Επιστολική ψήφος στη σκιά του email- gate
Διαβάζεται σε 5'Σήμερα λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο. Από την κυβέρνηση στέκονται στο ότι ξεπέρασαν τον αριθμητικό στόχο. Πλην όμως η υπόθεση Ασημακοπούλου με τη διαρροή στοιχείων αποδήμων, φρέναρε τις εγγραφές από το εξωτερικό
- 29 Απριλίου 2024 06:08
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα. Αλλά ενώ ο συνολικός αριθμητικός στόχος θα έχει επιτευχθεί, η συμμετοχή των αποδήμων ψηφοφόρων θα είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι των ψηφοφόρων από το εσωτερικό.
Γεγονός το οποίο οφείλεται προφανώς στην υπόθεση με τη διαρροή στοιχείων αποδήμων ψηφοφόρων και την αποστολή μαζικών email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Μετά το ξέσπασμα του… email-gate, οι εγγραφές από το εξωτερικό μειώθηκαν δραματικά. Καθώς στο κυβερνών κόμμα διαπίστωσαν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις, στελέχη της ΝΔ ξεκίνησαν περιοδείες, από την Αυστραλία μέχρι τη… Χιλή, με στόχο να πείσουν περισσότερους απόδημους να γραφτούν στην επιστολική ψήφο.
ΝΔ Εξωτερικού
Ειδικότερα, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Κύπρο, τις Βρυξέλλες Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος και είχε φέρει τον πρώτο νόμο για την ψήφο των αποδήμων, περιόδευσε στον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ μετά το Πάσχα θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στη Γερμανία, αφού η προθεσμία για την επιστολική ψήφο λήγει, αλλά η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές μόλις που ξεκινά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος είχε φτάσει για να προωθήσει την επιστολική ψήφο μέχρι την Αυστραλία. Ενώ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μειμαράκης, είχε ταξιδέψει για τον ίδιο σκοπό στις ΗΠΑ. Επαφές με ομογενείς είχε κανονίσει στο πλαίσιο επίσκεψης του στις ΗΠΑ και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος όμως είχε αναγκαστεί να διακόψει το πρόγραμμα του και να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω της αντεπίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.
Ακόμη και σε Ουρουγουάη και Χιλή έφτασαν οι κυβερνητικές προσπάθειες προώθησης της επιστολικής ψήφου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις δυο αυτές χώρες, δεν παρέλειψε να συναντηθεί με τους Έλληνες που ζουν εκεί λόγω ναυτιλιακών, έστω και εάν ο αριθμός δεν είναι φυσικά μεγάλος.
Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς
Καλού κακού πάντως, παρά την εκστρατεία- damage control της υπόθεσης Ασημακοπούλου, η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη σχετικά χαμηλά, στις 150.000. Το τελικό αποτέλεσμα όμως φαίνεται πως θα σκιάσει τους αρχικούς γαλάζιους σχεδιασμούς και θα δημιουργήσει μία όχι και τόσο κολακευτική πολιτικά εικόνα για τη ΝΔ.
Συνολικά οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο το Σάββατο του Λαζάρου είχαν φτάσει τις 158.000 και χθες είχαν αγγίξει τις 165.000. Ο στόχος για 150.000 εγγραφές συνεπώς τυπικά επετεύχθη.
Το ζήτημα είναι όμως ότι το 74,1% των εγγραφών προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και μόνο το 25.9% από το εξωτερικό. Βέβαια στη ΝΔ προσπαθούν να κάνουν τα πικρά γλυκά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι εγγραφές αποδήμων έχουν ήδη ξεπεράσει τις 42.000, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν συμμετάσχει μόλις 17.000 ψηφοφόροι από το εξωτερικό. Σημειωτέον ότι οι εγγραφές από το εξωτερικό προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, χώρες με μεγάλο αριθμό αποδήμων.
Με την επιστολική ελπίζουν να ξορκίσουν το φάντασμα της αποχής
Στο γαλάζιο στρατόπεδο παρηγορούνται επίσης στη σκέψη ότι τουλάχιστον υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση από το εσωτερικό της χώρας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλωστε προβάλλει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου και για τους εν Ελλάδι εκλογείς ως ένα “αντίδοτο” στην αποχή, από την οποία κινδυνεύει περισσότερο το κυβερνών κόμμα της ΝΔ από ό,τι τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρωθυπουργός και στη χθεσινή του κυριακάτικη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε εκ νέου στην επιστολική ψήφο, καλώντας τους ψηφοφόρους που το επιθυμούν να μπουν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr έστω και τελευταία στιγμή.
Υπενθύμισε ότι με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν όχι μόνο οι ομογενείς, αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες. Τόνισε ότι έτσι οι ψηφοφόροι μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα, αφού δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν. Και έκανε λόγο για μεγάλη διευκόλυνση, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, τους εργαζόμενους που έχουν ήδη φύγει για σεζόν, φοιτητές και μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μάλιστα νέο μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου, δηλώνοντας ότι: “Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης. Η αποχή δεν είναι απάντηση.”
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μη δοθεί παράταση στις αιτήσεις για την επιστολική ψήφο, δεδομένου ότι πρέπει να φύγουν οι φάκελοι εγκαίρως. Ιδιαίτερα δε μετά την αμφισβήτηση του αδιάβλητου της επιστολικής ψήφου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης λόγω της υπόθεσης Ασημακοπούλου, είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση η διαδικασία να αποδειχθεί άψογη.