Eurogroup: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ. Ο Σόιμπλε έφυγε πιστεύοντας ότι υπάρχει!
Το σχέδιο κοινής δήλωσης που προκάλεσε το ναυάγιο. Αποκάλυψη από τους Financial Times οι οποίοι κατάφεραν και "έβαλαν στο χέρι" το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε. Διάψευση Βαρουφάκη μέσω Twitter
- 12 Φεβρουαρίου 2015 06:53
Σε μια αποκάλυψη προέβη ο δημοσιογράφος του Μέγκα Μιχάλης Ιγνατίου, στη πρωινή εκπομπή του σταθμού. Όπως είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και του Πίτερ Σπίγκελ, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία, και ένα τελευταίο τηλεφώνημα του Γιάννη Βαρουφάκη στην Αθήνα, τίναξε τα πάντα στον αέρα. Μάλιστα οι FT, αποκαλύπτουν το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέν που προχώρησε ποτέ.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας δημοσιογράφος, “οι Financial Times κατάφεραν και “έβαλαν στο χέρι” το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι ήταν αυτό που απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση”.
Στο δημοσίευμα στο Brussels blog των Financial Times, ο Σπίγκελ αναφέρει ότι σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, “ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση με τους ομολόγους του, σε ένα κείμενο που είχε υπογράψει ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επίσης βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup”.
Στη συνέχεια, ο Σπίγκελ σημειώνει: “Με αυτή τη συμφωνία, θεωρήθηκε πως η συνάντηση στο Eurogroup ολοκληρώθηκε και ο κ. Σόιμπλε και αρκετοί από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών προχωρούσαν προς την έξοδο. Ο κ. Βαρουφάκης, όμως, είπαν οι αξιωματούχοι, έκανε ένα τελευταίο τηλεφώνημα στην Αθήνα για να τους ενημερώσει σε όσα είχαν μόλις συμφωνηθεί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι άσκησαν βέτο στην έκδοση της ανακοίνωσης”.
Η κοινή δήλωση είχε, κατά μία έννοια, κάτι για όλους, αναφέρει ο Σπίγκελ. Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι οποίοι πίεζαν σκληρά την Αθήνα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο λήγει στα τέλη του μήνα, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναζήτησης πιθανοτήτων παράτασης» του προγράμματος.
Για τον κ. Βαρουφάκη, υπήρχε ακόμη και η λέξη «γέφυρα», η οποία αναφερόταν στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ενδεχομένως να ήθελε ο Έλληνας υπουργός, δηλαδή στο πλαίσιο μίας οικονομικής συμφωνίας – γέφυρα».
Διαβάστε ακόμα: Το παρασκήνιο και οι συμμαχίες που χαράχθηκαν
Αναλυτικά το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέν που δημοσιεύουν οι Financial Times:
“Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου”.
Τέλος, το περιεχόμενο του κειμένου δηλώνει πως γνωρίσει και το Reuters. Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο:
“Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες”.
Διαψεύδει ο Βαρουφάκης
Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε ανάρτηση του συντάκτη των Financial Times στο Twitter στην οποία ανέφερε ότι ο υπουργός είχε συμφωνήσει σε μία κοινή δήλωση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την οποία απέρριψε τη συνέχεια η Αθήνα. Όπως έγραψε στο Twitter: Might I suggest that you refrain from dubious claims based on even more dubious leaks? It’s rather unseemly. (“Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο”).