Στο Άμπου Ντάμπι την Πέμπτη ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα στην Τουρκία

Διαβάζεται σε 4'
Στο Άμπου Ντάμπι την Πέμπτη ο Μητσοτάκης, με το βλέμμα στην Τουρκία
INTIME

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεΐχη των ΗΑΕ, στο πλαίσιο κινήσεων για συγκρότηση συμμαχιών απέναντι στην Τουρκία και τα παιχνίδια της στη Συρία

Επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη (27/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι εντάσσεται σε μία σειρά κινήσεων της κυβέρνησης για τη συγκρότηση συμμαχιών απέναντι στην Τουρκία και τα παιχνίδια της στη Συρία. 

Σημειωτέον επίσης ότι τα ΗΑΕ έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Δένδιας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Γεγονός που δείχνει κινητικότητα και στον τομέα της άμυνας και των επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμάχων απέναντι στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί στις 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο για τη 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Και στη συνέχεια είχε ταξιδέψει στην Αλ Ούλα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίαας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Το κοινό ανακοινωθέν Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Αλ Σίσι μετά την τριμερή περιλάμβανε μάλιστα και ένα σαφές μήνυμα προς Τουρκία και Συρία να μην παραβιάσουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Επρόκειτο για μία διπλωματική ασπίδα απέναντι στα σχέδια της Άγκυρας για συμφωνία με τη Συρία για την ΑΟΖ, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν βέβαια κυρίως για την προσπάθεια επιβολής του αφηγήματος της “γαλάζιας πατρίδας” στην ανατολική Μεσόγειο. Ενώ το Κάιρο για το γενικότερο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα για το ενδεχόμενο ενός ριζοσπαστικού καθεστώτος υπό τουρκικό έλεγχο στη Συρία. 

Το σενάριο αυτό προφανώς ξυπνά στην αιγυπτιακή κυβέρνηση μνήμες από την “Μουσουλμανική Αδελφότητα”. Την υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι άλλωστε ανέτρεψε ο Αλ Σίσι το 2013.

Γιατί ανησυχούν και τα ΗΑΕ για την Τουρκία

Και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στη Σαουδική Αραβία, επικρατεί επίσης ανησυχία για το ενδεχόμενο εγκαθίδρυσης στη Συρία ενός ριζοσπαστικού σουνιτικού καθεστώτος, στο πλαίσιο των περιφερειακών ανταγωνισμών. Διότι αυτό θα είναι υπό τον έλεγχο ουσιαστικά της Τουρκίας, καθώς και με δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Και στις αραβικές χώρες δεν έχουν ξεχάσει τις εξεγέρσεις της λεγόμενης “αραβικής άνοιξης” του 2011.

Παρότι οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ με την Τουρκία είχαν αποκατασταθεί, οι δύο αραβικές χώρες βλέπουν με καχυποψία το ρόλο της Άγκυρας, αλλά και του Κατάρ, στη Συρία, και παλιές αντιπαλότητες φαίνεται να ξαναζωντανεύουν.

Ο Ερντογάν έχει πατήσει πόδι στη Συρία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πατήσει πάντως εν τω μεταξύ γερά τα πόδια του στη Συρία. Κατά τη συνάντηση με το νέο ισχυρό άνδρα της Δαμασκού, Μοχάμεντ Αλ Σάρα, στην Άγκυρα, φέρεται να συζητήθηκαν η δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Συρία, η εκπαίδευση του συριακού στρατού και αεροπορίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τη στάθμευση στη Συρία τουρκικών μαχητικών, ακόμη και η χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας από την Τουρκία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι οι Κούρδοι. Όμως οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει το κουρδικό στοιχείο ως ανάχωμα στο Ισλαμικό Κράτος. Ενώ το Ισραήλ χαρακτηρίζει τους Κούρδους της Συρίας και τους Δρούζους ως φυσικούς του συμμάχους.

Η Συρία βρέθηκε μάλιστα -μαζί με την Ουκρανία- στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισκέφθηκε τη Συρία στις 9 Φεβρουαρίου και κατά τη συνάντηση του με το Αλ Σάρα υπογράμμισε την ανάγκη οι θεσμοί του νέου συριακού κράτους να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειωτέον ότι χθες το  Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει μια σειρά περιοριστικών μέτρων στη Συρία που αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με στόχο τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν απειλήσει με βέτο στην άρση των κυρώσεων στη Συρία εφόσον δεν υπάρξουν ρητές διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούν να αντικατασταθούν αυτόματα με νέες εφόσον χρειαστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα