Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ: Καταγγέλλει ότι η Τουρκία τινάζει τη συμφωνία στον αέρα

Επιστολή Καμμένου στο ΝΑΤΟ: Καταγγέλλει ότι η Τουρκία τινάζει τη συμφωνία στον αέρα
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

"Θέλουν να τινάξουν τη συμφωνία στον αέρα", είπε ο Πάνος Καμμένος. "Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία"

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε πως απέστειλε επίσημη επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ με την οποία ζητά την άμεση έλευση πλοίων του για περιπολίες, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο “που υπονομεύει η Τουρκία”.

“Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, ζητώντας την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Όπως είπε, “η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία“. Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας για το θέμα. Επισήμως, στόχος της συμφωνίας είναι να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα διακινητών που δρουν στις ακτές της γειτονικής μας χώρας. Προϋπόθεση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είναι ο σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας. Υπό αυτή τη συνθήκη και μόνο, έχει συμφωνήσει η Ελλάδα.

Τι ζητάει η Τουρκία

Η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών και γκρίζων ζωνών.

Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

Διάβημα της Ελλάδας στην Αυστρία

Διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επέδωσε άλλωστε τη Δευτέρα ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikic-Böhm.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: “Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα”.

Ανέφερε, επίσης, ότι “προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα”.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, “η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας”.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με δηλώσεις του απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες.

“Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

“Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής” τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: “πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια”.

Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα