Επιμένει για σκευωρία, δεν θέλει παραγραφή ο Βενιζέλος

Επιμένει για σκευωρία, δεν θέλει παραγραφή ο Βενιζέλος
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν ήταν τυχαίο που η δικογραφία για τη Novartis ήρθε στη Βουλή την επομένη του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό και προειδοποίησε ότι "η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγαλο θεσμικό βάρος για την αποκάλυψη της σκευωρίας"

“Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Παρότι δε μπόρεσε ο ένας από τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να αφηγηθεί για μένα μία σκαμπρόζικη ιστορία με βαλίτσες, μίζες και φακέλους. Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες στοχοποίησης μου. Σας  ευχαριστώ γιατί με το τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δημοκρατία και του κράτους δικαίου”, δήλωσε με συναισθηματική φόρτιση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Άφησε αιχμές ότι δεν εστάλη τυχαία την επομένη του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό ο φάκελος στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβάλλει τώρα μία υπόθεση την οποία επωάζει πολιτικά “και δυστυχώς και δικαστικά” επί ενάμιση χρόνο γιατί ο ριζοσπαστισμός τους στα θέματα οικονομίας εξανεμίστηκε. “Γίνατε τα καλύτερα delivery boy που εκλιπαρούν για τους επαίνους των εταίρων και του ΔΝΤ”, υποστήριξε μάλιστα.

“Γλύφετε εκεί που φτύνατε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί το αφήγημα περί καθαρής εξόδου προσκρούει στις αγορές” συνέχισε.

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση άνοιξε το ονοματολογικό των Σκοπίων όχι επειδή ήθελε συναίνεση αλλά για να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. “Και  ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική μαζί. Τα Ιμια 2 ειναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ιμια 1” , πρόσθεσε.

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ως εκ τούτου ότι η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή, ενώ κάλεσε “τους αδέκαστους δικαστές να σταθούν όρθιοι και να αντισταθούν στην κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας”. Άφησε μάλιστα αιχμές για σύμπλευση του καραμανλικού παράγοντα με την κυβέρνηση λέγοντας: “Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει το υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης”.

Ισχυρίστηκε δε ότι ενώ το ζήτημα είναι μία σύγκρουση μίας ελβετικής εταιρείας και των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών  η κυβέρνηση έφτασε “να κάνει την επιλογή των προσώπων στόχων: η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είναι οι βασικοί αντίπαλοι γιατί προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε” όπως είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ “Εχετε προαναγγείλλει την υπόθεση Novartis εδώ και 14 μήνες. Εχετε κάνει σωρεία δηλώσεων που συνιστούν, το λέω πολύ ευγενικά, αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας” και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του.

Σχολίασε την αναφορά του μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη ότι σε έγγραφο της Novartis το Μάιο του 2012 προβλέπονται 20.000 ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών και για τον ίδιο, αναφέροντα ότι το ΥΠΟΙΚ δεν είχε σχέση με τη λίστα προσημειούμενων φαρμάκων και πως εκείνος είχε παραιτηθεί από το υπουργείο το Μάρτιο του 2012.

Υποστήριξε όμως ταυτόχρονα  ότι ο ίδιος είχε περικόψει τέσσερα δισ ευρώ και είχαν “σκυλιάσει” εναντίον του οι φαρμακευτικές.

“Εμείς δε θέλουμε παραγραφή θέλουμε έρευνα επι της ουσίας. Δε θέλουμε κόλπο, δε θέλουμε να γινει επιτροπή για να κάνει νομική συζήτηση και να πει τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πάτε στη δικαιοσύνη, μετά η Δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, άρα λάσπη, γκρίζα ζώνη και όλα καλά, φίλοι είμαστε. Υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό;” δήλωσε επίσης ο κ.Βενιζέλος.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με δικαστικούς θέλει να εμποδίσει τις μηνύσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση με το χαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφερόντος. Απείλησε ωστόσο ότι αυτό δεν προστατεύει τους “ηθικούς αυτουργούς και τους συνεργούς δικαστικούς”  και κατέληξε: “Δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη. Ο αγώνας είναι αγώνας για τη Δημοκρατία . Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγαλο θεσμικό βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και της προχειρότερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα