Έτοιμο από καιρό για αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Διαβάζεται σε 5'Πώς η Χαριλάου Τρικούπη έχει ενστερνιστεί τον ρόλο που φαίνεται να της αποδίδεται από την κοινωνία. Η παρεμβατικότητα στον προοδευτικό χώρο και η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη.
- 09 Νοεμβρίου 2024 17:14
Το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό την ερχόμενη Δευτέρα να είναι και τυπικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, όπως φαίνεται, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν περιμένουν τις εξελίξεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεριφερθούν πολιτικά με ανάλογο τρόπο. Αντιθέτως, φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί τον ρόλο αυτό (που τεκμηριώνεται δημοσκοπικά) ως ένα ζήτημα ουσίας που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η «ετοιμότητα» του ΠΑΣΟΚ φαίνεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αφού τακτικός στόχος του κόμματος είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και το να απευθυνθεί άμεσα στον προοδευτικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα αναγορεύεται σε βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις μάχες που θα δοθούν -ιδίως το επόμενο διάστημα- στην αίθουσα της Βουλής.
Ο προοδευτικός χώρος
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις συνολικά στον προοδευτικό χώρο εκτιμώντας την ανάγκη για την ανασυγκρότησή του. Άλλωστε, δεν είναι διστακτικοί και σε πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη τροπολογία για την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών που συνυπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
Αποτιμούν όμως ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι -αντικειμενικά- ο κομβικός παράγοντας για τις εξελίξεις στον χώρο, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσιες.
Όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς «ο προσανατολισμός μας είναι να απευθυνθούμε στην κοινωνία και η στόχευσή μας είναι η αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση σε δυνάμεις του προοδευτικού τόξου. Αυτό δεν θα γίνει με όρους προσηλυτισμού βουλευτών και στελεχών. Προφανώς στο μέλλον δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα γίνει. Εμείς δεν λέμε ποτέ , η πολιτική είναι μια εξελικτική διαδικασία. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε de facto, δηλαδή ουσιαστικά, ότι θεωρούμαστε από μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ως αξιωματική αντιπολίτευση και προσπαθούμε να παίξουμε το ρόλο αυτό πολίτικά καλύπτοντας τις ανάγκες του κόσμου. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διότι αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη που ασπάζεται τις ίδιες αξίες, θέλει την πολιτική αλλαγή, θέλει κοινωνική αντιπολίτευση και νηφαλιότητα».
Στη Βουλή
Αυτά, ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται την ερχόμενη Τρίτη για μία ακόμη μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό όπου πρόκειται να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πιθανότατα να βρει απέναντί του τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ένα σκηνικό που θα επαναληφθεί αρκετές φορές του επόμενους μήνες και θα κορυφωθεί στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει ήδη προετοιμαστεί για να βρεθεί μία ακόμη φορά στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, δια στόματος πρωθυπουργού. Έχοντας καταθέσει ήδη τροπολογία για την ένταξη των υγειονομικών στα «βαρέα και ανθυγιεινά», ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξετάσει από τον καιρό της πανδημίας δίχως όμως αποτέλεσμα.
Στη νομοθετική ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πως «με την παρούσα τροπολογία, προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κλινικές, μικροβιολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, υγειονομικές μονάδες, κέντρα υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικά νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των μονάδων πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης».
Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει και μία τροπολογία με εμφανή «συνεκτικό» ρόλο για τον προοδευτικό χώρο. Προτείνει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως μέσου καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ένα σημείο στο οποίο «τέμνονται» οι θέσεις των κομμάτων του προοδευτικού χώρου ενώ καταγράφεται η αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη.
Στην εισηγητική της έκθεση τονίζεται πως «το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με νομοθετική του παρέμβαση-πρόταση νόμου το Νοέμβριο 2018 και στη συνέχεια με τροπολογίες του, υποβληθείσες τόσο το 2020 όσο και το 2023, σταθερά υπερασπίζεται και προτείνει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) , κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων , δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών. Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής , ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Και τούτο διότι αποδεδειγμένα αυτή είναι η διαδικασία που στηρίζει τους εργαζόμενους , την κοινωνία και την οικονομία».