Επιχείρηση “κατευνασμού” των ελεύθερων επαγγελματιών

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Menelaos Myrillas

Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί σήμερα ο προϋπολογισμός

Με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φορολογικό πλαίσιο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αλλά η συντονιστική επιτροπή των ελεύθερων επαγγελματιών δεν ικανοποιήθηκε από τις παρεμβάσεις και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός όμως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν κάνει πίσω από το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζει μεταρρύθμιση. Έχει άλλωστε τονίσει ότι εφαρμόζει αυτά π έλεγε προεκλογικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κατευνάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα “τυράκια” του νομοσχεδίου. Αλλά δεν φαίνεται το Μαξίμου να εξετάζει συνάντηση, αφού θεωρεί ότι με τη δημόσια διαβούλευση και τις αλλαγές που έγιναν η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω όσο μπορούσε.

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει ξεμπερδέψει, καθώς για παράδειγμα ήδη τα ταξί εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι δικηγόροι Αθηνών συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Τα νέα μηνύματα Μητσοτάκη προς ελεύθερους επαγγελματίες

Κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, χθες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Επικαλέστηκε ότι “το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό ότι “αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια.” Και τόνισε: “Πιστεύω ότι είναι μια επιλογή σημαντική που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο.”

Ο πρωθυπουργός επικαλείται όμως την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και τονίζει ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της κατευθύνονται στο κοινωνικό κράτος, στην υγεία και την παιδεία.

“Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν”, υποστήριξε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός στο επίκεντρο του υπουργικού

Ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να αναφερθεί στο θέμα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς θα παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό του 2024.

Σημειωτέον ότι από η ατζέντα του υπουργικού δεν περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προφανώς δεν θα έρθει πριν τα Χριστούγεννα και άρα το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να την αφήσει για μετά τις ευρωεκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα