“Επιχείρηση” συσπείρωσης μετά το “ναυάγιο” της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

“Επιχείρηση” συσπείρωσης μετά το “ναυάγιο” της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
ΑΘΗΝΑ-Είσοδος των Πολιτικών Αρχηγών για το Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο// Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο εκπέμπουν οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη του Σαββάτου με την κυβέρνηση πλέον να έχει να αντιμετωπίσει μόνη της δυο δύσκολες ψηφοφορίες

Στη 1.30 το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος την κρίσιμη καμπή στην οποία έχει βρεθεί η κυβέρνηση, ενώ την επόμενη ημέρα στη Βουλή με τους στενούς του συνεργάτες αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών.

Με το χαρτί της πολιτικής συνεννόησης να έχει «καεί» μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου βάζουν πλώρη για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ώστε να μην υπάρχει κανέναν περιθώριο απωλειών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να μην επιθυμούν καθυστερήσεις, που ενδεχομένως να οξύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, όμως όπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές στο NEWS 247 «δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ η φορολόγηση των αγροτών φαίνεται να μετατίθεται για τις αρχές του χρόνου».

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σύνταξη των περισσότερων αξόνων του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση στη διαβούλευση με τους δανειστές προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο αναμένεται να είναι η πρώτη «τονωτική ένεση» για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι απώλειες θεωρούνται απίθανες. Ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του και την ανάδειξη του παράλληλου προγράμματος, που θα έρθει με το τέλος της αξιολόγησης, αναμένεται να λειτουργήσει «συγκολλητικά» και υποσχετικά, πως οι δύσκολες ημέρες του μνημονίου σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν.

Τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης

Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Σταθάκης είναι οι υπουργοί που έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο μεγάλες προκλήσεις στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που έχουν να κάνουν με την μη πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, αλλά και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα από τις 7-14 Δεκεμβρίου και τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να πείσουν τους δανειστές για τα δυο συγκεκριμένα ζητήματα.

Τα σενάρια περί οικουμενικής

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί οικουμενικής κυβέρνησης κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι αυτή η ιδέα καλλιεργείται ανάμεσα σε εξωθεσμικούς κύκλους που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να διερευνά σοβαρές οικονομικές υποθέσεις, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως «τα κέντρα αυτά επιθυμούν την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, καθώς και  τη δυσμενέστερη δυνατή για την χώρα εξέλιξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με το «φλερτ» μεταξύ της κυβέρνησης και του Βασίλη Λεβέντη πηγάζει από το γεγονός ότι και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπόγειες συνεννοήσεις και διεργασίες υπάρχουν τη στιγμή που το τελευταίο διάστημα όλοι παρακολουθούν τις δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη περί οικουμενικών κυβερνήσεων και αν μέσα από τα 9 σημεία αφήνει περιθώρια συνεργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έστω και σε επίπεδο απλής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και από το πρώτο βράδυ των εκλογών κορυφαία στελέχη τόσο της Κουμουνδούρου όσο και του Μαξίμου έβλεπαν αλλαγή των συσχετισμών από τη συγκεκριμένη Βουλή με στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακόμα και από μεμονωμένους βουλευτές στο απώτερο μέλλον.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να κλείνουν τις πόρτες τους σε μια ενδεχόμενη συνεργασία, όμως κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως ο διάλογος που έχουν ανοίξει δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά στην Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως  ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά πως οποιαδήποτε σενάριο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχηματισμού προς την κεντροαριστερά θα σήμαινε το τέλος της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο.

Στην κυβέρνηση δεν θα αφήσουν να πάει χαμένο και το «χαρτί» της απλής αναλογικής, που για τα μικρότερα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας σε περίπτωση που σκοντάψουν στις επόμενες εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα