος της «Ομπρέλλας» θα είναι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» των εσωκομματικών αντιδράσεων που έχει δημιουργήσει η ηγεσία Κασσελάκη. Μάλιστα σε πλήρη ετοιμότητα για την ιχνηλάτηση της δυνατότητας δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, όπως και για το ενδεχόμενο να μην βρίσκεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και πριν γίνει το συνέδριο του. Για το οποίο συνέδριο, άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θεωρεί πως μπορεί να έχει πολιτικό περιεχόμενο με βάση τις προθέσεις της ηγεσίας.

Από την άλλη όμως ο χώρος της Ομπρέλλας δεν είναι και ο μόνος που τάσσεται απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας. Αντιθέτως στο πεδίο αυτό «χωράνε» αρκετές προσεγγίσεις. Μια εξ’ αυτών εξέφρασε η παρούσα στην εκδήλωση στον Τριανόν Σία Αναγνωστοπούλου, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει … μαχόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός φέρει ακόμη τον όρο «ριζοσπαστική» στο όνομά του. Εκφράζοντας προφανώς την αντίληψη της επίλυσης τέτοιου είδους ζητημάτων στο επικείμενο συνέδριο. Αυτά ενώ σαφείς διαφωνίες με την ηγεσία έχουν εκφράσει ήδη τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου. Όπως επίσης και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Η ηγεσία

Όσον αφορά την ηγετική ομάδα πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα έχει επιλέξει την τακτική του «σφυρίζω αδιάφορα» σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις. Προκειμένου να καλλιεργήσει το προφίλ μίας «πλειοψηφίας» η οποία «κοιτάζει μπροστά» και ασχολείται με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και αντιπαράθεσης. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις διατηρούν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ώς ένα κόμμα με συνεχή πτώση των ποσοστών του.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένο και το καταιγιστικό πρόγραμμα θεσμικών η εθιμοτυπικών συναντήσεων του Στέφανου Κασσελάκη, με φορείς, αρχηγούς άλλων κομμάτων, θεσμικούς παράγοντες κ.λ.π. Παρά το γεγονός ότι καμία από αυτές τις συναντήσεις δεν έχει κάποιο καθοριστικό πολιτικό περιεχόμενο ή αποτελεί κάποια πρωτότυπη ιδέα.

Στην πραγματικότητα βέβαια η ηγεσία του κόμματος έχει στραμμένη την προσοχή της στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα όργανο στο οποίο εκτιμά ότι διαθέτει πλειοψηφία προκειμένου να «περάσει» τις όποιες αποφάσεις της που όμως είναι οριακή. Για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι οι ψήφοι της διαφοράς υπέρ των όποιων εισηγήσεων του Στέφανου Κασσελάκη θα μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χεριών. Σε κάποια ζητήματα ίσως και του ενός.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα