“Επίθεση φιλίας” Μητσοτάκη σε Τραμπ

Διαβάζεται σε 7'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Alex Brandon

Το άνοιγμα νέων διαύλων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει ο πρωθυπουργός με στόχο να διασφαλίσει την εξαίρεση ελληνικών προϊόντων από τους δασμούς και απώτατο σκοπό μία συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είχε φέρει την κυβέρνηση σε μία λεπτή θέση:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταρχήν να αντιμετωπίσει τους “τραμπικούς” στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν να στρίψει το τιμόνι δεξιά.

Αλλά και την ανησυχία ότι με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ξανά απευθείας πρόσβαση στο Λευκό Οίκο και η Τουρκία προτεραιότητα στον αμερικανικό σχεδιασμό.

Για αυτό το γεγονός ότι ο Τραμπ συμφώνησε προχθές με τις δηλώσεις Μητσοτάκη για win win συμφωνία ΗΠΑ- ΕΕ για τους δασμούς, με θετικά σχόλια για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε μάλιστα χθες στο briefing να δηλώσει ότι η πραγματικότητα διέψευσε “ψέματα και φαντασιώσεις” όσων προεξοφλούσαν πως πλέον στο Λευκο Οικο υπήρχε κακή εικόνα για τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μαρινάκης ζήτησε επομένως “να μην πιστεύουμε τους διακινητές ψεμάτων από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά”. 

Διόρθωση πορείας

Αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση έκανε το λάθος προεκλογικά να κλίνει υπέρ Μπάιντεν, καταγγέλλοντας τον τραμπισμό και χρεώνουν αυτή την επιλογή στην υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπουλου. Ενώ το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ δεν συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, προκάλεσε την αντίδραση του Τζον Κατσιματίδη, Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία που αποτελεί συνομιλητή του Τραμπ.

Τα όποια λάθη διαχείρισης των σχέσεων με το σύστημα Τραμπ προσπαθεί πάντως σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσει τώρα το Μαξίμου. Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε φροντίσει να δώσει συνέντευξη στο Breitbart News, ακριβώς για να διαβαστεί από το περιβάλλον Τραμπ. Δεδομένου ότι ο ακροδεξιος αμερικανικός ιστότοπος, του οποίου ηγείτο ο Στηβ Μπάνον, είναι ένα από τα βασικά ΜΜΕ του “κινήματος” MAGA. Πράγματι ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Μητσοτάκη και όπως αναφέρθηκε τις σχολίασε θετικά.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε εν τω μεταξύ χθες την “επίθεση φιλίας” στην κυβέρνηση Τραμπ. Εξέφρασε δις την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανέστειλε τους δασμούς για την ΕΕ, αν και στην πραγματικότητα παραμένει το 10% για εισαγωγές αυτοκινήτων, αλουμινίου και χάλυβα, κάτι βέβαια που δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα.

“Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι αν δεν βρούμε λύση”

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε επίσης, τόσο κατά τη σύσκεψη με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, στα Οινοφυτα, όσο και από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την ΕΕ να αξιοποιήσει το “παράθυρο” των 90 ημερών αναστολής των δασμών για να διαπραγματευτεί μία “αμοιβαία επωφελή συμφωνία” με τις ΗΠΑ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι εφικτό ένα deal μηδενικών δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Και τόνισε ότι: “Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι αν δεν βρούμε λύση”. Ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ πως: “Δεν έχει νόημα να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που δεν παράγουν οι ΗΠΑ, όπως ελιές και ελαιόλαδο”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση για τα ευρωπαϊκά αντίμετρα (που βέβαια προς το παρόν έχουν μπει στο συρτάρι της ΕΕ) η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να μην μπουν δασμοί στο αμερικανικό μπέρμπον και στα γαλακτοκομικά προϊόντα για αποφευχθούν νέα αντίποινα στο ελληνικό κρασί και τη φέτα.

Ενώ είχε επίσης διεκδικήσει και πέτυχε την παράταση στην έναρξη επιβολής δασμών στα αμερικανικά αμύγδαλα μέχρι τα τέλη του 2025, με στόχο να προστατεύσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το αμύγδαλο.

Στο Μαξίμου εξαρχής πάντως επικρατούσε η άποψη ότι δεν έπρεπε η ΕΕ να σπεύσει να απαντήσει επιθετικά στους δασμούς Τραμπ. Με το σκεπτικό ότι λόγω των αντιδράσεων των αγορών, ο Λευκός Οίκος θα έκανε τελικά πίσω. Βέβαια το σίριαλ αυτό δεν έχει τελειώσει, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- ΕΕ.

Τα μηνύματα συνεργασίας Μητσοτάκη σε Τραμπ

Από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε παράλληλα στο Λευκό Οίκο πως η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην επισήμανση ότι ο Τραμπ είναι μία… ιδιαίτερη προσωπικότητα, που δεν διαβάζει ιστορία, αλλά λειτουργεί με βάση το ένστικτο του και αμφισβητεί τους διεθνείς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με ιδιαίτερη προσοχή.

Πράγματι ο Τραμπ έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι σέβεται τη βούληση των αμερικανών πολιτών όπως εκφράστηκε στις εκλογές των ΗΠΑ.

“Θέλω να συνεργαστώ με τον Τραμπ όσο καλύτερα μπορώ. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και θέλω να χτίσω πάνω σε μία σχέση με στρατηγικό βάθος”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Και τόνισε ότι: “Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία”, υπενθυμίζοντας ότι τη στρατηγική και οικονομική σημασία της χώρας μας για τα αμερικανικά συμφέροντα γνωρίζουν και οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί.

Δεν παρέλειψε άλλωστε να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες Chevron και Exxon διεξάγουν έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας. Αλλά και στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Το Μαξίμου άλλωστε επέλεξε να συσφίξει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς με το καθεστώς Νετανιάχου και με το σκεπτικό ότι το Ισραήλ παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή, παρά τη φιλία με Ερντογάν. Αλλά και βέβαια γιατί στο |σραήλ θα καταλήγει τελικά το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, τις έρευνες για το οποίο θέλει να ξεκινήσει ξανά μέσα στον Απρίλιο η Αθήνα, με την Τουρκία να απειλεί ότι “δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της”.

Αναμένοντας πρόσκληση στο Λευκό Οίκο

Οι αναφορές Μητσοτάκη στην προοπτική συνεργασίας με Τραμπ υποκρύπτουν και την επιθυμία για μία πρόσκληση στο Λευκό Οίκο.

Ο κ.Γεραπετρίτης δεν έκρυψε άλλωστε χθες ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για μία συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ “εν ευθέτω χρόνω”. Ενώ ο κ.Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι “για εμάς οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός σύμμαχος και αυτή η σχέση θέλουμε να γίνεται όλο και πιο ισχυρή” και χαρακτήρισε “δεδομένο ότι στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα δούμε και διμερείς συναντήσεις”.

Σημειωτέον ότι αν και δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα όσον αφορά συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 20 Μαΐου για την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και προφανώς το ιδανικό για την ελληνική πλευρά θα ήταν το ταξίδι αυτό να συνδυαστεί και με μία επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Το γεγονός πάντως ότι ο Τραμπ δεν δίστασε να αναφερθεί κολακευτικά στην Τουρκία και μάλιστα να εξάρει την παρουσία της στη Συρία ενώπιον του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τα όσα διημείφθησαν κατά τη συνάντηση του Αμερικάνου προέδρου με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, θα πρέπει να προβληματίσουν την ελληνική πλευρά. 

Διότι πως θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός εάν ο Τραμπ του προτείνει δημοσίως μία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι έτσι θα κερδίσουν και η Ελλάδα και η Τουρκία και οι ΗΠΑ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει άλλωστε αποδείξει ότι δεν είναι για εκείνον ταμπού το απαραβίαστο των συνόρων και το status quo των μεταπολεμικών διεθνών σχέσεων. Αλλά από την άλλη, η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή, ειδικά από τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει απευθείας δίαυλο με Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα