Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το μοντέλο Ιταλίας – Αλβανίας στο μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 5'
Επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το μοντέλο Ιταλίας – Αλβανίας στο μεταναστευτικό
INTIME

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ιταλίας για κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, την οποία κάνουν σημαία κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ. Νέα καρφιά Μαρινάκη για “τσάμπα πατριώτες” που ταυτίζονται με Ορμπαν.

Πίεση όσον αφορά στο μεταναστευτικό δέχεται η κυβέρνηση, τόσο από την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά που ωθεί την ΕΕ σε ακραία και ανεφάρμοστα μέτρα, όσο και στο εσωτερικό από τα κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα η συμφωνία της Ιταλίας για μεταφορά μεταναστών σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία, δηλαδή μία χώρα εκτός ΕΕ, βρίσκει δυστυχώς ευήκοα ώτα σε άλλα κράτη μέλη, ενώ την κάνουν σημαία και ακραία δεξιά κόμματα στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε όμως σε συνέντευξη του στους Financial Times την Πέμπτη, σκεπτικισμό όσον αφορά στο ενδεχόμενο υιοθέτησης του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ. Κάτι που θα σήμαινε ότι η ΕΕ θα εκχωρούσε σε τρίτες χώρες τις διαδικασίες διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Ενώ επιπλέον η Ιταλία προχωρά σε μία διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου: Τι θα γίνει εάν άλλες χώρες αποφασίσουν επίσης μονομερώς πχ να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα; Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας επιμένει για ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δίνει έμφαση περισσότερο στις επιστροφές μεταναστών, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Πρέπει να δούμε εάν το μοντέλο Ιταλίας – Αλβανίας λειτουργεί πραγματικά”

Κληθείς εν τω μεταξύ από τους Financial Times να σχολιάσει τη θετική διάθεση που υπάρχει σε κράτη μέλη όσον αφορά στο μοντέλο Ιταλίας- Αλβανίας για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ήταν επιφυλακτικός.

“Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά” πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: “Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία.” Και έθεσε το ερώτημα: “Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο . . . Πού θα πήγαιναν;” 

Μητσοτάκης: “Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας;”

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε πάντως υπέρ της αύξησης των οδών νόμιμης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

“Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην ΕΕ: “Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο”. 

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την ΕΕ να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών, που σήμερα φτάνουν στο 20%.

“Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης”.

Νέα πυρά του Μαξίμου για “τσάμπα πατριώτες”

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, άφηνε νέες αιχμές κατά της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, για το μεταναστευτικό και όχι μόνο. “Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο τσάμπα πατριωτισμός με υπερβολές και κορώνες που δεν οδηγούν πουθενά και απομονώνουν τη χώρα. Και ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

Υπογράμμισε δε μεταξύ άλλων τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. “Χωρίς καμία περίπτωση ποτέ να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας, μέσα από αυτό το διάλογο έχουμε κερδίσει πολλά. Εχουμε εκμηδενίσει τις παραβιάσεις και τις ροές στον Έβρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το μεταναστευτικό για την Ελλάδα δεν είναι ‘καυτή πατάτα’ όπως στην Ευρώπη. Στα νησιά μας υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες από την Τουρκία και όχι παράνομους μετανάστες”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: “Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της υπευθυνότητας”.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ κοιτά δεξιά ή αριστερά, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Η κυβέρνηση κοιτά μπροστά χωρίς να ξεχνά τα προβλήματα. Οι λύσεις δεν έχουν πρόσημο. Σίγουρα η πολιτική μας έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο, συνεπής με την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μάλιστα λόγο για μία προσπάθεια ακροδεξιών κομμάτων και φίλα προσκείμενων σε αυτά ΜΜΕ να χτίσουν έδαφος αντίστοιχο με αυτό σε άλλες χώρες της ΕΕ για να ανέβει η άκρα δεξιά. “Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, απαντώντας με τη δύναμη επιχειρημάτων και την πολιτική μας” δήλωσε. Επικαλέστηκε ότι μέσα σε πέντε χρόνια έχουν μειωθεί από 93.000 σε 23.000 οι διαμένοντες στην Ελλάδα. Ενώ κατήγγειλε στη χώρα μας “φωνές που ταυτίζονται με τον Ορμπαν” και προειδοποίησε ότι εάν αυτά που λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός γίνουν πράξη η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα