Kεντροαριστερά: Κοιτάζοντας την αποχή της Κυριακής και τις διεργασίες της Δευτέρας

Διαβάζεται σε 4'
Κάλπη
Κάλπη SOOC

Τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων του χώρου προς τους ψηφοφόρους της 9ης Ιούνη.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων την ερχόμενη Κυριακή και οι όροι διαμόρφωσης των συνθηκών για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών τη… Δευτέρα μετά τις εκλογές, φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού των κομμάτων που αυτο-προσδιορίζονται στο κέντρο και την αριστερά. Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μόλις δύο 24ωρα πριν την κάλπη.

Η αποχή

Η αποχή των ψηφοφόρων, που έχει ήδη προοιωνιστεί από τους δημοσκόπους, είναι ένα πρόβλημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης. Όμως η αντιμετώπισή του διαφέρει ανάλογα με τους τρόπους προσέγγισης των ψηφοφόρων που έχουν επιλεγεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιμετωπίζει συγκριτικά μεγαλύτερες επιπτώσεις. Κυρίως εξαιτίας της προσωποκεντρικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη, που αποτελεί ερώτημα για το τι είδους δεσμούς έχει δημιουργήσει με τους ψηφοφόρους.

Η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίχθηκε κατά βάση στην λειτουργία των οργανώσεών του που φαίνεται να έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα στην προεκλογική περίοδο. Αντιθέτως βασίστηκε στην έντονη παρουσία στα «κλασσικά» μέσα ενημέρωσης όπως η τηλεόραση και την έντονη παρουσία στα social media. Αυτά σε συνδυασμό με την –πρόδηλη- πρόθεση της ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθυνθεί κατά το δυνατόν στο λεγόμενο «απολιτίκ» κοινό. Δηλαδή το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων που έχει την μικρότερη σχέση με την «πολιτική δέσμευση» και ως εκ τούτου είναι ευεπίφορο στο να …μην πάει στην κάλπη.

Το «άγχος» αυτό φάνηκε και στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σύνταγμα, όπου παρουσίασε την κάλπη των ευρωεκλογών ως την τελευταία ευκαιρία για τα επόμενα 3 χρόνια, στα οποία δεν θα υπάρξει εκλογική αναμέτρηση. Καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ενδώσουν στην αποχή.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα φαίνεται να έχει επίσης εντοπιστεί εδώ και πολύ καιρό. Όμως, όπως έχει ήδη αποδειχθεί και στις δημοτικές εκλογές, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να έχει πιο ισχυρή οργανωτική σχέση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ιδίως μάλιστα στην επαρχία όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές παρουσίασε συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που έλαβε στα αστικά κέντρα. Όμως οι δημοσκοπικές ενδείξεις δείχνουν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι πλέον έχει καταφέρει να ενισχύσει τα ποσοστά της και στις μεγάλες πόλεις.

Το ΠΑΣΟΚ στη κάλπη της Κυριακής θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών του. Για τον λόγο αυτό το κεντρικό μότο του κόμματος είναι να μην λείψει κανένας από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 3 τελευταίες αναμετρήσεις. Αυτό θεωρείται και το κλειδί για την αύξηση του ποσοστού του σε συνδυασμό βέβαια με τις πολιτικές του προτάσεις, την φθορά της Ν.Δ και την ενίσχυση που εκτιμά ότι έχει η απήχησή του στην νεολαία.

Όσον αφορά τέλος την Νέα Αριστερά, στηρίζει την εκτίμησή της για ένα αποτέλεσμα που θα την βάλει για τα καλά στον πολιτικό χάρτη στην έντονη δραστηριότητα των στελεχών της τους τελευταίους μήνες. Ιδίως στην επαρχία, αφού σε γενικές γραμμές θεωρεί πως εξαρχής μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των ευρωεκλογών στα αστικά κέντρα.

Επίσης φαίνεται να εκτιμά πως οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών μπορούν να ενισχύσουν το πολιτικό της ρεύμα. Όπως σημείωσε άλλωστε ο Αλέξης Χαρίτσης ερωτώμενος για την κόντρα των «Πόθεν Έσχες»: «Αυτός είναι σκυλοκαυγάς ο όποιος δεν αφορά την κοινωνία. Είναι τραμπισμός που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική παράδοση του τόπου μας. Και βεβαίως δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πολιτική παράδοση της Αριστεράς».

Η επόμενη μέρα

Οι μετεκλογικές εξελίξεις και τα ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς φαίνεται να βρίσκονται στο «πίσω μέρος του μυαλού» τόσο των πολιτικών επιτελείων όσο και ενός σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων. Δίχως να αποκλείεται να αποδειχθεί το κριτήριο αυτό καθοριστικό και για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι προσεγγίσεις των κομμάτων του χώρου (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Αριστερά) ποικίλουν. Με την ηγεσία της Κουμουνδούρου να παραμένει ακόμη στο αφήγημα της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα της αριστεράς. Προοπτική που όμως δεν μπορεί παρά να κριθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης, μια και απαιτεί μια θεαματική άνοδο των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν διαφαίνεται σε καμία δημοσκόπηση.

Από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης, προβάλλει ως κριτήριο για την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές την προσωπική του εγγύηση ότι θα εκκινήσουν άμεσα μετά τις εκλογές οι διαδικασίες προγραμματικής συζήτησης και συγκλίσεων ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις.

Για το θέμα αυτό σε χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι «πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και πρέπει να στηρίξουν εκείνη την πολιτική δύναμη η οποία μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσεις τις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Και αυτή η δύναμη δεν είναι άλλη από τη Νέα Αριστερά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα