Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Ευρωκοινοβουλίου: Να εξεταστεί αν τηρείται ο νόμος στις επιχειρήσεις διάσωσης
Την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο θέμα των μετεγκαταστάσεων προσφύγων αλλά και των ελέγχων για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο υπογράμμισε ο Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ.
- 04 Νοεμβρίου 2021 16:04
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε για δύο 24ωρα στη χώρα μας μαζί με αντιπροσωπεία έξι ευρωβουλευτών-μελών της Επιτροπής, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αναφορικά με τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Αφού επισκέφθηκαν το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο αλλά και δομές της Αθήνας, τα μέλη της επιτροπής πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, παραχωρώντας στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Μας ενδιαφέρει η σωστή εφαρμογή και ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μας ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών αλλά και των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο» είπε ο κύριος Αγκιλάρ στη διάρκεια των δηλώσεών του. «Στη διάρκεια των συζητήσεών μας με τον Έλληνα υπουργό, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη νομοθεσία που απαγορεύει τις απελάσεις και τα pushbacks. Το να φροντίσουμε να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό δίκαιο σημαίνει ότι θα εφαρμόζεται σωστά. Θέλουμε η Κομισιόν να εξετάσει καλύτερα το πως διεξάγονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η θεμελιώδης αξιοπρέπεια των ανθρώπων» συμπλήρωσε ο κ. Αγκιλάρ.
Ο Ισπανός ευρωβουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη των κρατών-μελών προς την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί επαρκώς μέχρι σήμερα. «Πρέπει να επανεξεταστεί το Δουβλίνο και να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να φύγει ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους από την Ελλάδα».
Όπως είπε, έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όπου η χώρα δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν πολλά ακόμα που προβληματίζουν. «Η επίσκεψη στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη προξένησε πολλές ανησυχίες στην Επιτροπή και το συζητήσαμε με τον υπουργό. Περιμένουμε να δούμε βελτίωση και για να γίνει αυτό πρέπει να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρατηρήσαμε επίσης το μοντέλο αποδοχής των αιτήσεων ασύλου. Οι απορρίψεις είναι πάρα πολλές. Το δικό μας μερίδιο είναι και πάλι να βελτιώσουμε την νομοθεσία».
Μηταράκης: Ενίσχυση της άμυνας των συνόρων και αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιστροφών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επανέλαβε πως βασικό του μέλημα είναι η προστασία των ελληνικών συνόρων. «Αν κάποιοι ισχυρίζονται πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Έχουμε βελτιώσει τις δομές υποδοχής. Οι άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε αξιοπρεπείς δομές και όχι σε αστυνομικά τμήματα και καταυλισμούς. Έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου. Ωστόσο έχουμε δει στο παρελθόν και συμβαίνει και σήμερα, ορισμένες χώρες να μετατρέπουν την μετανάστευση σε όπλο. Πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας. Να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων και να υπάρξουν πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιστροφών» τόνισε ο κύριος Μηταράκης, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τις γειτονικές χώρες.
«Θα πρέπει να δούμε πως η Ευρώπη θα μπορέσει να δώσει απάντηση σαν σύνολο και όχι μεμονωμένα τα κράτη που αποτελούν σύνορα της ΕΕ. Πρέπει να έχουμε απτές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές ενδείξεις αλληλεγγύης μέσω τους συστήματος μετεγκατάστασης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες χωρίς να μιλάμε για κοινό ευρωπαϊκό χώρο» συμπλήρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ερωτώμενος στη συνέχεια για τις συνεχείς καταγγελίες που αφορούν pushbacks από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο και όχι μόνο, ο Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ είπε πως δεν υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους τις ημέρες που βρέθηκε στην Ελλάδα, ωστόσο γνωρίζει για τις καταγγελίες και ενθάρρυνε οποιονδήποτε έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές ώστε να γίνει διερεύνηση των περιστατικών. «Έχουμε ζητήσει απαντήσεις και από την FRONTEX και δεν θα αρκεστούμε στην σιωπή ως απάντηση. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως θα ερευνηθεί οτιδήποτε κάνει οποιοσδήποτε υπάλληλός της» συμπλήρωσε ο Ισπανός.
Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας για το θέμα είπε πως τα κράτη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα σύνορά τους. «Γνωρίζετε πως όποιος θέλει να ταξιδέψει πρέπει να ζητάει βίζα. Η Ευρώπη πρέπει να έχει νόμιμες οδούς για την μετανάστευση. Εμείς προστατεύουμε τα σύνορα μας».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις