Επισπεύδει το τακτικό συνέδριο της ΝΔ για τον Μάρτιο ή Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επισπεύδει το τακτικό συνέδριο της ΝΔ για τον Μάρτιο ή Απρίλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα οι συναντήσεις του νέου προέδρου με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Οι πρώτες αντικαταστάσεις προσώπων σε κομματικά πόστα της ΝΔ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του χτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στα γραφεία τους στη βουλή – τον Κώστα Καραμανλή στις 12:30 το μεσημέρι και μία ώρα αργότερα τον Αντώνη Σαμαρά. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει ανίχνευση προθέσεων για την επόμενη μέρα της ΝΔ και τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες μεταξύ των τριών αυτών βασικών στρατοπέδων της ΝΔ, εντός των οποίων θα πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος προκειμένου να αναπτύξει το πολιτικό του σχέδιο για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει μιλήσει για μια «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» βρίσκεται ενώπιον δύο δρόμων προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του. Είτε να προχωρήσει σε άμεσες και ριζικές αλλαγές με τις συνήθεις συγκρούσεις που επιφέρουν απότομες ανατροπές σε παγιωμένες καταστάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, είτε να κινηθεί με πολύ αργούς ρυθμούς και να ισορροπήσει συμβιώνοντας με κληρονομημένες καταστάσεις και πρόσωπα από το γαλάζιο παρελθόν.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- να κινηθεί κάπου ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο λύσεις και μεθοδικά, διατηρώντας τις ισορροπίες να φροντίσει βήμα το βήμα να ισχυροποιείται εντός του κόμματος για να μπορέσει να ξεδιπλώσει το πολιτικό του σχέδιο.

Υπ’ αυτή την έννοια μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει τις αναφορές στο φιλελεύθερο προφίλ του κατά τις πρώτες ώρες μετά την εκλογή του και σύμφωνα με πληροφορίες ο καταρχήν στόχος του είναι να διεμβολίσει τον λεγόμενο μεσαίο χώρο από τη στιγμή που θεωρεί ότι έχει θωρακιστεί από απώλειες στα δεξιά του.

Ήδη οι πρώτες κυοφορούμενες κινήσεις, όπως η εγκατάλειψη του πλάνου για έκτακτο συνέδριο το Φεβρουάριο (που ήταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα) και η επίσπευση του τακτικού συνεδρίου αντί του Ιουνίου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει ακόμα το χρόνο του για να διαμορφώσει τα δικά του ερείσματα εντός του κομματικού μηχανισμού.

Η σύνθεση της υπάρχουσας Πολιτικής Επιτροπής που εκλέχτηκε το 2013 δεν ελέγχεται από τη νέα ηγεσία για αυτό και μία εκλογή γραμματέα του κόμματος αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή εσωστρέφειας. Έτσι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στήριξε ενεργά τον κ.Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο, παραμένει στη θέση του μέχρι τη λήξη της θητείας του στο τακτικό συνέδριο που θα επισπευσθεί. Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και στην ΟΝΝΕΔ όπου ο Σάκης Ιωαννίδης έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον πιο στενό σύμμαχο του Κυριάκου Μητσοτάκη Άδωνι Γεωργιάδη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο φαίνεται να προκρίνεται η λύση της επίσπευσης του τακτικού συνεδρίου στα μέσα της Άνοιξης, προκειμένου να διαμορφωθούν νέοι εσωκομματικοί συσχετισμού που θα ευνοήσουν και την ανανέωση και των προσώπων σε όλα τα κομματικά επίπεδα με τα χαρακτηριστικά που θα επιθυμούσε η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σίγουρο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι τα πρόσωπα «βιτρίνα» της ΝΔ, σε βασικές θέσεις κλειδιά για την εκπροσώπηση (κοινοβουλευτική και κομματική) του κόμματος θα είναι της εμπιστοσύνης του, θα αποτυπώνουν το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει ο νέος πρόεδρος στο κόμμα, αλλά και θα αντανακλούν τις συμμαχίες που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προκειμένου να καταλάβει τη γαλάζια ηγεσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός του Νίκου Παπαθανάση που θα διαδεχτεί τον Κώστα Τσιμάρα αναλαμβάνοντας το πόστο του γενικού διευθυντή του κόμματος, διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος στενότερος ίσως συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης. Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση των νέων τομεαρχών της ΝΔ ενώ πιθανότατα την Πέμπτη θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Στις θέσεις των αντιπροέδρων του κόμματος πιθανότατα θα τοποθετηθούν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ρόλους στο κόμμα ενδεχομένως να αναλάβουν βουλευτές όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα