Επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ

Διαβάζεται σε 4'
Επόμενος σταθμός οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας σε προεκλογική εκδήλωση του νέου δήμαρχου Αθηναίων

Σαν τεκμήριο της ανοδικής πορείας του κόμματος αποτιμά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αγαρμποσύνη αλλά και έλλειμμα αξιοπιστίας “βλέπει” η Χαριλάου Τρικούπη στα μηνύματα περί συνεργασιών που εκπέμπει τώρα η Κουμουνδούρου

Σαν ένα κομβικό αλλά όχι τον τελευταίο σταθμό στην ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ αποτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζουν τόσο την περεταίρω πορεία του κόμματος όσο και την συνολική προοπτική του προοδευτικού χώρου.

Ήττα Ν.Δ και Μητσοτάκη

Στο ΠΑΣΟΚ αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφθηκε η πρώτη σημαντική πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα από διεργασίες που έγιναν μέσα στην κοινωνία. Ώς βασικά παραδείγματα για αυτό αναφέρουν την νίκη του Δημήτρη Κουρέτα στην Θεσσαλία που αποτέλεσε έμπρακτη αποδοκιμασία των τακτικών του εκβιασμού που επιχείρησε η κυβέρνηση με τον Λ.Αυγενάκη να προειδοποιεί ότι οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα συναρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όπως και το γεγονός πως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά οι δήμοι θα διοικούνται από αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς με επικεφαλής πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ειδική μνεία γίνεται στην Αθήνα όπου ό Χάρης Δούκας, που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, κατάφερε να συσπειρώσει στο επίπεδο της κοινωνίας τους κεντρώους ψηφοφόρους σε συνδυασμό με τις προοδευτικές δυνάμεις. Διαμορφώνοντας έτσι τις συνθήκες για την εκλογική ανατροπή και την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη. Όμως σημειώνεται και η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ σε σειρά άλλους δήμους της Αθήνας όπως η Αγ. Παρασκευή, το Ν. Ηράκλειο, η Πεύκη, η Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, η Αγ. Βαρβάρα, το Ίλιον,ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη,η Καλλιθέα, τα Μέγαρα και η Παλλήνη. Η εικόνα που σχηματίζεται – εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη- δείχνει το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 110 δήμους σε όλη την χώρα. Δηλαδή το 1/3 των δήμων της επικράτειας.

Έλλειμα αξιοπιστίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν και την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να εγείρει στην παρούσα φάση μία συζήτηση περί ενότητας του προοδευτικού χώρου. Εκτιμώντας όμως ότι γίνεται να «ιδιαίτερα άγαρμπο τρόπο» όπως σημειώνουν. Τονίζοντας πώς οι – αντιφατικές ενίοτε- δηλώσεις που καταγράφονται από στελέχη αποδεικνύουν την απουσία ενός πολύ σημαντικού στοιχείου: Μια βάση αξιοπιστίας!

Στην Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν αρχικά στο οξύμωρο γεγονός της τακτικής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που «ο οποίος μιλάει για τα πολιτικά γεγονότα από την Νέα Υόρκη». Όπως επίσης και τις αντιλήψεις άλλων στελεχών όπως π.χ Χρήστος Σπίρτζης και ο Πάνος Σκουρλέτης, που είναι εντελώς αντίθετες μεταξύ τους με τον πρώτο να μιλά για κοινή κάθοδο και τον δεύτερο για προοδευτικές συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως κριτήριο του ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι κοινωνικές διεργασίες όπως και το πολιτικό-κοινοβουλευτικό πεδίο. Εκεί – αναφέρουν- θα κριθούν οι πραγματικές προθέσεις των κομμάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει το επόμενο διάστημα να ενισχύσει την αντιπολιτευτική γραμμή των εναλλακτικών απέναντι στην διακυβέρνηση της Ν.Δ προτάσεων εξετάζοντας την στάση οποιουδήποτε άλλου κόμματος απέναντι σε αυτές.

Ν.Ανδρουλάκης: Υπάρχουν αγώνες μπροστά

Αυτό το στοιχείο άλλωστε αποτυπώθηκε και στην δήλωση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τονίζοντας πως «εμείς συνεχίζουμε ενωμένοι τη νικηφόρα πορεία που ξεκινήσαμε στις εθνικές εκλογές. Έχουμε πολλούς αγώνες, πολλές μάχες και μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Είμαι σίγουρος ότι θα τις κερδίσουμε ενωμένοι όλοι μαζί.Γιατί πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα είναι η επόμενη κυβέρνηση».

Επίσης ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Πανάς, σε χθεσινή δήλωσή του στην Βουλή επισήμανε αναφορικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών πως «επανήλθαμε σε μια πολιτική κανονικότητα. Σε μια πολιτική κανονικότητα στην οποία και ο θεσμός της Αξιωματικής, αλλά και της ελάσσονας Αντιπολίτευσης μπορούν πλέον να εκφραστούν».

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, δεν έκρυψε ότι το κόμμα του «βλέπει» ήδη την επόμενη πολιτική «μάχη» που δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση «έρχονται οι ευρωεκλογές. Για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε ακόμη πιο ισχυροί ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές. Στη Βουλή και εκτός Βουλής σήμερα κάνουμε μία προσπάθεια να αρθρώσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Όχι με τοξικότητα, με στείρα αντιπαράθεση και με το “όχι σε όλα”» .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα