Έρευνα Vouliwatch: Η διαφθορά και η διαφάνεια στην ελληνική Βουλή

Έρευνα Vouliwatch: Η διαφθορά και η διαφάνεια στην ελληνική Βουλή

Το Vouliwatch παρουσιάζει μια ανασκόπηση στις δράσεις του για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες πάνω 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας  εντείνουν τις ανισότητες, αυξάνουν τη φτώχεια και υπονομεύουν τη δημοκρατία. Από το 2016 μέχρι σήμερα, το vouliwatch σάς παρουσιάζει συνοπτικά τις 86 δράσεις του για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Όπως αναφέρει το vouliwatch.gr, 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. 

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2019 η Ελλάδα ανέβηκε στην 60ή θέση (48/100 η βαθμολογία της) από την 67η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς και εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., μαζί με την Ιταλία, την Κροατία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία.

To Vouliwatch υπήρξε πρωτοπόρος οργανισμός στις εκστρατείες που ανέπτυξε για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη στιγματισμένη από χρόνια αδιαφάνεια πολιτική ζωή της Ελλάδας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, παρουσιάζουμε με συνοπτικό τρόπο, θεματικά και χρονολογικά τις 86 δράσεις μας για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χώρα μας:

Ιανουάριος 2016 • Ανοιχτή Συζήτηση «Τι γνωρίζουμε για την TTIP;»

Συνδιοργανώθηκε με το The Press Project, με τη συμμετοχή των Γ. Σταθάκη (Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), Γ. Δημαρά (Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Χ. Θεοχάρη (Βουλευτή,Το Ποτάμι), Γ. Δελλή (Αναπληρωτή Καθηγητή Δημ. Δικαίου Νομικής Αθηνών), Ηλ. Σπιρτούνια (Γενικoύ Διευθυντή Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM), Ειρ. Καρέτα (Project Manager & Volunteers’ Coordinator, Fair Trade Hellas) και Μιχ. Μασουράκη (Διευθύνοντος Οικονομικού Συμβούλου ΣΕΒ (Chief Economist). Δείτε παρακάτω το βίντεο και διαβάστε περισσότερα εδώ. Τον Μάιο του 2016, το Vouliwatch και η Greenpeace συνεργάζονται για διαφάνεια στις TTIP – CETA και τον Σεπτέμβριο η Greenpeace αποκαλύπτει νέα μυστικά κείμενα για την συμφωνία της TiSA.

Μάιος 2016 – σήμερα • Καμπάνια για αλλαγή του νομικού πλαισίου και ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία στα Πόθεν Έσχες

Μία από τις σημαντικότερες εκστρατείες του Vouliwatch είναι μέχρι σήμερα η ενασχόλησή μας με τη διαφάνεια στα Πόθεν Έσχες των Βουλευτών/-ριών. 

Ξεκίνησε με τον σχολιασμό του αναχρονιστικού και αδιαφανούς νομικού πλαισίου που τα διείπε, το οποίο εκσυγχρονίστηκε αλλά όχι και τόσο (δείτε εδώ), συνεχίστηκε με μία ιστορία για την (α)διαφάνεια στη δημοσίευση των δηλώσεων πόθεν έσχες των Βουλευτών (δείτε το παρακάτω βίντεο), 

και πέρασε στην αποστολή μιας σειράς επιστολών προς την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (1ο μέρος2ο μέρος3ο μέρος) και μια σειρά από infographic που περιέγραφαν αναλυτικά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παρατυπίες στις συμπληρώσεις των Πόθεν Έσχες που δημοσίευε η Επιτροπή Ελέγχου – χωρίς να ελέγχει (Η πραγματική εικόνα των Πόθεν Έσχες των Βουλευτών για το 2013-4  και για το 2015). Το 2017 κερδίσαμε και το πρώτο βραβείο Bravo Sustainability Awards για την εκστρατεία μας. Τον Οκτώβριο του 2019 το Vouliwatch έκανε παρέμβαση για την αλλαγή στη νομοθεσία που πέρασε σε άσχετη τροπολογία και προέβλεπε ότι δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική η άρση απορρήτου για τον έλεγχο Πόθεν Έσχες, μια παρέμβαση που έφτασε στην Ολομέλεια της Βουλής μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ερώτησης που κατέθεσε το Μέρα25.

Θυμίζουμε ότι το Vouliwatch είναι ο μοναδικός οργανισμός που έχει μεταγράψει και ψηφιοποιήσει τα πόθεν έσχες των Βουλευτών από το 2013 έως και το 2018, παρουσιάζοντάς τα με απλό και εύληπτο τρόπο και – κυρίως – συγκριτικά. Μείνετε συντονισμένοι για το νέο μας εργαλείο για τα Πόθεν Έσχες που είναι ακόμα πιο εξελιγμένο! 

Ιούνιος 2016 – σήμερα • Δράσεις σε συνεργασία με τη Συμμαχία για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP)

Καταθέσαμε προτάσεις για το 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, σχολιάσαμε τις προτάσεις της Βουλής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και ρωτήσαμε τη Βουλή ποιες από τις δεσμεύσεις της για την Ανοικτή Διακυβέρνηση έχει υλοποιήσει και πώς.

Απρίλιος του 2016 – σήμερα • Διαφάνεια στο Lobbying

 

Καταθέσαμε αίτηση προς την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νομική Συνεργασία σχετικά με την τήρηση των Διεθνών Προτύπων για την Ρύθμιση του Lobbying, καταγγείλαμε τις παραλείψεις του ΕυρωΚοινοβουλίου σχετικά με τη διαφάνεια στo lobbying, ζητήσαμε την θέση της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. για το Μητρώο Διαφάνειας στο lobbying, από την οποία δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση (ενώ η Ελλάδα απέφευγε να πάρει επίσημη θέση) και η εκστρατεία μας έφτασε στη ΒουλήΤον Ιούνιο 2020, καταθέσαμε επίσημη πρόταση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανοιχτής Διακυβέρνησης και προχωρήσαμε σε συνάντηση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για το lobbying. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε επαφές και συναντήσεις με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για να συζητήσουμε τις προτάσεις μας.

Ιούνιος 2017 • Το Vouliwatch κερδίζει το 1ο Βραβείο για την Διαφάνεια σε #Hackathon

To Public Integrity Hackathon  διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 40 προγραμματιστές, φοιτητές, μαθητές, δημοσιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι από όλη την Ελλάδα. Η ιδέα ενός συγκριτικού εργαλείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής, το «Vouli Open Budget», ήταν αυτή που έδωσε το πρώτο βραβείο, στην ομάδα του Vouliwatch.

Σεπτέμβριος 2016 – σήμερα • Δικαίωμα Πρόσβασης στη Δημόσια πληροφορία: από τα οικονομικά των κομμάτων στη Λίστα Πέτσα

 

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Vouliwatch για την προώθηση της διαφάνειας και της δημοκρατικής συμμετοχής είναι η ενεργοποίηση από την ομάδα μας του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και η συστηματική του χρήση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ξεκινήσαμε το 2017 ζητώντας τα ταξιδιωτικά έξοδα του Ελληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου -με αφορμή την υπόθεση του Οργανισμού που συνεργαζόμεστε στην Ισπανία, Access Info, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από την Επιτροπή το εξωφρενικό κόστος (63.000 Ευρώ) του αεροπορικού ταξιδιού του τότε προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ– συνεχίσαμε ζητώντας από τη Βουλή τη λίστα με τα προνόμια των Βουλευτών καθώς και τη λίστα δώρων που λαμβάνουν οι Βουλευτές και κορυφώσαμε την προσπάθειά μας με την πλέον επιτυχημένη εκστρατεία μας για τα Οικονομικά των Κομμάτων κατά της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ειδικά, στην τελευταία περίπτωση, μετά από μια σειρά αναπάντητων αιτημάτων κατάθεσης εγγράφων για να μας δώσει η Επιτροπή αναλυτικά στοιχεία για τις παραβάσεις των κομμάτων σε σχέση με τα οικονομικά τους καθώς και τα ακριβή ποσά δημοσίου χρήματος που αφορούσαν αυτές οι παραβάσεις, φτάσαμε να καταθέσουμε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναγκάσαμε την Επιτροπή να μας παράσχει τα στοιχεία. Από τα στοιχεία, μάλιστα, προέκυψε ότι κάποια κόμματα διέθεταν παράνομα δημόσιο χρήμα που προοριζόταν για έρευνα για να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια (διαβάστε τη συνέχεια της υπόθεσης στη Βουλή 1 και 2 και την αναφορά μας στην Εισαγγελία). 

Μάλιστα, μετά τη μακρά αυτή διαμάχη σημειώθηκε μια σπουδαία νίκη της πρωτοβουλίας μας για τη διαφάνεια καθώς η Επιτροπή πλέον δημοσιεύει από μόνη της, με δική της πρωτοβουλία ΟΛΑ τα στοιχεία και τα ονόματα των κομμάτων και τα ποσά για τα οποία διαπιστώνει παραβάσεις και τα καταγράφει αναλυτικά στις εκθέσεις της! Μια μεγάλη νίκη για τη διαφάνεια, αλλά εκκρεμεί η ουσιαστική λογοδοσία στο πολιτικό χρήμα. 

 

Η πιο πρόσφατη εκστρατεία μας αφορά στο πώς πληρώθηκαν τα Μ.Μ.Ε. για την εκστρατεία ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι» για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 (διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ) και φτάνει έως την προσφυγή που έχουμε καταθέσει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματός από τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κο Στ. Πέτσα. 

Ιούνιος 2020 • Διαφάνεια…is a state of mind 

Με αφορμή την υπόθεση της πρόβλεψης απευθείας ανάθεσης στην ιδιωτική εταιρία Marketing Greece των δράσεων τουριστικής προβολής της χώρας από το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τους ΟΤΑ, το Vouliwatch σχολιάζει παρεμβατικά περί διαφάνειας, λογοδοσίας, ίσης μεταχείρισης, θεμιτού και αθέμιτου ανταγωνισμού και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στις μέρες του κορωνοϊού. 

 

Νοέμβριος 2020 • Συμμαχία για το Whistleblowing 

Το Vouliwatch, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, το Reporters United και οργανώσεις της ΚτΠ παρεμβαίνουμε για ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας των whistleblowers.

 

Δεκέμβριος 2020 • Διαφάνεια και Λογοδοσία στις Δημόσιες Συμβάσεις 

To Vouliwatch -συμμετέχει ως ο μόνος εκπρόσωπος της ΚτΠ στην Ελλάδα- σε ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με τη συμμετοχή της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

Διαβάστε όλες τις δράσεις μας εδώμοιραστείτε και στηρίξτε τον αγώνα μας για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία στην ευπαθή Ελλάδα της υγειονομικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης. 

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα