Ερώτηση Νέας Αριστεράς: Σημαντική επιβάρυνση μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την ηλεκτρονική τιμολόγηση «B2G»

Διαβάζεται σε 3'
Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI

Η ερώτηση που κατέθεσε η Νέα Αριστερά με πρωτοβουλία της Εφης Αχτσιόγλου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση B2G.

Το πρόβλημα της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο και  πρέπει να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια «B2G» τα οποία διαβιβάζονται αποκλειστικά μέσω  ιδιωτών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, επισημαίνουν με ερώτησή τους οχτώ βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Έφης Αχτσιόγλου.

Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μικρές και  πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες -σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, τεράστιου λειτουργικού κόστους και έλλειψης ρευστότητας- δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους και απειλεί τη βιωσιμότητα και την επαγγελματική τους  δραστηριότητα.

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία εφαρμογής της φορολογικής διοίκησης, ώστε η ηλεκτρονική τιμολόγηση «B2G» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να γίνεται χωρίς κόστος, στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Επίσης, αν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το κόστος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης  «B2G» μέσω ιδιωτών παρόχων, για λίγα κατ’ έτος ή και για χαμηλής αξίας τιμολόγια των  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με το Δημόσιο.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

Οι μικρές και ιδίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο πρέπει να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια «B2G», τα οποία διαβιβάζονται αποκλειστικά μέσω ιδιωτών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω ιδιώτη παρόχου συνεπάγεται και οικονομικό κόστος, το οποίο είναι μία σημαντική επιβάρυνση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η οικονομική αυτή επιβάρυνση γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν τα τιμολόγια που αφορούν συναλλαγές με το Δημόσιο μπορεί να είναι ελάχιστα, π.χ. 2-3 κατ’ έτος ή και η αξία των συναλλαγών που τιμολογούνται να είναι μικρή.

Άρα το όφελος αυτών των συναλλαγών περιορίζεται σημαντικά. Κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες -σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, τεράστιου λειτουργικού κόστους και έλλειψης ρευστότητας- δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους και απειλεί τη βιωσιμότητα και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για τη δημιουργία κάποιας ηλεκτρονικής εφαρμογής της φορολογικής διοίκησης, η οποία να παρέχει χωρίς κόστος την ηλεκτρονική τιμολόγηση «B2G» στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ούτε περιόρισε το κόστος, για την ηλεκτρονική τιμολόγηση «B2G» μέσω ιδιωτών παρόχων, όταν πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για ελεύθερους επαγγελματίες, για λίγα κατ’ έτος ή και για χαμηλής αξίας τιμολόγια.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία εφαρμογής της φορολογικής διοίκησης, ώστε η ηλεκτρονική τιμολόγηση «B2G» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών να γίνεται χωρίς κόστος, στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο;
2. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης «B2G» μέσω ιδιωτών παρόχων, για λίγα κατ’ έτος ή και για χαμηλής αξίας τιμολόγια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με το Δημόσιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευτυχία (Έφη) Αχτσιόγλου
Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Μερόπη Τζούφη
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Οζγκιούρ Φερχάτ
Θεανώ Φωτίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα