Εθνικές εκλογές 2019: Η στρατηγική της ΝΔ απέναντι σε ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Βελόπουλο
Το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου θα συνεχιστεί εν όψει εθνικών εκλογών και ταυτόχρονα καθώς η ΧΑ αποδυναμώνεται, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι στην εθνική κάλπη το δίλημμα θα είναι πιο ισχυρό για τους δεξιούς ψηφοφόρους
- 28 Μαΐου 2019 07:20
Τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων επιτυχημένη στις ευρωεκλογές, θα συνεχίσει και θα εντείνει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ εκτίμησε εξάλλου ότι: “Η στρατηγική μας απεδείχθη ορθή αλλά και αποτελεσματική, καθώς αποδείχθηκε ότι μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να περιθωριοποιήσει την ακροδεξιά και ταυτοχρόνως να διευρυνθεί προς το κέντρο”.
Επομένως, σύμφωνα με πληροφορίες καταρχήν το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (το οποίο πάντως άντεξε στις ευρωεκλογές), αλλά και του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων (που βούλιαξαν) θα συνεχιστεί και θα ενταθεί εν όψει της εθνικής κάλπης. Εξάλλου, λένε γαλάζια στελέχη, το δίλημμα “με τη ΝΔ του αύριο ή με το ΣΥΡΙΖΑ του χθες” θα τεθεί ακόμη πιο εμφατικά εκ των πραγμάτων στις εθνικές κάλπες, ενώ ήδη οι ευρωκάλπες έχουν δείξει τη συσπείρωση ενός μέρους των κεντρώων ψηφοφόρων με τη ΝΔ σε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Το πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού εν τω μεταξύ συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα και θα κληθεί να απαντήσει… υπαρξιακά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και το εάν θα κατέβει καν στις εθνικές εκλογές. Αυτή πάντως λένε πηγές του Ποταμιού δεν είναι μία απόφαση που θα πάρει προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά θα είναι μία συλλογική απόφαση.
Το γεγονός πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σημαντικές απώλειες στις ευρωεκλογές, ενώ το ΚΙΝΑΛ άντεξε παρά την αμφίπλευρη πίεση, εκτιμούν πολλοί στη ΝΔ ότι θα δρομολογήσει μία μάχη μεταξύ των δύο για την κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς, την οποία οι γαλάζιοι έχουν κάθε λόγο να αφήσουν να εξελιχθεί, αφού ωφελημένοι θα είναι. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η οδηγία είναι στα πάνελ να αφήνουν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να “σφάζονται” μεταξύ τους και να μη συμμετέχουν εκείνοι στην αντιπαράθεση, αλλά να αφήνουν τους πράσινους να επιτίθενται στο κυβερνών κόμμα εκ κεντροαριστερών.
Κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών ουκ ολίγα στελέχη έθεσαν το ερώτημα της στρατηγικής απέναντι στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος έκοψε μεν κυρίως από Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα έχει επιτύχει αξιοσημείωτα ποσοστά έχοντας πάρει οπωσδήποτε και ψήφο διαμαρτυρίας νεοδημοκρατών και τώρα θα επιχειρήσει και την είσοδο στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι με 3% το κόμμα Βελόπουλου θα εξέλεγε 9 βουλευτές, αριθμός όχι ευκαταφρόνητος. Το ερώτημα που τέθηκε είναι εάν μία τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε την αυτοδυναμία της ΝΔ.
Βεβαίως εάν τα ποσοστά των ευρωεκλογών αφορούσαν εθνικές εκλογές, η ΝΔ θα άγγιζε την αυτοδυναμία την Κυριακή και αυτό σε συνθήκες εκ των πραγμάτων χαλαρής ψήφου (παρόλο που δόθηκε δημοψηφισματικός χαρακτήρας στις ευρωκάλπες, πάλι ένα ποσοστό ήταν αναμενόμενο να ψήφισε με χαλαρό τρόπο). Επομένως η εκτίμηση είναι πως στις εθνικές εκλογές, στις οποίες η ΝΔ πηγαίνει με αέρα νίκης, θα συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο οι ψηφοφόροι του δεξιού χώρου. Σε αυτό οπωσδήποτε αναμένεται να συμβάλλει και η “απόσυρση” του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη από την πολιτική, αλλά και το γεγονός ότι άλλοι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί της δεξιάς δεν είχαν τύχη ούτε στη χαλαρή κάλπη των ευρωεκλογών. Και βέβαια το γεγονός ότι στη ΝΔ εκτιμούν πως με τη στάση τους στο Σκοπιανό κατάφεραν να βάλουν ανάχωμα στην ακροδεξιά.
Στο τραπέζι πάντως έπεσαν σκέψεις για “απορρόφηση” ορισμένων πιο σοβαρών στελεχών του κόμματος Βελόπουλου, καθώς και προτάσεις για να διασφαλιστεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα δε θα μείνουν μετά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων (αναμένεται να ανακοινωθούν από Δευτέρα μετά την προκήρυξη των εκλογών) δυσαρεστημένοι πολιτευτές που θα κατέφευγαν στο Βελόπουλο, καθώς εξάλλου το σύνθημα είναι “κανένας εφησυχασμός” και “κάθε ψήφος μετράει”.
Ως προς τις απαντήσεις που θα δίνουν οι γαλάζιοι στο δημοσιογραφικό ερώτημα περί αυτοδυναμίας και ο κ.Μητσοτάκης τους είπε ότι δεν θέλει να βάζουν ποσοτικούς στόχους, αλλά να μένουν σε αυτό που ήδη έχει δηλώσει ο ίδιος πολλάκις: Πως ακόμη και εάν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις και πως το διακύβευμα των εκλογών θα το προσδιορίσει ο ίδιος με τοποθέτηση του εντός της εβδομάδας.