Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά και γιατί ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη τις επόμενες ημέρες

Έναν πολιτικό συμβιβασμό προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τις «συμπληγάδες» Βερολίνου και ΔΝΤ επιχειρεί να πετύχει το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας πως η τεχνική διαπραγμάτευση και οι αριθμοί δεν μπορούν να ξεκολλήσουν την αξιολόγηση.

Το γεγονός ότι το Ταμείο εξακολουθεί να έχει την απαίτηση η κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα μέτρα για τη μείωση του αφορολόγητου ή  των συντάξεων είναι ο «σκόπελος» που πρέπει να ξεπεράσει την Πέμπτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το αντάλλαγμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό είναι ένα «αντάλλαγμα» που φαίνεται πως δεν εξετάζουν να δεχτούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την αναμενόμενη απόφαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους η ελληνική πλευρά θα ήθελε να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία και για το μεσοπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, που όμως δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση για τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό θα είναι και το «κλειδί» για την ένταξη της  χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΔΝΤ.

Μπορεί από το Μαξίμου να αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, εκτιμήσεις, όμως αναφέρουν πως η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στην «κενή επιστολή» προς του θεσμούς έτσι ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει όλο το πεδίο μπροστά του να διαπραγματευτεί με τους εταίρους τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν μέσα στον κόφτη και όχι να δεσμευτεί ή ενδεχομένως να εγκλωβιστεί μέσα στις προτάσεις του την ώρα που το «σκληρό κομμάτι» των δανειστών θα ζητούσε ακόμα περισσότερα. Αυτό που είδαν επίσης είναι πως ενδεχόμενη διαρροή των προτάσεων θα αποδυνάμωνε σημαντικά την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που θεωρούν πολύ σημαντικό είναι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Πέμπτης να προχωρήσουν σε τέτοιο βαθμό οι διαβουλεύσεις ώστε να δοθεί το πράσινο φως για λύση μέσα στον Φεβρουάριο. «Αυτό το Eurogroup δεν είναι το τελικό, αλλά περιμένουμε να γίνει μια συζήτηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο NEWS 247 συμπληρώνοντας πως «εκτιμούμε ότι τον Φεβρουάριο θα κλείσει η αξιολόγηση. Βερολίνο και ΔΝΤ ψάχνουν μια φόρμουλα ώστε να μείνει το ΔΝΤ, αποδεχόμενο τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κόφτη παράτασης. Μια φόρμουλα ώστε κανένας να μην εμφανιστεί ηττημένος».

Καμπάνια Τσίπρα και υπουργών

Μέσα σε όλη αυτή την ένταση που έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά η «ανοιχτή αξιολόγηση» με αυτοαναιρούμενες δηλώσεις υπουργών, αλλά και «αγωνία» στο εσωτερικό του κόμματος για το τι θα περιέχει τελικά ο νέος δημοσιονομικός «κόφτης», στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από τις εξορμήσεις κορυφαίων υπουργών στην περιφέρεια που ξεκινούν από σήμερα και θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο, την κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο γήπεδο του TAE KWON DO στις αρχές του μήνα, στην Ηρώδου Αττικού έχει πέσει στο τραπέζι να πραγματοποιηθεί και μια διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Στόχος ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής και να καθησυχάσει και το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να ανησυχεί από την παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή που προκαλεί το μη κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι αποφάσεις για την τελική επικοινωνιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να παρθούν και σήμερα στην πρωινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα αυτό το κλίμα η συσπείρωση του κόσμου είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για το Μαξίμου που δεν έχασε χθες την ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την απόφαση του ESM για το χρέος τονίζοντας πως «ο πρόεδρος τη ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με δυο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά».

Πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα