Ενόχληση Αθήνας για το deal με S400 – Διαψεύδει συμφωνία με Τουρκία για φυσικό αέριο

Ενόχληση Αθήνας για το deal με S400 – Διαψεύδει συμφωνία με Τουρκία για φυσικό αέριο
Ρωσικοί πύραυλοι S-400 AP Photo/Dmitry Lovetsky

Ο Γ. Οικονόμου υποβάθμισε τις πληροφορίες για πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία να δώσει τους S400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα τα F35. Διέψευσε περί μυστικής συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Άγκυρα.

Οι πληροφορίες για deal ΗΠΑ- Άγκυρας με τους S400 και τα F35 προκαλούν σαφή αμηχανία και ενόχληση στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί μυστικής συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ για το φυσικό αέριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με τοδημοσίευμα των New York Times, που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Άγκυρα να δώσει τους S400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F35, δήλωσε:

“Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι. Αυτό που για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα είναι η καλύτερη δυνατή δική της θωράκιση, η υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος και η χώρα μας πάντα σε διεθνές επίπεδο με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου να ασκεί την εξωτερική της πολιτική”. Έσπευσε δε να κάνει λόγο για “δημοσιογραφικές πληροφορίες που δε επιβεβαιώνονται από κάπου από τη δική μας πλευρά”.

Προφανώς ακόμη και το γεγονός ότι συζητείται ένα τέτοιο σενάριο δε χαροποιεί την Αθήνα, καθώς θα σήμαινε μία δραστική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας. Εφόσον βέβαια η Άγκυρα έπαιρνε το ρίσκο να παραβεί τη συμφωνία της με τη Ρωσία και έτσι να μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Μόσχας. Αλλά ακόμη και η συζήτηση δείχνει ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Τουρκία δεν έχει χάσει τη σημασία της ως εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τις ευλογίες των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας, φέρονται εξάλλου να έχουν τα σενάρια συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Το πρώτο σενάριο αφορά σε μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία και από εκεί μέσω της Ελλάδας και του TAP στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο αγωγός θα πρέπει να περάσει είτε από τις ΑΟΖ του Λιβάνου και της Συρίας (με τις προφανείς δυσκολίες που κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν), είτε από την ΑΟΖ της Κύπρου (πράγμα αδύνατον χωρίς να επιλυθεί το Κυπριακό…).

Ένα άλλο σενάριο αφορά στη συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ στον αγωγό EastMed, για τον οποίο φέρεται να έχει αναζωπυρωθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον.

“Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε φανερή ούτε μυστική, μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας- Ισραήλ”, ξεκαθάρισε πάντως ο κ.Οικονόμου, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει και κάποια νέα εξέλιξη όσον αφορά στον EastMed.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε πάντως ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε αναφέρει ειδικότερα: “Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.”

Κοιτάσματα φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον υπάρχουν εν προκειμένω στη δυτική Ελλάδα και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα