Εργασιακό νομοσχέδιο: Η επίθεση Χατζηδάκη στην αντιπολίτευση και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση
Μετωπική σύγκρουση στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο. Πάνω από τα 2/3 των βουλευτών έχουν ζητήσει να πάρουν τον λόγο.
- 14 Ιουνίου 2021 17:52
Γενικευμένη πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης συνιστά η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη με την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ονομαστική ψηφοφορία. Είναι ενδεικτικό ότι 213 βουλευτές έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν. Στα αξιοσημείωτα πολιτικά στοιχεία της συζήτησης καταγράφεται το ότι το νομοσχέδιο στηρίζουν κορυφαία στελέχη του ηγετικού πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκής επιμένει στην τακτική της «αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό ενδιαφέρον έχει η δέσμευσή του ότι η κατάργηση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει «προαπαιτούμενο» για οποιαδήποτε μελλοντική συμμαχία του για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Είναι νομοσχέδιο του Κ.Μητσοτάκη
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στην σημερινή του παρέμβαση επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς με την κοινωνία. Εσείς είστε με την καθυστέρηση, εμείς με την Ευρώπη. Εσείς είστε με την αντίδραση, εμείς με την πρόοδο. Η απέχθειά σας για την αλήθεια διεκδικεί παγκόσμιο ρεκόρ. Αν πηγαίνατε στον τελικό θα ξεπερνάγατε τον αντίστοιχο Τσιτσιπά, θα κερδίζατε το τουρνουά του ψέματος».
Ο υπουργός Εργασία αναφέρθηκε και στις διατάξεις ατομικές συμβάσεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις οποίες θεωρεί μη παραδεκτές όχι μόνον η αντιπολίτευση αλλά και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Ανέφερε ότι «οι ατομικές συμβάσεις που εισάγουμε ισχύουν, όπως απέδειξα στην Επιτροπή, και στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την αριστερά. Επίσης, η ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας εισήχθη πρώτη φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Οδηγία 1158 που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επισήμανε επίσης ότι «οι υπερωρίες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες δεν γίνονται με ατομική σύμβαση; Εκεί ο εργοδότης δεν είναι ισχυρότερος; Πόση πια πολιτική υποκρισία και ψέμα; Τόσα fake news όσα σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έχω ξαναδεί».
Το νομοσχέδιο στήριξε και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, δίνοντας μάλιστα προσωπικό τόνο απευθυνόμενη στο ΚΙΝ.ΑΛ που διαφωνεί με το νομοθέτημα. Όπως ανέφερε «ακουσα πριν τον φίλο μου, τον Κώστα Σκανδαλίδη, να λέει ότι νοσταλγεί το ν.1264 του 1982. Τα νιάτα μας νοσταλγούμε, κύριε Σκανδαλίδη, αλλά το 1982 και το 2021 έχουν τεράστια διαφορά. Δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι στην επιχειρηματολογία του 1982. Δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι στην επιχειρηματολογία του 1982». Ειδικά για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί κατάργησης του 8ωρου η Ντόρα Μπακογιάννη αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να καταργείται το οκτάωρο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οποίο -περιττά κατά την άποψή μου, τελείως περιττά- το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ότι υπάρχει;».
Την προσοχή τράβηξε και η τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου ο οποίος κατηγόρησε την στοχοποίηση από την αντιπολίτευση του Κωστή Χατζηδάκη. Ανέφερε πως «δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του Κ.Χατζηδάκη αλλά για ένα νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα έρθει εδώ στην Βουλή να το υπερασπιστεί».
Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ
Σφυροκόπημα δέχθηκε το νομοσχέδιο από την αξιωματική αντιπολίτευση για το σύνολο των διατάξεών του με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να επιχειρηματολογεί για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν τις απεργίες και την αστική ευθύνη των συνδικαλιστών
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου που σύγκρινε το νομοσχέδιο με την πολιτική της Μ.Θάτσερ την δεκαετία του ’80 και την προσπάθεια της να αφοπολίσει τα συνδικάτα Επισήμανε ότι «εμείς αυτές τις διατάξεις θα τις καταργήσουμε. Και όταν μιλάω και χρησιμοποιώ αυτό το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο δεν εννοώ μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η ελάχιστη προγραμματική βάση που θα έχει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα είναι ακριβώς η κατάργηση αυτών των απαράδεκτων αντεργατικών αντεπαναστατικών διατάξεων.»
Ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελος αναφέρθηκε στην συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής που επικαλείται η κυβέρνηση σχολιάζοντας: «Δίνει ποιοτικό χρόνο και οικογενειακή ζωή στους εργαζόμενους η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας; Μήπως βοηθάει τον εργαζόμενο το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση με αμοιβές μέχρι και 200 ευρώ; Βοηθάει άραγε τους εργαζόμενους το ωράριο 7.00-22.30 στα super market; Αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν «την εργαζόμενη μητέρα να δει τα παιδιά της» όπως επικαλείται ο ίδιος, γιατί δε θεσπίζουν το 35ωρο, όπως γίνεται στην Ευρώπη, ή και λιγότερο για νέα εργαζόμενα ζευγάρια και άλλα κίνητρα για την οικογένεια και θα τα ψηφίσουμε κι εμείς».
Επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «καταργείτε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όταν η προστασία της εργασίας είναι από τα πρώτα καθήκοντα που επιβάλλει το Σύνταγμα στην Πολιτεία. Πως θα υπάρξει η προστασία εκ μέρους του κράτους, του υπουργείου, στο χώρο της εργασίας χωρίς όπλα, χωρίς βραχίονες; Μέσα από τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, διορισμένης με το γνωστό τρόπο, Αρχής;».
Σκληρή κριτική από ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25
Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ ο εισηγητής του Γιώργος Μουλκιώτης επισήμανε πως «σύσσωμη η Αντιπολίτευση αντιδρά στις αντεργατικές, κυριολεκτικά, μεταρρυθμίσεις που προωθούνται. Επί μια εβδομάδα, θέτει καίρια ερωτήματα, τα οποία παραμένουν δίχως απαντήσεις, γιατί η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ν’ αλλάξει με κάθε κόστος το εργασιακό τοπίο, προκειμένου να ικανοποιήσει και να εκπληρώσει υποσχέσεις και βεβαίως, να ικανοποιήσει χρόνιες επιθυμίες του ΣΕΒ και βεβαίως, και άλλες δεσμεύσεις της».
Σκληρή κριτική και από το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι αυτά που θεσπίζει το νομσοχέδιο «τα λέει ο ΣΕΒ χίλια οκτακόσια χρόνια τώρα, δηλαδή το λέω καθ’ υπερβολήν» σημειώνοντας πως η Ν.Δ είναι «Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και των εργοδοτικών οργανώσεων, Αυτά τα λέει, πάρτε τα, το τελευταίο διάστημα που λίγο έως πολύ παρουσιάζει ότι η ελληνική οικονομία και οι «φτωχοί» εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες, κλπ, καταστρέφονται από τις εργατικές κατακτήσεις. Ξεφτίλα! Δεν ντρέπεστε λίγο; Με 300 ευρώ δουλεύει ο άλλος, με 400, με 500 και φταίνε τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να κερδίσουν κάτι, που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και οι άλλοι κάνουν ένα πάρτι ένα βράδυ ενός εκατομμυρίου;»
Από την πλευρά του Μέρα 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης επισήμανε πως «ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταψηφίσει, κύριε Χατζηδάκη, το σχέδιο νόμου σας. Το έχει καταψηφίσει και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως και με καλή προαίρεση. Το έχουν καταψηφίσει το 60% των ψηφοφόρων σας. Έχουν την ιδέα ότι είναι διαλυτικό και καταστρεπτικό, αποσαθρωτικό για ό,τι ικμάδα εργασιακής σχέσης και κανονικότητας έχει απομείνει στον τόπο». Μάλιστα αναφέρθηκε προσωπικά στον Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας ότι «είσαστε ο Υπουργός-μπαλαντέρ. Όπου υπάρχει μια φοβερά δύσκολη αποστολή, απάνθρωπη για τα ελληνικά συμφέροντα, απάνθρωπη για τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει εσάς, σας «συλλαμβάνει», σας θέτει στο κατάλληλο πόστο, για να είστε αντ’ αυτού στη θέση του».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις