Ερωτηματικά για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ εκφράζει η ΔΗΣΥ

Ερωτηματικά για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ εκφράζει η ΔΗΣΥ
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στην Βουλή με πρωτοβουλία της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, (ΠΑ.ΣΟ.Κ β ΔΗΜ.ΑΡ.) Φώφης Γεννηματά σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Επίκαιρη Επερώτηση 17 βουλευτών της ΔηΣυ προς τον υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, στην οποία κάνουν λόγο για ανικανότητα και κωλυσιεργία

Επίκαιρη επερώτηση 13 σημείων προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, που αφορούν από την Αξιολόγηση και το «πακέτο Γιούνκερ» μέχρι τα κονδύλια ΕΣΠΑ και το Ελληνικό, κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη την οποία υπογράφουν και οι 17 βουλευτές του κόμματος.

Με την επερώτηση, επικρίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για “ανικανότητα και κωλυσιεργία”, ενώ εκτιμούν ότι συνεχίζεται “η αυταπάτη της” για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, ότι οι υπουργοί αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν γονατίσει, και ότι χιλιάδες ιδιώτες κλείνουν τα μπλοκάκια τους γιατί έχει επιβληθεί ένα ταξικό και απολύτως άδικο σύστημα.

Ακόμα, για τον «αναπτυξιακό» νόμο επισημαίνουν ότι «δεν έχει ενεργοποιηθεί, οκτώ μήνες μετά από την ψήφισή του και προσθέτουν:

«Ούτε ένα ευρώ δεν έχει πέσει στην αγορά, αλλά η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν: συνολικά, μόλις 821 έως τις 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή, λιγότεροι από 900 επενδυτές τολμούν να σχεδιάσουν έστω και μία μικρή επένδυση στην Ελλάδα».

Για τα ΕΣΠΑ, σημειώνουν ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας (17-01-2017), επί συνόλου 24.308.976.109 ευρώ συνολικής χρηματοδότησης που αναλογεί στη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ, το 2016 απορροφήθηκαν 1.805.268.961. Δηλαδή, το 7,42%, ποσοστό που απέχει αρκετά από το 11,35%.»

«Τα εκκρεμή έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 όχι απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά το 1,3 δις ευρώ κοινοτικών πόρων που θα χρησιμοποιούνταν για την ολοκλήρωσή τους χάθηκε, και θα πρέπει το κονδύλι να καλυφθεί από ανύπαρκτους εθνικούς πόρους, Για την αξιοποίηση του Ελληνικού, υποστηρίζουν δεν έχει γίνει τίποτα ενώ χάθηκαν και τα 330 εκ. ευρώ της προκαταβολής που θα έδινε ο επενδυτής, αν η επένδυση είχε ξεκινήσει», υποστηρίζουν.

Επίσης, τονίζουν ότι το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ», «δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα και έχει μείνει κενό γράμμα» και ότι το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα τα 6 δις της αγροτικής ανάπτυξης να μην είναι διαθέσιμα για τις αναγκαίες επενδύσεις στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

«Περιμένουμε από την Κυβέρνηση ξεκάθαρες απαντήσεις σε ξεκάθαρα ερωτήματα. Αντί να πανηγυρίζουν και να συγχαίρουν τον εαυτό τους, ας τολμήσουν να αντικρίσουν κατάματα την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας και ας πιάσουν επιτέλους δουλειά, δύο χρόνια μετά από την αναρρίχησή τους στην εξουσία», καταλήγουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα