Επανεξετάζουν τη διάταξη για τις off shore
Μετά το πρωτοσέλιδο της Αυγής, οι εξωχώριες θα είναι το κύριο θέμα στον πρωινό καφέ υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου. Διαφωνίες από ΑΝΕΛ, νέα πυρά από ΝΔ
- 31 Μαΐου 2016 10:11
Σκεπτικισμός για ενδεχόμενες αλλαγές στη διάταξη για τις off shore υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση.
Η διάταξη που προκάλεσε κριτική και από την Αυγή, την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το κύριο θέμα στον “πρωινό καφέ” υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου σε λίγη ώρα.
Ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις ή βελτιώσεις στη ρύθμιση, δε φαίνεται όμως τόσο πιθανή η απόσυρση της. Ένα σενάριο είναι να υπάρξει διεύρυνση του καταλόγου των χωρών για εξωχώριες εταιρίες.
Η Αυγή σήμερα είχε τίτλο “Οφσάιντ με τις off shore”, επικρίνοντας ευθέως την κυβέρνηση για την εν λόγω ρύθμιση.
Υποστηρίζει ότι αποτελεί “Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και “εξωχώριας” οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και φορολογικά συνεργάσιμους” και επισημαίνει: “Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε “φορολογικά συνεργάσιμα” κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες “φορολογικοί παράδεισοι”, σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί”.
Η Αυγή προσθέτει ότι: “Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά”.
Αντιρρήσεις για τη διάταξη φέρονται να έχουν εκφράσει και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των οποίων Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM συγνώμη γιατί δεν πήρε χαμπάρι τη διάταξη και ταυτόχρονα ζήτησε την απόσυρση της. Υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όπως ο κ. Δημαράς που προέρχεται από τους Οικολόγους και ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.
Μάλιστα, και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε στον Real fm, πως δεν γνώριζε για την διάταξη με τις offshore. Ειδικότερα, όπως είπε: “Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ, το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρείες. Από την άλλη μεριά είναι το ζήτημα της νομικής αποτύπωσης”. Και τόνισε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομοθετικό πλαίσιο, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται”.
Στο ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας απάντησε: “Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι”.
Η ΝΔ εξακολουθεί εν τω μεταξύ να πυροβολεί την κυβέρνηση για το θέμα, με τον εκπρόσωπο της Συγγρού Γιώργο Κουμουτσάκο να ζητά τώρα σύγκληση της Ολομέλειας για την άμεση κατάργηση της ρύθμισης για τις off shore προτού δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να δεσμεύεται ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα την καταργήσει ως κυβέρνηση.
Ο κ.Κουμουτσάκος δήλωσε ειδικότερα:
«Οι “offshore ΣΥΡΙΖΑ” είναι μεγάλο πολιτικό, νομικό και ηθικό θέμα.Η κοινωνία και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης το καταδικάζουν με ένταση.
Η Νέα Δημοκρατία έφερε το θέμα στη Βουλή. Καταθέσαμε ήδη σχετική Επίκαιρη Επερώτηση.
Το θέμα είναι μείζον. Δεν τελειώνει, δεν ξεπλένεται με ένα πρωτοσέλιδο. Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι κακώς νομοθέτησαν, πρέπει να το αποδείξουν. Και να το αποδείξουν άμεσα.
Αφού ο νόμος δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπάρχει τρόπος και χρόνος αντίδρασης. Εάν βέβαια το θέλει η Κυβέρνηση. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος;
Η άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να νομοθετήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης πριν από τη δημοσίευσή της.
Ακόμα, η Κυβέρνηση οφείλει:
*Να προχωρήσει άμεσα στον καταλογισμό των ευθυνών για τον εμπνευστή και το συντάκτη της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, και
*Να αποκαλύψει τα υποκρυπτόμενα συμφερόντα που επέβαλαν τη νομοθέτησή της.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι ως Κυβέρνηση θα την καταργήσει».