Επιστολική ψήφος: Η Κεραμέως απομόνωσε τη ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, χρεώνονται αντικειμενικά οι χειρισμοί που οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία “στη γωνία” σε ένα νομοσχέδιο για το οποίο αρχικά είχε επιτευχθεί ευρεία συναίνεση.

Πλήρως απομονωμένη βρέθηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο το οποίο «πέρασε» μόνον με τις 158 «γαλάζιες» ψήφους.

Ένα νομοθέτημα, δηλαδή, που ενώ οι αρχικές του προδιαγραφές έδειχναν πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δείγμα ευρείας κοινοβουλευτικής συναίνεσης, κατέληξε να αποτελεί παράδειγμα μικροκομματικών χειρισμών. Εξέλιξη που αντικειμενικά «χρεώνεται» στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Μάλιστα, η εξέλιξη που πήραν τα πράγματα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανότατα δημιουργούν συνθήκες που υπονομεύουν τις συναινετικές διαδικασίες. Σε μία περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση αντικειμενικά θα τις αναζητήσει αφού μόλις χθες το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, το οποίο για να ψηφιστεί απαιτεί την συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Βουλή των Ελλήνων
Βουλή των Ελλήνων Dimitris Kapantais / SOOC

Η αλλαγή σκηνικού

Να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο είχε αρχικά εξασφαλίσει τη στήριξη «επί της αρχής» από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης: Τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας. Παρότι υπήρχαν εκ μέρους τους σημαντικές ενστάσεις για επιμέρους ρυθμίσεις και άρθρα. Είχε δηλαδή διασφαλίσει τη στήριξή του από 230 βουλευτές.

Η συνθήκη όμως αυτή «τινάχθηκε στον αέρα» μετά την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως να καταθέσει αιφνιδιαστικά την Δευτέρα το απόγευμα τροπολογία με την οποία επέκτεινε την επιστολική ψήφο των ομογενών και στις βουλευτικές εκλογές. Ενώ αρχικά -και σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού- οι διατάξεις του προτεινόμενου νόμου θα αφορούσαν αποκλειστικά τις ευρω-εκλογές.

Ερώτημα αποτελεί αν η κατάθεση της τροπολογίας αποτελούσε «ιδέα» του Μεγάρου Μαξίμου ή εάν ήταν εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανήγγειλε πως η τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις ευρω-εκλογές, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει την κίνηση της υπουργού Εσωτερικών.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω τροπολογία αποτελεί αντικειμενικά αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και έτσι απαιτεί να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ

Η πρακτική που ακολούθησε η Νίκη Κεραμέως οδήγησε άμεσα στο ΠΑΣΟΚ σε αλλαγή στάσης σε σχέση με τον νομοσχέδιο. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εστιάζει την κριτική του στην υπουργό Εσωτερικών αλλά και να θέτει ευρύτερα ζητήματα για το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και εννοεί την «συναίνεση».

Σκωπτικά σχολίασε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην κυρία Κεραμέως και στον κύριο Λιβάνιο, που κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να τινάξουν στον αέρα τη συναινετική πλειοψηφία, που διαμορφώθηκε γύρω από αυτό το νομοσχέδιο. Αυτή τους η μεθόδευση είναι αποκαλυπτική για το πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον ρόλο του κοινοβουλίου και την έννοια της διαβούλευσης και της συναίνεσης». Τόνισε πως «εμείς για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, που αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας αποδείξαμε στην πράξη ότι σας προσφέρουμε συναίνεση και εσείς μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Ο ελληνικός λαός βλέπει την περιφρόνηση που γεννά η αλαζονεία σας, κυρία Κεραμέως».

Μάλιστα, σε χθεσινή δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Δουδωνής σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού για επανακατάθεση της τροπολογίας λέγοντας: «Γιατί δεν αποσύρετε την τροπολογία, που χρειάζεται 200 ψήφους για να περάσει, τη στιγμή που θα την επανακαταθέσετε; Να σας πω γιατί δεν την αποσύρετε; Γιατί αυτή η Κυβέρνηση μοιράζεται με τον Πάπα την αξίωση του αλάθητου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως συνέβαλε αποφασιστικά ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του για το νομοσχέδιο. Παρά το γεγονός πως η Νίκη Κεραμέως εστίασε την κριτική της στο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ομογενής. Δείχνοντας πως η ηγεσία του ΥΠΕΣ είχε εκτιμήσει πως η κατάθεση της τροπολογίας θα συνιστούσε σημαντική πολιτική πίεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την Τρίτη στην Βουλή πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανές πως δέχθηκε πιέσεις και από «τα αριστερά» του. Αφού τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά, αποτίμησαν την πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως ως έμπρακτη επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους περί ενός σχεδιασμού με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα